Årets konferanse er nå ferdig. Takk for at du deltok. Presentasjonene er nå tilgjengelige på denne siden. Du finner dem under programmet for konferansen.
I år var temaet for konferansen Tid for lesing, tilpasset lærere fra 3. til 10. trinn.
Nasjonal konferanse om lesing 2026
Neste års konferanse avholdes 23. og 24. mars.
Går du glipp av årets lesekonferanse? Fortvil ikke! I mai inviterer vi til første runde med dagsseminarer for deg som er lærer eller skolebibliotekar, og jobber med lesing i skolen. I mai besøker vi Kristiansand, Sandefjord og Gardermoen. Disse seminarene varer én dag og er gratis for deg som jobber i skolen. Les mer om seminarene. programmet og hvordan du melder deg på. Til høsten planlegger vi tilsvarende seminarer i flere byer. Følg med på nettsidene Tid for lesing!
Programmet for hele konferansen
Mandag 7. april
10.00 - Velkommen
10.05 - Åpningsinnlegg: Nå er det tid for lesing!
Årets lesekonferanse er viet den nasjonale satsingen «Tid for lesing», som skal støtte lærerne i arbeidet med elevenes lesing og leseinteresse. Tid, lesekondis og engasjement er tre sentrale begreper i satsingen. Johanne Ur Sæbø forteller i dette åpningsinnlegget hva som ligger bak disse, og hvordan de er relevante for skolen.
10.15 - Skjønnlitteratur, unge lesere og engasjement - livepod med Sølvbergets podkast
Hvordan kan du få til gode litterære samtaler med elevene, og hvilke tekster kan du bruke? Vi åpner årets konferanse med en livepod med Stavanger bibliotek Sølvberget - og her får du være med!
Før konferansen vil alle som har meldt seg på få tilsendt en novelle som gir leseren noe å tygge på. Den vil vi at du skal lese, og veldig gjerne at du forbereder spørsmål eller innspill til podkastpanelet. Der sitter bibliotekar og programleder Åsmund Ådnøy og forfatter og professor Janne Stigen Drangsholt sammen med 9. klassingene Alvilde og Mari. De er klare for en litterær samtale, basert på hvordan de forstår teksten og hva de undrer seg over. I løpet av seansen vil de ta for seg innspill og spørsmål fra dere som sitter i salen, som dere vil sende inn i løpet av samtalen. Vi ser frem til en inspirerende litterær samtale som også kan gi gode ideer til hvordan du kan jobbe med litteratur i klasserommet! Her finner du Sølvbergets podkast.
11.05 - Pause
11.20 - Å samtale om tekst i klasserommet
Mange lærere verdsetter den gode samtalen om tekst i klasserommet. Men mange forteller også at dette er vanskelig å få til i praksis. I denne presentasjonen vil Monica G. Mitchell og Marit Aasen fra Nasjonalt lesesenter snakke om innramming, tekstvalg og lærerens rolle. Presentasjonen til "Å samtale om tekst i klasserommet" finner du her.
11:50 - Samtale rundt bordene
12.10 - Lunsj
13.25 - Panelsamtale: Leseundervisningens utfordringer og muligheter
Mange lærere opplever det vanskelig å få elevene til å engasjere seg i lesing og leseaktiviteter. I denne panelsamtalen møter vi Karianne M. Grønli og Marit Aasen fra Nasjonalt lesesenter i samtale med Hilde Papatzacos fra Madlamark barneskole og Aina Kverneland fra Skeiane ungdomsskole.
13.50 - Lesekvarten - Skap leseglede i fellesskap
Å lese stille i 15-20 minutter er en utbredt metode i skolen. Er det mulig å gjøre denne individuelle praksisen også til et felleskapsprosjekt? Med universitetslektor Inga Kjerstin Birkedal fra Nasjonalt lesesenter og lærer ved Vaulen barneskole, Nils Magne Glomsaker.
Presentasjonen til " Lesekvarten" finner du her
Plakaten Inga Kjerstin deler i sin presentasjon kan du finne her.
14:20 - Samtale rundt bordene
14.30 - Pause
14.50 - Tid til lesing - med god samvittighet
Foreningen !les sin prosjektleder Christian G. Jacobsen besøker oss på årets konferanse! Med læreplanene, lesekultur og lesende fellesskap som rettesnorer jobber Foreningen !les med et titalls prosjekter på tvers av alle klassetrinn. Bokslukerprisenhar i over et tiår gitt elever og lærere på mellomtrinnet muligheten til å sette av tid til lesing i skoletiden. Med utgangspunkt i utdrag fra nyere barnelitteratur har stillelesing, engasjement og litterære samtaler gitt 850 000 unge lesere et innblikk i bøkenes verden og et mål om å lese mer. Ikke minst bidrar prinsippet om at det er barna selv som bestemmer til en demokratisk og autentisk dimensjon gjennom at barna får påvirke noe som gjelder i den virkelige verden. På liknende vis legger høytlesingsprosjektet Stjerneboka opp til gode leseopplevelser og lesende fellesskap på 3. og 4. trinn, mens Foreningen !les med antologien Tid for ti gir barn og ungdom tilgang til ny litteratur på nynorsk og legger til rette for samlesing på nynorsk for 7. og 8.trinn.
Presentasjonen til "Tid for lesing - med god samvittighet" finner du her
15.30 - En sånn skole som leser - fra lesesatsing til lesekultur
Nordtvet skole i Oslo vant Leseprisen 2024 for sitt arbeid med lesing på skolen. Over 60 % av elevene på skolen i Groruddalen har en annen språkbakgrunn enn norsk, og skolen så at de trengte å gjøre en ekstra innsats for å løfte leseferdighetene hos mange av elevene.
Dette førte til et arbeid der lesing har vært skolens eneste satsingsområde i alle fag og språkutviklende undervisning. Skolebiblioteket skal bare brukes til bøker, lærerne har blitt mer bevisste på sin rolle som lese- og skrivelærere i alle fag, og skolen har involvert foreldre og elever på ulike måter.
Hvordan har de greid dette, hvilke erfaringer har de gjort seg, og hvilke råd og budskap har de til andre skoler som virkelig ønsker å lykkes med å bygge en lesekultur på skolen? Foredragsholder: Ingeborg Anly, skolebibliotekar, Nordtvet skole.
Presentasjonen "En sånn skole som leser - fra lesesatsing til lesekultur" finner du her.
16.00 - Avslutning for dagen.
19.00 - Konferansemiddag med underholdning.
Merk: Egen påmelding til middagen bestilles samtidig med konferansebilletten.
Tirsdag 8. april
09.00 - Start for dagen og utdeling
Hvem vinner Leseprisen 2025? Senterleder Kjersti Lundetræ deler ut årets pris!
09.15 - Hva gjør en tekst god?
I denne presentasjonen vil førsteamanuensis Hanne Egenæs Staurseth fra UiS forklare hvorfor dette er et interessant spørsmål å gi til elever, og vi vil se nærmere på hvordan to læreres ulike måter å invitere elever til å tenke om en bokforside gir ulike elevsamtaler. Presentasjonen til "Hva gjør en tekst god?" finner du her.
09.40 - Pause og fordeling til workshops
10.00 - Workshops.
- 1) Engasjer lesekurs
- 2) Veileda lesing
- 3) Utdypende litteratursamtaler
12.00 - Lunsj
13.00 - Lesing i fag
At alle lærere er leselærere har vært et mantra i skolen siden Kunnskapsløftet i 2006 lanserte de grunnleggende ferdigheter. I foredraget vil vi løfte opp aktuelle spørsmål knyttet til det å lese og bruke tekster i flere fag enn bare norsk. I dette innslaget møter vi Marit Aasen, Atle Skaftun, Arne Olav Nygard og Miriam Choi Natvik, alle fra Nasjonalt lesesenter, kommer på årets konferanse og prater om lesing i ulike fag. Presentasjonen for "Lesing i fag" finner du her.
14.00 - Pause
14.20 - Sakprosa for barn - mer enn bare en lærebok?
Forfatter og professor i skrivekunst for barn, Bjørn Arild Ersland, har selv skrevet både fiksjon og sakprosabøker for barn. De siste årene har sakprosaen fått større plass blant nye utgivelser, hos mange nye barnebokforfattere.
I denne bolken får vi et skråblikk på sakprosa og lesing i skolen med Ersland i samtale med barnebokforfatter Hilde Hagerup.
14.50 - Avslutning for dagen
15.00 - Programmet er ferdig.
Merk: Små justeringer i programmet kan forekomme.
Workshops
Tirsdag 8. april har vi parallellsesjoner på årets konferanse. Les mer om de ulike sesjonene under her. I billetten din står det hvilken du er påmeldt.

Workshop 1: Engasjer lesekurs!
Alle barneskoler fikk i vinter tilsendt et eksemplar av lesekurset Engasjer! I denne workshopen møter du stipendiat ved Nasjonalt lesesenter, Karianne Megard Grønli og spesialpedagogisk rådgiver fra Nordseter skole, Kristin Holter Henriksen. De vil gi deg praktiske øvelser i hvordan man kan utnytte ressursene i lesekurset. Denne workshopen passer best for deg som jobber på mellomtrinnet eller med elever som strever med lesing. Les mer om Engasjer lesekurs.
Workshop 2: Veileda lesing
Hvordan støtte elevene i å utvikle gode leseferdigheter? Bli med på denne workshopen hvor Åse Kari Wagner, Hege Rangnes og Toril Frafjord Hoem fra Nasjonalt lesesenter og lærer Lotte Benestad fra Sunde skole gir deg innsikt i veileda lesing. Workshopen vil gi en praktisk tilnærming til den allsidige metoden som kan brukes i mange fag. Denne workshopen passer alle lærere i grunnskolen. Her finner du materiell tilknyttet veileda lesing.
Workshop 3: Utdypende litteratursamtaler
Hvordan kan lærere lede utforskende og utdypende helklassesamtaler om litteratur? Aslaug Fodstad Gourvennec og Ingeborg M. Berge vil i workshopen gi en innføring i en samtalemodell som kan støtte lærere i å utvikle sin samtaleledelse og elevenes tekstforståelse. Workshopen bygger på erfaringer fra forskningsprosjektet UTFORSK og et norsk søsterprosjekt. Denne bolken er særlig relevant for deg som jobber på ungdomstrinnet eller har interesse for litteratursamtaler i skolen.
Les mer fra Nasjonalt lesesenter:
Webinar: Lesing i naturfag
Er ikkje det å lese ein tekst nokså enkelt bare å lese, same kva tekst det er eller i kva fag det er?
«Ble så glad at det kom et sug i magen»
Emil (9) danket ut konkurrentene og fikk fortellingen sin animert og filmatisert. Bli med på Norgespremieren!
Les for meg: Filmer til hjelp for foresatte
Les for meg! Ta vare på motivasjonen barn har for lesing og skriving ved skolestart.
Webinar: Lesing i samfunnsfag
Hvordan kan man jobbe med lesing i samfunnsfag? Hvorfor er det så viktig?
Skeiane ungdomsskole får årets lesepris
Nasjonalt lesesenter sin lesepris for 2025 ble i dag delt ut til Skeiane ungdomsskole fra Sandnes. Denne prisen får de f...
Elever som fikk utsatt skolestart er svakere lesere og føler mindre tilhørighet til skolen
Forskere mener elever som venter med skolestart må få andre tilbud enn ett år ekstra i barnehagen.
Webinar: Når eleven strever med motivasjon
Finn ut hvilke betydning motivasjon har for leseutfordringer og hvordan du kan jobbe med motivasjon i klasserommet
Fra kjellermonstre til resirkulerbare roboter
Bidragene strømmer inn til den store SFO-boka og kreativiteten vil ingen ende ta. Se og la deg inspirere av hvordan enke...
Elever som strever med lesing, må også få lov til å snakke om det de leser
Mens elever som leser flytende får spørsmål fra læreren som åpner for refleksjon, får elever som strever med lesing mest...
Filmer
Her har vi samlet ulike videoer som er laget i forbindelse med Tid for lesing. Vi håper de kan være til inspirasjon og n...
Tid for lesing hjemme
Det er viktig å skape et godt lesemiljø i hjemmet for at barnet skal utvikle leseinteresse og gode ferdigheter. På disse...
Webinar: Gutar og lesing
I dette webinaret tar Hildegunn for seg temaet "gutar og lesing." Korleis kan ein skape leseglede - også blant gutane?
Lesing i alle fag
Her finn du informasjon og ressursar til bruk i kollegiet og klasserommet. Lesing i fag handlar om å finna informasjon, ...
Engasjerande leseundervisning
Her finn du informasjon og ressursar til bruk i kollegiet og klasserommet. Det fins fleire grep læraren kan gjera for å ...
Elever som strever
Her finner du informasjon og ressurser til bruk i kollegiet og i klasserommet rettet mot elever som strever.
For deg som jobber i skolen
Her har vi samlet ressurser for deg som jobber i skolen og samlet de under ulike tema.
Elever som ikke vil lese
Her finner du informasjon og ulike ressurser om hvordan kan skape engasjement hos elever som ikke vil lese.