Jordmorfag - masterstudium


Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Vekting (stp)

120

Studieprogramkode

M-JORDMOR

Studienivå

Mastergrad iht §3, 2 år

Fører til grad

Master i jordmorfag

Heltid/deltid

Heltid

Varighet

4 Semestre

Grunnstudium

Nei

Undervisningsspråk

Norsk

Studieprogrammet Masterstudium i jordmorfag skal kvalifisere for arbeid innen klinisk virksomhet, forskning, utdanning, ledelse og forvaltning, i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og i spesialisthelsetjenesten. Studentene skal kunne arbeide selvstendig og på eget ansvar innen hele det jordmorfaglige ansvarsområdet. De skal videre kunne samarbeide med annet personell og aktuelle aktører med et felles mål om å yte helsehjelp av høy kvalitet på alle nivå i helsetjenesten. Hovedmålgruppen er gravide og fødende og deres partner, barselkvinner og ufødte/nyfødte barn. I tillegg skal utdanningen gi kompetanse innen seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og mangfold.

Jordmorutdanningen skal sikre at studenten har den nødvendige kompetansen til å kunne utøve jordmoryrket på en faglig, tillitsskapende, reflektert, omsorgsfull, ikke-stigmatiserende og etisk forsvarlig måte. Utdanningen er praksisnær og forskningsbasert, i tillegg skal den møte samfunnets krav om kunnskapsbaserte og likeverdige helsetjenester for alle. Dette innebærer å arbeide kultursensitivt, og å bidra til tilrettelagte språklige og kulturelt tilpassede tjenester. Utdanningen skal bidra til at kandidaten har kompetanse om samers status som urfolk i Norge og ivaretar deres rettigheter i møtet med jordmødre i helsetjenesten.

Utdanningen skal sikre at kandidaten kan arbeide helsefremmende, forebyggende og behandlingsrettet på individ-, gruppe-, system- og samfunnsnivå. Videre skal utdanningen sørge for at kandidaten kan bidra til en bærekraftig utvikling av helsetjenesten i takt med globale, demografiske, sosiale, miljømessige og teknologiske endringer.

Utdanningen skal til enhver tid fylle gjeldende nasjonale og internasjonale krav for å kunne utøve jordmoryrket og skal være i samsvar med direktiv 2005/36/EF om godkjenninger av yrkeskvalifikasjoner, med senere endringer herunder direktiv 2013/55/EU. Jordmorstudiet er underlagt forskrift for skikkethetsvurdering.

Forskrift for nasjonal retningslinjehar fastsatt følgende kompetanseområder med læringsutbytter:

  • Jordmorprofesjonens grunnlagstenkning
  • Jordmorfaglig ekspertise
  • Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter
  • Kommunikasjon, brukermedvirkning og samhandling
  • Faglig ledelse fagutvikling, nytenking og kvalitet
  • Forskning og formidling

Masterstudium i jordmorfag er et fulltidsstudium som består av teoretiske studier (60 studiepoeng) og brukerrettede praktiske studier (60 studiepoeng).Et studentsentret perspektiv på lærende med studentaktive læringsformer som gruppearbeid, ferdighetstrening, simulering gjennomsyrer utdanningen. Studentene tilegner seg kunnskap gjennom selvstudium, digitale e-lærings resurser, forelesninger og deltar i seminarer og fremlegg i samarbeid med medstudenter. I de praktiske studiene integreres kunnskaper og ferdigheter gjennom ferdighetstrening, simulering og i klinisk veiledet praksis. De praktiske studiene gjennomføres i kommune- og spesialisthelsetjenesten. Progresjonen tydeliggjøres gjennom at kravene på kunnskap, ferdigheter og kompetanser suksessivt øker gjennom studiet mot en mer selvstendighet innenfor de jordmorfaglige kompetanseområdene. Det vil være mulig å ta deler av praksis på en internasjonal arena.

