Jordmorfag – master 2 år

Som jordmor har du et selvstendig ansvar for å ivareta normale forløp under svangerskap, fødsel og barseltid for mor, barn og den nye familien.

Sist oppdatert
Fakta
Varighet

2 år, heltid

Studiepoeng

120

Undervisningsspråk

Norsk

Antall studieplasser

20

Praksis

40 uker

Studiestart

August hvert år

Søknadsfrist

5. februar via Søknadsweb

Jordmor bruker jordmorstetoskop for å lytte til barnets hjerteslag.

Om studiet

Vi har 50 prosent praksis gjennom studiet og simulering hvor både jordmødre, leger og medstudenter deltar. Dette gjorde oss tryggere på hendelser en ofte kan møte i forbindelse med graviditet, fødsel og barseltid

Judith Reve , tidligere student

Hva kan du bli?

Vi møter personer i mange situasjoner, både i glede og sorg. Dette er noe som både kan være utfordrende, men også veldig sårbart. Jeg håper og tror at en trygg jordmor kan utgjøre en forskjell.

Studieplan og emner

Allerede student på dette programmet? Her finner du hele studieprogrambeskrivelsen
  • Jordmorfag, master

    • Normalt svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt

      Første år, semester 1

      Normalt svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt (MJO110)

      Studiepoeng: 10

    • Fokus på normalt svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt nyfødt

      Første år, semester 1

      Fokus på normalt svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt nyfødt (MJOP20)

      Studiepoeng: 15

    • Komplikasjoner ved svangerskap, fødsel og barseltid for mor, barn og familie

      Første år, semester 1

      Komplikasjoner ved svangerskap, fødsel og barseltid for mor, barn og familie (MJO130)

      Studiepoeng: 10

    • Vitenskapsteori og forskningsmetode

      Første år, semester 2

      Vitenskapsteori og forskningsmetode (MJO140)

      Studiepoeng: 10

    • Avansert klinisk jordmorfag relatert til svangerskap, fødsel og barsel, med hovedfokus på det normale

      Første år, semester 2

      Avansert klinisk jordmorfag relatert til svangerskap, fødsel og barsel, med hovedfokus på det normale (MJOP50)

      Studiepoeng: 15

    • Masteroppgave i jordmorfag

      Første år, semester 2

      Masteroppgave i jordmorfag (MJOMAS)

      Studiepoeng: 30

    • Avansert klinisk jordmorfag inkludert akutte obstetriske komplikasjoner

      Andre år, semester 3

      Avansert klinisk jordmorfag inkludert akutte obstetriske komplikasjoner (MJOP90)

      Studiepoeng: 15

  • Velg praksis ved UiS eller på utveksling

    • Praksis ved UiS

      • Praksis relatert til komplisert svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt

        Andre år, semester 3

        Praksis relatert til komplisert svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt (MJOP60)

        Studiepoeng: 15

    • Praksis ved utveksling

      • Internasjonal utveksling Praksis relatert til komplisert svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt

        Andre år, semester 3

        Internasjonal utveksling Praksis relatert til komplisert svangerskap, fødsel, barsel og nyfødt (MJOP80)

        Studiepoeng: 15

Læringsutbytte

Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.

En kandidat med fullført studie skal ha følgende læringsutbytte definert i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse.

Kunnskap

Kandidaten…

  • har avansert kunnskap om hvordan fødsel og familiedannelse kan fremmes som normale fysiologiske og mentale prosesser
  • har inngående kunnskap om jordmorfaglige teorier og problemstillinger innen seksuell, reproduktiv og perinatal helse.
  • har inngående kunnskap om vitenskapsteori og forskningsmetoder av relevans for det jordmorfaglige området.
  • Har inngående kunnskaper om lovverk og forskrifter som gjelder for jordmors kompetanse- og tjenesteområde.
  • har kunnskap og innsikt om perinatal mental helse, det nødvendige samspillet mellom foreldre og barn, og om identitets endring knyttet til det å bli foreldre.
  • har kunnskap om metoder for kvalitetsforbedring og brukermedvirkning innen svangerskap, fødsel og barseltid
  • har inngående kunnskap om faglige problemstillinger med utgangspunkt i fagområdets grunnlagsforståelse, historie, tradisjoner, verdier, etikk og egenart og plass i samfunnet

