Sosiologi er vitenskapen om hvordan sosiale, kulturelle og økonomiske prosesser binder mennesker sammen eller holder dem fra hverandre. Gjennom sosiologistudiet ved UiS utvikler du spesifikke analytiske tenkemåter som du trenger i arbeidslivet.
3 år, 6 semestre
180
61
2023: 39,0 / 35,5 (ORD / førstegang)
15. april via Samordna opptak.
Om studiet
Sosiologi handler om å forstå folks identiteter og livsvalg ut fra de sosiale mønstre og prosesser som omgir dem. Dette handler bl.a. om ulikhet, gruppedannelser og politiske forhold, og spenner fra våre helt umiddelbare situasjoner og relasjoner til strukturelle og globale endringer. Og motsatt er sosiologien opptatt av hvordan våre livsvalg samlet fører til at samfunnsmønstre vedlikeholdes eller endres.
- Kompetanse: Sosiologistudiet ved UiS hjelper deg å utvikle spesifikke analytiske tenkemåter som en trenger i arbeidslivet. Disse handler om å kunne identifisere spørsmål og problemstillinger om sosiale forhold, innhente informasjon til å besvare spørsmålene, analysere informasjon man henter inn, og presentere resultatet av analysen din. Ikke minst handler dette om å se sammenhengen mellom disse delene, og til å forstå samtidens komplekse sosiale spørsmål.
- Fordypning: Gjennom studiet for du grunnlag til å føre informerte diskusjoner om sosiale forhold fra ulike synsvinkler, og på tvers av arbeidslivets sektorer. Opplæring i forskningsmetode, og den inngående kjennskap som du får til de krav som stilles til vitenskapelig kunnskap, gir deg særlige fortrinn i å vurdere innhold og troverdighet i kunnskapsgrunnlaget for beslutninger, i politikk og i arbeidsliv.
- Utveksling eller praksis: Fjerde semester kan du velge mellom å dra på utveksling eller være i praksis. Uansett hva du velger vil du få viktig kunnskap og en utvidet horisont. Praksisemnet gir det relevant arbeidserfaring fra en av samarbeidsvirksomhetene. Dersom du velger utveksling, har du muligheten til å spesialisere deg videre med emner UiS kanskje ikke tilbyr.
Tematisk har sosiologistudiet ved UiS tre hovedområder (1) Kultur og sosial interaksjon, (2) Sosial ulikhet; (3) Arbeidsliv og organisasjoner.
Klassiske sosiologisk teori og nyere perspektiver på sosiologi gir gode og nøye innføringer innenfor ulike perspektiver som er relevante i sosiologi. Disse fagene trener deg i å tenke på hvorfor endringer i samfunnet skjer, og årsaker til disse.
Hva kan du bli?
Erfaring og kjennskap til hva man kan jobbe med senere i livet, og å oppleve en relevant arbeidsplass «first hand».
En bachelorgrad i sosiologi kvalifiserer til arbeid innen
- Kommuner
- Fylkeskommuner
- Departementer og direktorater
- Skoleverket
- NAV
- Privat næringsliv
- Media
- Kulturinstitusjoner
- Frivillige organisasjoner
- Internasjonale organisasjoner
Du kan arbeide med planlegging og iverksetting av prosjektarbeid, veiledning, informasjonsarbeid, saksbehandling, personaladministrasjon, organisasjonsutvikling, undervisning og mye mer.
Videre utdanning
Bachelorgraden i sosiologi kvalifiserer til følgende 2-årige mastergrader på UiS:
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
De kunnskaper, ferdigheter og generelle kompetanse som det forventes at studentene sitter igjen med ved fullført studieprogram, er alle omfattet av en modell og en tenkemåte som vi ved sosiologi ved UiS kaller «IIAP»: identifisere, innhente, analysere, presentere. Etter endt studie skal studenter kunne:
- Identifisere problem eller spørsmål: Hva slags sosialt fenomen står vi overfor?
- Innhente informasjon som kan besvare de spørsmål vi har identifisert.
- Analysere informasjonen vi har samlet inn.
- Presentere resultatet av analysen.
En helhetlig forståelse av disse fire delene, og av sammenhengen mellom dem, ligger til grunn for både sosiologiske undersøkelser og kunnskapsinnhenting i arbeidslivet generelt. Denne tenkemåten er en rød tråd gjennom sosiologistudiet ved UiS.
Kunnskap
- Kunnskap om sentrale sosiologiske perspektiver, teorier og begreper
- Kunnskap om sentrale sosiologiske temaer som sosial ulikhet, familieformer, gruppedannelser, kultur, sosial interaksjon, utdanning og arbeidsliv
- Innsikt i analysemåter og forskningsmetoder som brukes i studiet av sosiale fenomener, fra formulering av problemstillinger og vurdering av forskningsetikk, via innsamling av materiale ved spørreskjemaer, ustrukturerte intervjuer, observasjon og bruk av foreliggende data, til analyse og tolkning av resultater, og presentasjon av funn.
- Forståelse av sammenheng mellom spørsmål, data, analyse og presentasjon.
Ferdigheter
- Kunne identifisere, formulere og undersøke forskbare problemstillinger, anvende forskningsmetoder, innhente og analysere data, samt gi en klar og ryddig presentasjon av resultatene
- Kunne finne fram til, sette seg inn i, oppsummere og anvende relevant faglitteratur
- Kunne anvende sosiologiske perspektiver og begreper til å forstå samfunn og sosiale forhold
- Kunne dra nytte av sosiologiske perspektiver og verktøy til kunnskapsproduksjon i arbeidslivet
Generell kompetanse
- Evne til kritisk refleksjon
- Evne til å tenke og skrive analytisk og formidle fagstoff og presentere resultater fra eksisterende forskning og egne undersøkelser
- Respekt for sentrale vitenskapelige verdier som åpenhet, upartiskhet, presisjon, konsistens og etterrettelighet
- Bevissthet om etiske utfordringer som kan oppstå i forskning og kunnskapsinnhenting og i bruk av forskningsresultater
- Kunne utvikle og arbeide med faglige problemstillinger både selvstendig og sammen med andre
Av FNs bærekraftmål berører sosiologistudiet i særlig grad nr. 10 «Mindre ulikhet», nr. 16 «Fred og rettferdighet», nr. 5 «Likestilling mellom kjønnene», nr. 4 «God utdanning» og nr. 8 «Anstendig arbeid og økonomisk vekst». Sentrale sosiologiske spørsmål er her hvordan sosial ulikhet og makt dannes og vedlikeholdes innen organisasjoner, arbeidsliv og utdanning, og hvordan karrieremuligheter, helse, inntekt og sosial mobilitet henger sammen med klassebakgrunn, etnisitet og kjønn.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Obligatoriske emner
-
Examen Philosophicum - IMS
Første år, semester 1
-
Introduksjon til sosiologiske tema
Første år, semester 1
-
Sosiologisk teori
Første år, semester 1
-
Sosial ulikhet
Første år, semester 2
-
Kvalitative forskningsmetoder
Første år, semester 2
-
Materiell kultur
Første år, semester 2
-
Mikrososiologi
Andre år, semester 3
-
Kvantitativ forskningsmetode
Andre år, semester 3
-
Kultursosiologi
Andre år, semester 3
-
Bacheloroppgave i sosiologi
Tredje år, semester 5
-
Organisasjonsteori
Tredje år, semester 5
-
Hverdagens sosiologi: Globale spørsmål i samtiden
Tredje år, semester 5
Hverdagens sosiologi: Globale spørsmål i samtiden (BSS360)
Studiepoeng: 10
-
Arbeidslivssosiologi
Tredje år, semester 6
-
-
4. semester: Valgemner ved UiS eller utveksling
-
Utveksling 4. semester
-
Valgemner 4. semester
-
Samfunnssikkerhet og beredskap
Andre år, semester 4
-
Klima, risiko og bærekraftig utvikling
Andre år, semester 4
-
Demokratiteori
Andre år, semester 4
-
-
-
Valgemne 5. semester
-
The Sociology of Creativity
Tredje år, semester 5
-
Miljø- og energipolitikk
Tredje år, semester 5
-
Media and communication
Tredje år, semester 5
-
Offentlig politikk og administrasjon
Tredje år, semester 5
-
Risikosamfunnet
Tredje år, semester 5
-
Bærekraft og grønn omstilling
Tredje år, semester 5
-
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Utvekslingssemester
4. semester
Sosiologistudenter kan ta et semester av utdanningen i utlandet, hos et av våre samarbeidsuniversiteter. Et utvekslingsopphold er en god mulighet til å gjøre graden din spesiell, og til å studere fag UiS ikke selv tilbyr. Utenlandsoppholdet blir en integrert del av graden din, uten at studieprogresjonen din blir forsinket.
Emnevalg
I det anbefalte utvekslingssemesteret skal du ta valgemner som tilsvarer 30 studiepoeng. Det vil si at du står fritt til å velge hvilke fag du vil studere i utlandet, så sant innholdet er relevant for studiet. Ved noen institusjoner finnes det ferdig sammensatte, anbefalte spesialiseringer på 30 studiepoeng. Hos andre institusjoner kan du lage din egen sammensetning på 30 studiepoeng. Institutt for medie- og samfunnsfag har en liste over tidligere godkjente emner.
Hjelp til forhåndsgodkjenning av emner
Når søknadsfristen har gått ut, inviterer instituttet til en workshop. Der får du hjelp til å skrive søknaden du må levere for å få forhåndsgodkjent emnene du skal ta i utlandet. Vi anbefaler at søknaden inneholder emner som tilsvarer mer enn 30 studiepoeng, slik at du har flere valgmuligheter.
Vil du vite mer?
Ta kontakt med studiekonsulent Nina Nesheim for mer informasjon.
Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Utveksling
- Alle land
Københavns Professionshøjskole
Å være norsk i Danmark er utrolig deilig. Og som student er det nesten enda bedre! Danmark kan være et godt alternativ for deg som vil prøve noe annet enn Norge, men som samtidig har det fint med å være en times flytur fra hjemlandet. Professionshøjskolen Metropol og Professionshøjskolen UCC fusjonerte i 2018 og ble Københavns Professionshøjskole (KP). KP tar imot et stor antall utvekslingsstudenter fra hele verden hvert år - bli en del av denne opplevelsen du også!
The University of Adelaide
Universitetet ligger i Adelaide, Australias femte største by. Med sine 1.2 millioner innbyggere er Adelaide en trygg, kosmopolitisk by som er betraktelig rimeligere å bo i enn flere sammenlignbare byer i landet. Universitetet er medlem av Group of Eight, en koalisjon av de åtte ledende universitetene i Australia.
Thompson Rivers University
Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!
University of Otago
Oseania er mer enn Australia. Hva med et studieopphold på New Zealand? University of Otago er New Zealands eldste og ledende forskningsuniversitet. Universitetet ble grunnlagt i 1869 og er internasjonalt anerkjent. Campus ligger i sentrum av den livlige og multikulturelle studentbyen Dunedin sør på New Zealand.
- Australia
Griffith University
Griffith University er en populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter. Universitetet er et særlig godt valg for studenter innen musikk/dans, hotell/turisme og business.
The University of Adelaide
Universitetet ligger i Adelaide, Australias femte største by. Med sine 1.2 millioner innbyggere er Adelaide en trygg, kosmopolitisk by som er betraktelig rimeligere å bo i enn flere sammenlignbare byer i landet. Universitetet er medlem av Group of Eight, en koalisjon av de åtte ledende universitetene i Australia.
The University of Western Australia
University of Western Australia (UWA) er et av de ledende universitetene i Australia som medlem av den såkalte Group of Eight, og rangert blant de 100 beste universitetene i verden. Et opphold ved dette universitetet vil sikre deg et godt faglig utbytte.
- Canada
Thompson Rivers University
Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!
- Danmark
Aarhus Universitet
Blant mer enn 17.000 universiteter på verdensbasis, har Aarhus kommet på topp 100-listen i flere rangeringer.
Københavns Professionshøjskole
Å være norsk i Danmark er utrolig deilig. Og som student er det nesten enda bedre! Danmark kan være et godt alternativ for deg som vil prøve noe annet enn Norge, men som samtidig har det fint med å være en times flytur fra hjemlandet. Professionshøjskolen Metropol og Professionshøjskolen UCC fusjonerte i 2018 og ble Københavns Professionshøjskole (KP). KP tar imot et stor antall utvekslingsstudenter fra hele verden hvert år - bli en del av denne opplevelsen du også!
- Frankrike
- Hong Kong
- Italia
- Mexico
- New Zealand
University of Otago
Oseania er mer enn Australia. Hva med et studieopphold på New Zealand? University of Otago er New Zealands eldste og ledende forskningsuniversitet. Universitetet ble grunnlagt i 1869 og er internasjonalt anerkjent. Campus ligger i sentrum av den livlige og multikulturelle studentbyen Dunedin sør på New Zealand.
- Portugal
- Storbritannia og Nord-Irland
- Tsjekkia
- USA
California State University Monterey Bay
California State University, Monterey Bay (CSUMB) er en del av det anerkjente California State University, som er USAs fjerde største offentlige universitet.
Hawaii Pacific University
Hawaii Pacific University er et spennende og multikulturelt studiested, omringet av verdenskjente turistattraksjoner.
San Diego State University
San Diego State University (SDSU) ligger helt sør i California, på grensen til Mexico, og bare et par timers kjøretur fra Los Angeles. Dette er en svært populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter.
University of California, Berkeley
University of California, Berkeley er utvilsamt eit av verdast sterkaste universitet, med samtlege av dei akademiske greinene ranka blant verdas ti beste av Times Higher Education. Du vil garantert få fagleg utbytte av eit studieopphald her.
University of Mississippi
Med studier ved University of Mississippi blir du ikke bare kjent med USA, men også med Sørstatene, som er kjent for sin «southern mentality». Forvent vennlighet, høflighet og fokus på tradisjonelle verdier.
Spørsmål om søking og opptak?
Slik søker du opptak (samordnaopptak.no).
På UiS kan du også søke på grunnlag av realkompetanse.
Kontakt oss
Med en bachelor i sosiologi kan du arbeide på mange forskjellige arenaer – både i offentlige og private selskap. Å ha et slikt bredt spekter er veldig motiverende, du kan arbeide i alt fra kommunale foretak til private skoler.
Studentlivet i Stavanger
Sosiologimiljøet i Stavanger utmerker seg ved sine interaksjonistiske analyser og nedenfra-perspektiver innen følgende forskningsområder: sosial ulikhet, kultur, arbeid, kjønn, velferd, migrasjon, etniske relasjoner, familie og utdanning
Liknende studier
Kontakt oss
Institutt for medie- og samfunnsfag
Fakultetsadministrasjonen SV
Administrasjon IMS