Vil du planlegge og forme sikker byutvikling med bærekraftige løsninger? Da er dette studiet for deg. Her får du en unik kombinasjon av samfunnsfag og teknologi.
3 år / 6 semestre
180
35
Om studiet
I 2050 kan vi forvente at rundt 70 prosent av verdens befolkning bor i byer. Dette byr på store utfordringer for de som skal planlegge framtidens byer, infrastruktur og mobilitet, samtidig som sikkerheten for de som bor der blir ivaretatt.
- Økt kompetanse i byutvikling er helt nødvendig for å skape trygge rammer for innbyggerne. Morgendagens byplanleggere trenger kunnskap om både teknologiske og samfunnsmessige forhold. Det får du ved å ta dette studiet.
- Med en bachelor i byplanlegging og samfunnssikkerhet kan du jobbe med risikovurdering, beredskap og samfunns- og arealplanlegging.
Studiet kvalifiserer også til å søke opptak på flere ulike masterprogram. Se hvilke mastere som kan være aktuelle etter fullført bachelorgrad.
Merk at det kan komme små endringer i "Studieplan og emner". Dette oppdateres 1. februar 2025.
I løpet av studiet jobber man teoretisk, praktisk, kreativt og teknisk – her er det noe for alle.
Hva kan du bli?
Risiko- og sikkerhetsutfordringer er sterkt knyttet opp mot utforming av de fleste funksjoner i samfunnet, klimautfordringer, teknologisk utvikling og politisk ustabilitet. I 2050 kan mellom 80 og 90% av verdens befolkning bo i byer. Dette byr på store utfordringer for de som skal planlegge fremtidens byer samtidig som sikkerheten for de som bor der blir ivaretatt. Det er derfor et voksende fokus på og behov for byplanlegging i kombinasjon med samfunnssikkerhet.
Risikovurderinger og beredskap inngår som en lovpålagt del av samfunns- og arealplanleggingen, noe som i Norge skjer etter den norske plan- og bygningsloven. Det er derfor et stort behov for en kompetanse som kan kombinere risikohåndtering og beredskap med samfunns- og byplanlegging. En akselererende urbanisering, forventede konsekvenser av klimaendringer og et sterkere fokus på samfunnssikkerhet vil trolig bidra til å øke dette behovet i fremtiden. Samtidig er det få (om noen) utdanningsmuligheter som har integrert en helhetlig tilnærming til samfunnsplanlegging og sikkerhet verken i Norge eller internasjonalt. Særlig i mindre kommuner og organisasjoner er det nødvendig ut fra ressursmessige hensyn å kunne forene nødvendig kompetanse i både byplanlegging og samfunnssikkerhet i en og samme person.
Kandidater som har fullført bachelor i byplanlegging og samfunnssikkerhet ved UiS kvalifiserer til masterstudier innen relevante fagfelt. Ved UiS kan aktuelle masterprogrammer være: - Byplanlegging - Samfunnssikkerhet. Det er også mulig å fortsette med PhD-utdanning i risikostyring og samfunnssikkerhet for kandidater som har ambisjoner om det.
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
En kandidat med fullført og bestått treårig bachelor i byplanlegging og samfunnssikkerhet skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
K1: Kandidaten har kunnskap om risiko, sikkerhet og sårbarhet i infrastruktur, institusjoner og samfunnsfunksjoner.
K2: Kandidaten har kunnskap om hvordan byer og lokalsamfunn kan utformes og videreutvikles for å redusere risiko og sårbarheter og bedre livskvalitet.
K3: Kandidaten har kunnskap om ekstraordinære hendelser og påkjenninger som kritisk infrastruktur, institusjoner, funksjoner og personer kan bli utsatt for.
K4: Kandidaten har kunnskap om hvorfor planlegging av robuste, trygge og bærekraftige byer og lokalsamfunn krever flere ulike perspektiver, teoretiske tilnærminger og faglig kompetanse som er gjensidig fordelaktig.
K5: Kandidaten er kjent med forsknings- og utviklingsarbeid innen feltet.
Ferdigheter
F1: Kandidaten kan vurdere farer og trusler knyttet til samfunnsmessig organisering, byens infrastruktur, funksjoner og institusjoner.
F2: Kandidaten kan bidra til å redusere risiko og økt sikkerhet gjennom by- og arealplanlegging, risikostyring, krisehåndtering og beredskapsplanlegging.
F3: Kandidaten kan jobbe i tverrfaglige prosjektgrupper og team.
F4: Kandidaten kan bruke digitale dataverktøy som CAD og gjennomføre enkle risikoanalyser.
F5: Kandidaten kan utvikle temaer, problemstillinger og spørsmål for forsknings- og utredningsdesign basert på anerkjente metoder og prosedyrer i tråd med eksisterende planbestemmelser.