Ferdigheter

Kandidaten kan…

  • arbeide selvstendig og tverrfaglig innenfor hele jordmorfaglige området, inkludert å støtte fysiologiske, sosiale og kulturelle prosesser, og intervenere kun når nødvendig.
  • kan selvstendig utføre og bruke kunnskaper om fysiologiske og avvikende prosesser samt dokumentere klinisk jordmor håndverk, gjennom kritisk og reflektert bruk av relevante metoder.
  • bruke kunnskaper og ferdigheter i familieplanlegging, for å fremme seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) på individ- og befolkningsnivå, utgående fra et menneskerettsperspektiv.
  • håndtere akuttmedisinske situasjoner og gjennomføre livreddende obstetriske nødtiltak
  • analysere jordmorfaglige problemstillinger med ulike vitenskaps- og kunnskaps teoretiske perspektiver og kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning, ved bruk av relevante metoder og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer.

Generell kompetanse

Kandidaten kan …

  • bruke kunnskaper og ferdigheter for å tilby respektfull, trygg forutsigbar og fleksibel omsorg og samt å tilrettelegge for helhet og kontinuitet i tjenesten, som ivaretar behovene til kvinnen, barnet og partneren.
  • anvende kunnskaper og ferdigheter til å ta ansvar for oppfølging av normalt svangerskap, fødsel, barseltid og det friske nyfødte barnet, samt oppdage patologiske tilstander og iverksette hensiktsmessige tiltak.
  • analysere og kritisk vurdere kunnskapsgrunnlag for å foreta faglige vurderinger og handlinger basert på teoretisk, forskningsbasert og erfaringsbasert kunnskap, samt pasientens behov og ønsker.
  • arbeide selvstendig og tverrfaglig innenfor hele jordmorfaglige området, inkludert å støtte fysiologiske, sosiale og kulturelle prosesser, og intervenere kun når nødvendig.
  • anvende kunnskap om urbefolkning, migranter og andre minoriteters behov og helseutfordringer, inkludert hvordan språk, helsekompetanse og kultur påvirker kommunikasjon og samhandling.
  • kommunisere faglige problemstillinger og samhandle kunnskapsbasert på tvers av profesjoner, sektorer og nivåer i tråd med gjeldende lovverk og forskrifter.
  • gi råd, undervise og veilede innenfor jordmorfaget, inkludert å utdanne jordmødre i tråd med yrkets autonomi, verdier og egenart.
  • utøve jordmoryrket med et folkehelsevitenskapelig, rettighets- og likestillingsperspektiv, og anvende mangfoldskunnskap for å fremme helse og forebygge uhelse i et livsløpsperspektiv.
  • bruke relevante metoder for systematisk kvalitetsforbedring og pasient- og brukersikkerhet, inkludert å analysere og forebygge uønskede hendelser.

Praksisstudier

Gjennom praksisstudiene vil du få erfare jordmoryrket i ulike deler av spesialist- og kommunehelsetjenesten.

I løpet av praksisstudiene skal du tilegne deg kliniske ferdigheter og oppøve evnen til å gjøre selvstendige og etiske vurderinger, arbeide i tverrfaglige team og ivareta brukerperspektivet. 

Praksis skal gi kompetanse i å arbeide kunnskapsbasert, og det legges spesielt vekt på studentens videreutvikling i refleksjon, kliniske vurderinger og integrering av teoretiske fag. I praksis vil du også få kunnskap om helsesystemet jordmortjenesten er en del av, inkludert myndighetenes rolle og ansvar.

Organisering

Praksis i studiet utgjør minimum 40 uker og er delt opp i to emner i første studieår, og to emner i andre studieår. Det er også mulig å gjennomføre praksisperiode på 3. semester i utlandet.

Praksis gjennomføres på fulltid (gjennomsnittsberegning ca. 32-33 timer/uke).Studenter må være forberedt på å følge kontaktjordmors turnus med dag-, aften- og nattevakter. Det er vanskelig å bytte vakter da det ikke kan være for mange studenter i avdelingen samtidig.

De kliniske studiene gjennomføres i både kommune- og spesialisthelsetjenesten. Hoveddelen av praksis vil være på en fødeavdeling. I tillegg skal hver student ha praksis ved barselavdeling, kommunejordmortjeneste, observasjonspost for gravide, nyfødtavdeling og poliklinikk. Turnusarbeid i praksisperioder må påregnes.

I praksisstudiene vil studenten få fortløpende veiledning av kontaktjordmødre som samarbeider med praksisveileder fra praksisfeltet. 

Mer om praksis i helseutdanningene.

Vaksinasjon

Det er ikke et krav om vaksinasjon for jordmorstudenter, men Folkehelseinstituttet anbefaler følgende vaksiner for helsepersonell som skal jobbe sårbare pasienter som barn/nyfødte. Disse anbefalingene gjelder også for studenter i praksis. 

  • Helsepersonell med pasientkontakt bør være beskyttet mot meslinger. Alle som ikke vet at de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, bør vaksineres med MMR-vaksine.
  • Helsepersonell med pasientkontakt bør vaksineres årlig mot sesonginfluensa.
  • Helsepersonell bør være oppdatert med vaksine mot difteri, tetanus, kikhoste og polio.
  • Helsepersonell med manglende immunitet for varicella og som har nærkontakt med personer med økt risiko for alvorlig forløp av varicella bør vaksineres.

Meslinger (MMR-vaksine)

Ansatte i helsetjenesten har økt risiko for å bli smittet med meslinger sammenlignet med den generelle befolkningen. Ved meslingutbrudd er helsetjenesten ofte en arena for smittespredning og det er spesielt alvorlig dersom allerede sårbare pasientgrupper smittes. Aller mest utsatt er uvaksinerte spedbarn og immunsupprimerte i alle aldersgrupper. 

Se folkehelseinstituttets nettsider for mer informasjon om yrkesvaksinasjon.

Utveksling

Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel.

Utvekslingssemester
2. eller 3. semester (8 uker i utlandet: praksis)

Opplegg for utvekslingen
Som student ved UiS har du mulighet til å ta deler av utdanningen din i utlandet, uten å tape tid i studiet ditt. Det helsevitenskapelige fakultet oppfordrer alle studenter til å dra på utveksling.

På masterprogrammet i jordmor kan det være aktuelt med utveksling i 2. og 3.semester, i form av 8 uker praksis i utlandet.

Utenlandsopphold må planlegges tidlig, gjerne 6 måneder i forveien.

Læresteder som er faglig anbefalte for studenter på master i jordmor er listet opp under. Husk at alle emner må være bestått for de som skal på utveksling. Det betyr at en student vil bli nektet å reise på utveksling dersom hen stryker på en eksamen også etter at hen har mottatt opptaksbrev fra vertuniversitetet.
Kontaktperson

Administrativ internasjonal koordinator Magdalena Brekke

Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon

Alt om utveksling

Opptakskrav

Bachelor i sykepleie (eller tilsvarende) med karaktersnitt på minimum C i ECTS-skala, norsk autorisasjon som sykepleier og minimum ett år fulltidspraksis som sykepleie overfor pasienter etter endt utdanning. For fullstendig oversikt over opptaksreglene til studiet vises det til Utfyllende regler for opptak til master i jordmorfag (pdf).

Politiattest
Dette studiet har krav om politiattest. Politiattest søkes gjennom Studentweb etter du har takket ja til studieplass og fått studierett på studieprogrammet. Følg instruksjonene i Studentweb. Attesten kan ikke være eldre enn tre måneder når den blir registrert ved UiS.

Dette er verdens beste yrke. Vi jordmødre er privilegerte som får ta del i fødsler, som er et stort øyeblikk for de flotte kvinnene og parene som vi møter.

Judith Reve , tidligere jordmorstudent

Liknende utdanninger

Livet som student i Stavanger

Kontakt oss

Førsteamanuensis i sykepleievitenskap/helsevitenskap
51834142
Det helsevitenskapelige fakultet
Avdeling for omsorg og etikk