Utdanningen legger vekt på å fremme god helse, likestilling, utdanning og redusere ulikheter, i tråd med de globale bærekraftsmålene (SDG-ene) målene satt av FN. Det globale perspektivet på jordmorfaget er essensielt for å forberede studentene på å møte de komplekse helsebehovene i dagens samfunn.Her gis noen eksempler på hvordan jordmorutdanningen arbeider mot bærekraftsmålene i studieprogrammet. God helse og velvære (SDG 3): Jordmødre spiller en sentral rolle i å sikre god helse og velvære for kvinner og nyfødte.De tilbyr omsorg under graviditet, fødsel og barseltid, og bidrar til å redusere mødre- og spedbarnsdødlighet. Likestilling mellom kjønnene (SDG 5): Jordmødre fremmer likestilling ved å støtte kvinners rettigheter til seksuell og reproduktiv helse. De gir informasjon og tjenester som styrker kvinners helse og autonomi. Utdanning av høy kvalitet (SDG 4): Jordmødre bidrar til utdanning ved å gi opplæring og veiledning til kommende jordmødre, samt ved å spre kunnskap om helse og velvære i samfunnet. Redusere ulikhet (SDG 10): Ved å tilby omsorg til alle kvinner, uavhengig av deres sosioøkonomiske status, bidrar jordmødre til å redusere helseulikheter. Partnerskap for å nå målene (SDG 17): Jordmødre samarbeider med andre helsearbeidere, organisasjoner og myndigheter for å forbedre helsetjenester og oppnå bærekraftsmålene.

Kilde: FIGO, International Day of the Midwife 2015

Læringsutbytte

En kandidat med fullført studie skal ha følgende læringsutbytte definert i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse.

Kunnskap

Kandidaten…

  • har avansert kunnskap om hvordan fødsel og familiedannelse kan fremmes som normale fysiologiske og mentale prosesser
  • har inngående kunnskap om jordmorfaglige teorier og problemstillinger innen seksuell, reproduktiv og perinatal helse.
  • har inngående kunnskap om vitenskapsteori og forskningsmetoder av relevans for det jordmorfaglige området.
  • Har inngående kunnskaper om lovverk og forskrifter som gjelder for jordmors kompetanse- og tjenesteområde.
  • har kunnskap og innsikt om perinatal mental helse, det nødvendige samspillet mellom foreldre og barn, og om identitets endring knyttet til det å bli foreldre.
  • har kunnskap om metoder for kvalitetsforbedring og brukermedvirkning innen svangerskap, fødsel og barseltid
  • har inngående kunnskap om faglige problemstillinger med utgangspunkt i fagområdets grunnlagsforståelse, historie, tradisjoner, verdier, etikk og egenart og plass i samfunnet

Ferdigheter

Kandidaten kan…

  • arbeide selvstendig og tverrfaglig innenfor hele jordmorfaglige området, inkludert å støtte fysiologiske, sosiale og kulturelle prosesser, og intervenere kun når nødvendig.
  • kan selvstendig utføre og bruke kunnskaper om fysiologiske og avvikende prosesser samt dokumentere klinisk jordmor håndverk, gjennom kritisk og reflektert bruk av relevante metoder.
  • bruke kunnskaper og ferdigheter i familieplanlegging, for å fremme seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) på individ- og befolkningsnivå, utgående fra et menneskerettsperspektiv.
  • håndtere akuttmedisinske situasjoner og gjennomføre livreddende obstetriske nødtiltak
  • analysere jordmorfaglige problemstillinger med ulike vitenskaps- og kunnskaps teoretiske perspektiver og kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning, ved bruk av relevante metoder og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer.

Generell kompetanse

Kandidaten kan …

  • bruke kunnskaper og ferdigheter for å tilby respektfull, trygg forutsigbar og fleksibel omsorg og samt å tilrettelegge for helhet og kontinuitet i tjenesten, som ivaretar behovene til kvinnen, barnet og partneren.
  • anvende kunnskaper og ferdigheter til å ta ansvar for oppfølging av normalt svangerskap, fødsel, barseltid og det friske nyfødte barnet, samt oppdage patologiske tilstander og iverksette hensiktsmessige tiltak.
  • analysere og kritisk vurdere kunnskapsgrunnlag for å foreta faglige vurderinger og handlinger basert på teoretisk, forskningsbasert og erfaringsbasert kunnskap, samt pasientens behov og ønsker.
  • arbeide selvstendig og tverrfaglig innenfor hele jordmorfaglige området, inkludert å støtte fysiologiske, sosiale og kulturelle prosesser, og intervenere kun når nødvendig.
  • anvende kunnskap om urbefolkning, migranter og andre minoriteters behov og helseutfordringer, inkludert hvordan språk, helsekompetanse og kultur påvirker kommunikasjon og samhandling.
  • kommunisere faglige problemstillinger og samhandle kunnskapsbasert på tvers av profesjoner, sektorer og nivåer i tråd med gjeldende lovverk og forskrifter.
  • gi råd, undervise og veilede innenfor jordmorfaget, inkludert å utdanne jordmødre i tråd med yrkets autonomi, verdier og egenart.
  • utøve jordmoryrket med et folkehelsevitenskapelig, rettighets- og likestillingsperspektiv, og anvende mangfoldskunnskap for å fremme helse og forebygge uhelse i et livsløpsperspektiv.
  • bruke relevante metoder for systematisk kvalitetsforbedring og pasient- og brukersikkerhet, inkludert å analysere og forebygge uønskede hendelser.

Fagplan

Studieprogrammet skal til enhver tid fylle gjeldende nasjonale og internasjonale krav for å kunne utøve
jordmoryrket og skal være i samsvar med direktiv 2005/36/EF om godkjenninger av yrkeskvalifikasjoner,
med senere endringer herunder direktiv 2013/55/EU.

Kompetanseområdene og læringsutbytte er fastsatt i forskrift om nasjonal retningslinje for jordmorutdanning:

- Jordmorprofesjonens grunnlagstenkning
- Jordmorfaglig ekspertise
- Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter
- Kommunikasjon, brukermedvirkning og samhandling
- Faglig ledelse, fagutvikling, nytenking og kvalitet
- Forskning og formidling.

Praksis i studiet utgjør minimum 40 uker (60 studiepoeng) og er delt opp i to emner i første studieår, og to emner i andre studieår. Praksisstudiene gjennomføres ved føde- og barselavdelingene, observasjonspost for gravide, post for syke nyfødte og ved gynekologisk- og fødepoliklinikk på sykehus, og i kommunehelsetjenesten. Studenten er i praksis minimum 30 timer per uke og har dag, kvelds, nattevakt under hverdager så vel som helger. For videre informasjon se emnebeskrivelsene

Rammeplan

Studieprogrammet bygger på forskrift for jordmorutdanning og skal til enhver tid fylle gjeldende nasjonale og internasjonale krav for å kunne utøve
jordmoryrket og skal være i samsvar med direktiv 2005/36/EF om godkjenninger av yrkeskvalifikasjoner,
med senere endringer herunder direktiv 2013/55/EU.

Forskrift om nasjonal retningslinje for jordmorutdanning - Lovdata

I tillegg anerkjenner ICM:s (International Confederation of Midwives)
internasjonale definisjon av jordmor (Core Document) (ICM, 2024) hvilke også innebefatter
ICM Global Standards for Midwifery.

Hva kan du bli?

Utdanningen gir autorisasjon som jordmor. Jordmødre arbeider både i primær- og spesialisthelsetjenesten, og de fleste er ansatt:

  • ved fødeavdelinger på sykehus
  • på mindre fødestuer
  • i jordmortjenesten på helsestasjon i kommunen

Som jordmor kan du også ha privat praksis med ansvar for svangerskapsomsorg og fødselsforberedende kurs. Noen jordmødre jobber innen undervisning, forskning og helseadministrasjon.

Fullført mastergrad kvalifiserer til opptak på PhD-studier.

Emneevaluering

Studentevaluering av emnene i programmet vil bli gjennomført i henhold til Universitetet i Stavanger sine retningslinjer for dette.

Studieplan og emner

  • Jordmorfag, master

    • MJO110: Normalt svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt

      Første år, semester 1

      Normalt svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt (MJO110)

      Studiepoeng: 10

    • MJOP20: Fokus på normalt svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt nyfødt

      Første år, semester 1

      Fokus på normalt svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt nyfødt (MJOP20)

      Studiepoeng: 15

    • MJO130: Komplikasjoner ved svangerskap, fødsel og barseltid for mor, barn og familie

      Første år, semester 1

      Komplikasjoner ved svangerskap, fødsel og barseltid for mor, barn og familie (MJO130)

      Studiepoeng: 10

    • MJO140: Vitenskapsteori og forskningsmetode

      Første år, semester 2

      Vitenskapsteori og forskningsmetode (MJO140)

      Studiepoeng: 10

    • MJOP50: Avansert klinisk jordmorfag relatert til svangerskap, fødsel og barsel, med hovedfokus på det normale

      Første år, semester 2

      Avansert klinisk jordmorfag relatert til svangerskap, fødsel og barsel, med hovedfokus på det normale (MJOP50)

      Studiepoeng: 15

    • MJOMAS: Masteroppgave i jordmorfag

      Første år, semester 2

      Masteroppgave i jordmorfag (MJOMAS)

      Studiepoeng: 30

    • MJOP90: Avansert klinisk jordmorfag inkludert akutte obstetriske komplikasjoner

      Andre år, semester 3

      Avansert klinisk jordmorfag inkludert akutte obstetriske komplikasjoner (MJOP90)

      Studiepoeng: 15

  • Velg praksis ved UiS eller på utveksling

    • Praksis ved UiS

      • MJOP60: Praksis relatert til komplisert svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt

        Andre år, semester 3

        Praksis relatert til komplisert svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt (MJOP60)

        Studiepoeng: 15

    • Praksis ved utveksling

      • MJOP80: Internasjonal utveksling Praksis relatert til komplisert svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt

        Andre år, semester 3

        Internasjonal utveksling Praksis relatert til komplisert svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt (MJOP80)

        Studiepoeng: 15

Utveksling

Utvekslingssemester
2. eller 3. semester (8 uker i utlandet: praksis)

Opplegg for utvekslingen
Som student ved UiS har du mulighet til å ta deler av utdanningen din i utlandet, uten å tape tid i studiet ditt. Det helsevitenskapelige fakultet oppfordrer alle studenter til å dra på utveksling.

På masterprogrammet i jordmor kan det være aktuelt med utveksling i 2. og 3.semester, i form av 8 uker praksis i utlandet.

Utenlandsopphold må planlegges tidlig, gjerne 6 måneder i forveien.

Læresteder som er faglig anbefalte for studenter på master i jordmor er listet opp under. Husk at alle emner må være bestått for de som skal på utveksling. Det betyr at en student vil bli nektet å reise på utveksling dersom hen stryker på en eksamen også etter at hen har mottatt opptaksbrev fra vertuniversitetet.
Kontaktperson

Administrativ internasjonal koordinator Magdalena Brekke

Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon

Opptakskrav

Bachelor i sykepleie (eller tilsvarende) med karaktersnitt på minimum C i ECTS-skala, norsk autorisasjon som sykepleier og minimum ett år fulltidspraksis som sykepleie overfor pasienter etter endt utdanning. For fullstendig oversikt over opptaksreglene til studiet vises det til Utfyllende regler til master i jordmorfag.

Politiattest
Dette studiet har krav om politiattest. Politiattest søkes gjennom Studentweb etter du har takket ja til studieplass og fått studierett på studieprogrammet. Følg instruksjonene i Studentweb.

Ta kontakt med Det helsevitenskapelige fakultet på helsefag@uis.no for spørsmål om politiattest.

Søknad: via lokalt opptak.
Søknadsfrist: 5. februar

Kontaktinformasjon

Telefon: 51 83 41 00 E-post: helsefag@uis.no