F6: Kandidaten kan finne, vurdere og vise til informasjon og fagstoff og presentere dette slik at det belyser en problemstilling.
Generell kompetanse
G1: Kandidaten har kunnskap om hvordan kombinasjoner av teknologiske og samfunnsvitenskapelige tilnærminger til risiko og sikkerhet kan bidra til å skape trygge og bærekraftige byer og lokalsamfunn.
G2: Kandidaten har kunnskap om hvordan bærekrafts- og samfunnssikkerhetshensyn kan ivaretas gjennom risikoanalyser, planleggings- og politiske beslutningsprosesser, beredskap, krisehåndtering, og by- og arealplanlegging.
G3: Kandidaten har kunnskap komplekse problemstillinger, praktiske metoder og ulike teoretiske perspektiver innenfor fagområdene: byplanlegging, risikostyring og samfunnssikkerhet.
G4: Kandidaten kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemer og løsninger både skriftlig, muntlig og gjennom relevante uttrykksformer.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Obligatoriske emner
-
Risikosamfunnet
Første år, semester 1
-
Byplanlegging og sikkerhet
Første år, semester 1
-
Risiko- og sårbarhetsanalyse
Første år, semester 1
-
Kurs i studieteknikk og arbeidsmetode
Første år, semester 1
-
Dataassistert konstruksjon (DAK)
Første år, semester 2
-
Stedsforståelse og Byteori
Første år, semester 2
-
Byrommet
Første år, semester 2
-
Kriser og beredskap
Første år, semester 2
-
Offentlig politikk og administrasjon
Andre år, semester 3
-
Områdeplanlegging
Andre år, semester 3
-
Politikk, beslutninger og risiko
Andre år, semester 3
-
Samfunnsvitenskapelig metode
Andre år, semester 4
-
Klima, risiko og bærekraftig utvikling
Andre år, semester 4
-
Bacheloroppgave i byplanlegging og samfunnssikkerhet
Tredje år, semester 5
Bacheloroppgave i byplanlegging og samfunnssikkerhet (BYSBAC)
Studiepoeng: 20
-
Sårbarhet og teknologisk utvikling
Tredje år, semester 6
-
-
Velg ett emne i 4. semester
-
Vann og avløp
Andre år, semester 4
-
Arealplanlegging for bærekraft og resiliens
Andre år, semester 4
-
-
Valgemner ved UiS eller utveksling 5. semester
-
Valgbare emner 5. semester
-
Anbefalte valgemner 5. semester
-
Miljø- og energipolitikk
Tredje år, semester 5
-
Vegplanlegging
Tredje år, semester 5
-
Byregionen
Tredje år, semester 5
-
Praksis i byplanlegging og samfunnssikkerhet
Tredje år, semester 5
-
-
Andre valgemner 5. semester
-
The Sociology of Creativity
Tredje år, semester 5
-
Materiell kultur
Tredje år, semester 5
-
Arbeidslivssosiologi
Tredje år, semester 5
-
Hverdagens sosiologi: Globale spørsmål i samtiden
Tredje år, semester 5
Hverdagens sosiologi: Globale spørsmål i samtiden (BSS360)
Studiepoeng: 10
-
Byutviklingsprosjekt 1
Tredje år, semester 5
-
Bærekraft og grønn omstilling
Tredje år, semester 5
-
Examen Philosophicum - IMS
Tredje år, semester 5
-
-
-
Utveksling 5. semester
-
Utveksling 5. semester
-
-
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Utvekslingssemester
5. semester
Opplegg for utvekslingen
I 5. semester på bachelorprogrammet i byplanlegging og samfunnssikkerhet er det lagt til rette for et studieopphold i utlandet.
Det er satt opp 30 studiepoeng valgemner i 5. semester. I utlandet må du velge fag som gir en tilsvarende fordypning innen ditt fagområde, og disse må være godkjente før du reiser ut. Det er også viktig at emnene du skal ta i utlandet ikke overlapper med emner du alt har tatt eller skal ta senere i studiet. Et tips er å tenke på din spesialisering og ditt interessefelt.
Flere muligheter
I tillegg til de faglig anbefalte lærestedene, har UiS en rekke avtaler med universitet utenfor Europa som er aktuelle for alle studenter på UiS med forbehold om at de finner et relevant fagtilbud. Innen Norden og Baltikum kan alle studenter benytte seg av Nordlys- og Nordtek-nettverkene.
Kontaktperson
Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:
Generelle spørsmål om utveksling: Gå til utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Se hvor du kan dra på utveksling
Opptakskrav
Krav om generell studiekompetanse
(Det er anbefalt å ha matematikk R1 eller S1 og S2 fra videregående skole).
Søknad: via Samordna opptak.
Søknadsfrist: 15. april
Slik er det å studere ved UiS
Liknende utdanninger
Kontakt oss
Fakultetsadministrasjonen TN
Kontor for utdanningsadministrative tjenester
Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging