En bachelorgrad i journalistikk forbereder deg på en spennende hverdag som journalist. Her lærer du de viktigste triksene og ferdighetene for å bli en dyktig journalist.
3 år, 6 semestre
180
30
2024: 47.7 / 45,3 (ORD / førstegang)
15. april via Samordna opptak.
Om studiet
Journalister samler inn informasjon og formidler det som skjer i verden rundt oss for å opplyse og engasjere folk. De følger med på det som skjer i samfunnet og jakter på små og store saker. Noen avslører urettferdighet og holder makthavere ansvarlige, mens andre forteller kreative og personlige historier. På journalistikkstudiet lærer du alt dette.
- Yrkesrettet: Studiet er yrkesrettet og kombinerer teori med praktisk arbeid. Som journalist må du ha god kunnskap om samfunnet, og evne å analysere hendelser og utviklingstrekk. Du må også
- Praktisk læring: Studiet legger stor vekt på praktisk undervisning, og du lærer å produsere journalistikk til alle plattformer. Du lærer også å håndtere ulike fortellerteknikker, ulikt utstyr og ulike redigerings- og publiseringsprogrammer.
- Direktesendinger og nyhetsproduksjon: Du jobber ofte sammen med studenter fra fjernsyns- og multimedieproduksjonsstudiet, og i to uker hver vår er du med på å drifte en av Rogalands største nyhetsredaksjoner. Da arrangeres nyhetsprosjektet, hvor mediestudentene sender daglige direktesendinger på radio og TV, og publiserer nyhetssaker på Utsnitt.net.
- Eget produksjonslokale: Som journalistikkstudent har du eksklusiv tilgang til mediestudentenes eget produksjonslokale på campus. Der er det blant annet et eget redaksjonsområde, TV-studio med profesjonelt og moderne produksjonsutstyr, podcast-studio og redigeringsrom.
- Tilgang på utstyr: Mediestudentene har et eget utstyrslager, hvor du får låne det du trenger av utstyr til oppgavene dine.
- Yrkesrettet: Som journalist trenger du å forstå samfunnet godt og kunne analysere hva som skjer. Journalistikkstudiet ved UiS gir deg den kunnskapen du trenger for å ta riktige valg i jobben som journalist.
- Spennende praksis: I fjerde semester har du to praksisperioder på ti uker hver. Da er du utplassert i en ekte, redaktørstyrt redaksjon. Som praksisstudent deltar du i det daglige redaksjonelle arbeidet og produserer innslag/artikler for publisering. Se hele emnebeskrivelsen for journalistisk praksis.
Jeg har nok hatt mest nytte av undervisningen om etikk og Vær varsom-plakaten. I tillegg var praksisperioden svært nyttig. Jeg var heldig som ble plassert i Stavanger Aftenblad. Lokaljournalistikken banet vei til videre jobb i VG og TV 2.
Hva kan du bli?
Med en bachelor i journalistikk kan du jobbe som:
Karriere
Studiet kvalifiserer deg til å jobbe som journalist og lage innhold til:
- avis
- tv
- radio
- podkast
- magasin
- ukeblad
- tidsskrifter
- fagblader
Flere av våre studenter har også blitt redaktører, mens noen jobber med kommunikasjonsarbeid.
Videre utdanning
Denne bachelorgraden er relevant for disse toårige mastergradene ved UiS:
- Dokumentarproduksjon - master - 2 år
- Endringsledelse - master 2 år
- Bærekraftstudier - master 2 år
- Samfunnssikkerhet - master 2 år
- Risk Analysis, spesialisering i Risk Governance - master 2 år
En av de mest interessante sidene av journalistikken, og media generelt, er at det så og si er ingen grenser for hva en kreativ og undrende student kan ende opp med å gjøre.
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
Ved fullført studieprogram forventes det at studentene sitter igjen med følgende kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskaper
Kandidaten skal
- ha kunnskap om journalistrollen, den redaksjonelle prosessen og medias rolle i samfunnet.
- ha kunnskap om journalistikk for ulike publiseringsplattformer.
- ha kunnskap om journalistiske metoder og sjangre.
- ha kunnskap om presseetikk og kildekritikk.
- ha innsikt i journalistikkens historie og forskning innen fagfeltet.
Ferdigheter
Kandidaten skal
- kunne utvikle egne ideer, gjøre journalistisk research og finne frem til relevante kilder.
- kunne gjøre opptak, fotografere og redigere lyd og bilder.
- kunne formidle journalistikk i ulike sjangere på ulike medieplattformer som avis, nett, tv, radio, podkast og mobil.
- kunne bruke kunnskap om presseetikk til å gjøre forsvarlige valg og refleksjoner i journalistisk praksis.
- kunne beherske, presentere og formidle innhold på korrekt norsk.
Generell kompetanse
Kandidaten skal
- kunne arbeide selvstendig og sammen med andre.
- kunne arbeide raskt i en til tider hektisk arbeidssituasjon, men også evne å arbeide mer langsiktig med større og tidkrevende prosjekter.
- ha innsikt i grunnleggende problemstillinger innen samfunnsvitenskap og samfunnsvitenskapelig metode.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Obligatoriske emner
-
Introduksjon til journalistikk
Første år, semester 1
-
Praktisk journalistikk 1
Første år, semester 1
-
Examen Philosophicum - IMS
Første år, semester 1
-
Redaksjonell organisering og produksjon
Første år, semester 2
-
Praktisk journalistikk 2
Første år, semester 2
-
Kvalitative forskningsmetoder
Første år, semester 2
-
Undersøkende journalistikk
Andre år, semester 3
-
Fortellende journalistikk
Andre år, semester 3
-
Media and communication
Andre år, semester 3
-
Journalistisk praksis
Andre år, semester 3
-
Bacheloroppgave i journalistikk
Tredje år, semester 6
-
-
5. semester ved UiS eller utveksling
-
Utveksling
-
5. semester ved UiS
-
Innføring i PR og kommunikasjon
Tredje år, semester 5
-
Film: historie, teori og analyse
Tredje år, semester 5
-
Politikk, beslutninger og risiko
Tredje år, semester 5
-
Miljø- og energipolitikk
Tredje år, semester 5
-
Offentlig politikk og administrasjon
Tredje år, semester 5
-
Bærekraft og grønn omstilling
Tredje år, semester 5
-
-
-
Velg ett emne i 6. semester
-
Mulighetens marked
Tredje år, semester 6
-
Global journalistikk
Tredje år, semester 6
-
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Utvekslingssemester
5. semester
Journalistikkstudenter kan ta et semester av utdanningen i utlandet, hos et av samarbeidsuniversitetene våre. Et utvekslingsopphold er en god mulighet til å gjøre graden din spesiell, og til å studere fag UiS ikke tilbyr. Utenlandsoppholdet blir en integrert del av graden din, uten at studieprogresjonen din blir forsinket.
Emnevalg
I det anbefalte utvekslingssemesteret skal du ta valgemner som tilsvarer 30 studiepoeng. Det vil si at du står fritt til å velge hvilke fag du vil studere i utlandet, så lenge de er relevante for studieprogrammet ditt. Ved noen institusjoner finnes det ferdig sammensatte, anbefalte spesialiseringer på 30 studiepoeng. Hos andre institusjoner kan du lage din egen sammensetning på 30 studiepoeng. Institutt for medie- og samfunnsfag har en liste over tidligere godkjente emner.
Hjelp til forhåndsgodkjenning av emner
Når søknadsfristen har gått ut, inviterer instituttet til et seminar. Der får du hjelp til å skrive søknaden du må levere for å få forhåndsgodkjent emnene du skal ta i utlandet. Vi anbefaler at søknaden inneholder emner som tilsvarer mer enn 30 studiepoeng, slik at du har flere valgmuligheter.
Vil du vite mer? Ta kontakt med studiekonsulent Kari Riste for mer informasjon.
Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Utveksling
- Alle land
The University of Adelaide
Universitetet ligger i Adelaide, Australias femte største by. Med sine 1.2 millioner innbyggere er Adelaide en trygg, kosmopolitisk by som er betraktelig rimeligere å bo i enn flere sammenlignbare byer i landet. Universitetet er medlem av Group of Eight, en koalisjon av de åtte ledende universitetene i Australia.
Thompson Rivers University
Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!
University of Otago
Oseania er mer enn Australia. Hva med et studieopphold på New Zealand? University of Otago er New Zealands eldste og ledende forskningsuniversitet. Universitetet ble grunnlagt i 1869 og er internasjonalt anerkjent. Campus ligger i sentrum av den livlige og multikulturelle studentbyen Dunedin sør på New Zealand.
University of Twente, Enschede
Opplev Europa og det internasjonale studiemiljøet i Nederland. University of Twente er UiS` partneruniversitet i ECIU-nettverket og tilbyr utvekslingsmuligheter for mange studenter ved UiS. Det er et moderne og innovativt campus-universitet som satser stort på entreprenørskap.
- Australia
Griffith University
Griffith University er en populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter. Universitetet er et særlig godt valg for studenter innen musikk/dans, hotell/turisme og business.
The University of Adelaide
Universitetet ligger i Adelaide, Australias femte største by. Med sine 1.2 millioner innbyggere er Adelaide en trygg, kosmopolitisk by som er betraktelig rimeligere å bo i enn flere sammenlignbare byer i landet. Universitetet er medlem av Group of Eight, en koalisjon av de åtte ledende universitetene i Australia.
The University of Western Australia
University of Western Australia (UWA) er et av de ledende universitetene i Australia som medlem av den såkalte Group of Eight, og rangert blant de 100 beste universitetene i verden. Et opphold ved dette universitetet vil sikre deg et godt faglig utbytte.
- Canada
Thompson Rivers University
Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!
- Danmark
- Finland
- Frankrike
- Mexico
- Nederland
University of Twente, Enschede
Opplev Europa og det internasjonale studiemiljøet i Nederland. University of Twente er UiS` partneruniversitet i ECIU-nettverket og tilbyr utvekslingsmuligheter for mange studenter ved UiS. Det er et moderne og innovativt campus-universitet som satser stort på entreprenørskap.
- New Zealand
University of Otago
Oseania er mer enn Australia. Hva med et studieopphold på New Zealand? University of Otago er New Zealands eldste og ledende forskningsuniversitet. Universitetet ble grunnlagt i 1869 og er internasjonalt anerkjent. Campus ligger i sentrum av den livlige og multikulturelle studentbyen Dunedin sør på New Zealand.
- Portugal
- Storbritannia og Nord-Irland
- USA
Hawaii Pacific University
Hawaii Pacific University er et spennende og multikulturelt studiested, omringet av verdenskjente turistattraksjoner.
San Diego State University
San Diego State University (SDSU) ligger helt sør i California, på grensen til Mexico, og bare et par timers kjøretur fra Los Angeles. Dette er en svært populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter.
State University of New York College at Brockport
State University of New York at Brockport (SUNY Brockport) ligger i Rochester, staten New York, kun én time fra Niagara Falls. Rochester-området er kåret til et av Amerikas beste steder å bo.
University of California, Berkeley
University of California, Berkeley er utvilsamt eit av verdast sterkaste universitet, med samtlege av dei akademiske greinene ranka blant verdas ti beste av Times Higher Education. Du vil garantert få fagleg utbytte av eit studieopphald her.
University of Mississippi
Med studier ved University of Mississippi blir du ikke bare kjent med USA, men også med Sørstatene, som er kjent for sin «southern mentality». Forvent vennlighet, høflighet og fokus på tradisjonelle verdier.
Spørsmål om søking og opptak?
Slik søker du opptak (samordnaopptak.no).
På UiS kan du også søke på grunnlag av realkompetanse.
Kontakt oss
Institutt for medie- og samfunnsfag
Institutt for medie- og samfunnsfag (IMS) tilbyr utdanninger innen, og forsker på, media, sosiologi og statsvitenskap samt endringsledelse og energi, miljø og samfunn. Studiene ved IMS er allmennyttige utdanninger, som gir et godt grunnlag for å forstå samfunnet vi er ein del av. Instituttet tilbyr års-, bachelor- og mastergradsstudium. Ved IMS er det cirka 50 vitenskapelige ansette med høy faglig kompetanse. De underviser til sammen rundt 900 studenter, i mediefag, sosiologi og statsvitenskap, endringsledelse og energi, miljø og samfunn.
Liknende utdanninger
Kontakt oss
Institutt for medie- og samfunnsfag
Fakultetsadministrasjonen SV
Administrasjon IMS