Energi, reservoar og geovitenskap - master i realfag


Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Vekting (stp)

120

Studieprogramkode

M-ENRGEO

Studienivå

Mastergrad iht §3, 2 år

Fører til grad

Master of Science

Heltid/deltid

Heltid

Varighet

4 Semestre

Grunnstudium

Nei

Undervisningsspråk

Engelsk

Kandidater med en mastergrad i energi, reservoar og geovitenskap er kvalifisert til å jobbe innen energiindustrien for å håndtere undergrunns- og klimautfordringer. Programmet integrerer konsepter fra geologi, petroleumsleting, reservoarteknikk, karbonlagring og datamodellering. Kandidater har solid kompetanse knyttet til visualisering og tolkning av undergrunnsstrukturer og bruk av moderne teknologi for prosjektutvikling og modellering av undergrunnsstrategier.

Studiets innhold, oppbygning og sammensetning

Dette er et internasjonalt masterprogram, hvor norske og internasjonale studenter studerer sammen, gjennom ulike former for gruppe- og prosjektbaserte læringsmetoder for å maksimere læringsutbyttet. Programmet er på engelsk og omfatter totalt 120 studiepoeng. Det første året (60 sp) består av obligatoriske emner som gir et faglig fundament i forståelse av jordens undergrunn, fluidstrøm i porøse medier, og nødvendig metodologi for å forstå og karakterisere undergrunnen og dens potensial som et reservoar for produksjon og lagring av energi. Det tredje semesteret består av 30 sp valgfrie emner, hvor studenten kan velge mellom et utvalg spesialiserte emner innenfor undergrunnsoptimalisering, modellering, økonomi etc. Alternativt kan studentene reise på utveksling til en av våre partnerinstitusjoner eller ta emner ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS). Det siste og fjerde semesteret består av et masteroppgaveprosjekt hvor studenten anvender sin kunnskap fra studiet. Prosjektet kan være enten teoretisk eller praktisk.

Studentene vil oppleve ulike typer arbeids- og undervisningsmetoder, inkludert bruk av ledende teknologi, praktisk laboratoriearbeid og praktiske prosjekter ved bruk av reelle data. Emneevalueringsmetoder er utformet for å maksimere læringsutbyttet og fremme studentenes læring og aktiv deltakelse. Evalueringene spenner fra tradisjonell eksamen til semesterprosjekter og kan omfatte muntlige presentasjoner eller skriftlige rapporter.

De enkelte emnebeskrivelsene gir nærmere informasjon om:

Forelesninger og veiledning i akademiske aktiviteter

Læreplan, kompendier og prosjekter

Evalueringskriterier

Eksamen

Masterprogrammet er tett knyttet til «Nasjonalt senter for bærekraftig bruk av energiressurser på norsk sokkel - NCS2030». Et hovedfokus for NCS2030 er utdanning, som gir mulighet for å samarbeide med prosjektpartnere gjennom masteroppgaven.

Masterprogrammet i energi, reservoar og geovitenskap er i tråd med FNs bærekraftige utviklingsmål. I bærekraftsmål 13 heter det at vi skal «Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem.». Dette adresserer studiet ved at studentene lærer hvordan undergrunnsreservoarer kan bidra til å redusere det totale klimagassutslippet og hvordan dette kan bli integrert i industrien og statens politiske planlegging og strategi. Studieprogrammet bidrar til forskning innen energi, energieffektivitet og avansert teknologi, som er knyttet opp mot bærekraftsmål 7: "Sikre tilgang til rimelig, pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris for alle".

Læringsutbytte

En kandidat med fullført og bestått 2-årig mastergrad i energi, reservoar og geovitenskap skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse: 

Kunnskaper

K1: Kandidaten har avansert kunnskap om undergrunnen, bergarter og fluider i jordskorpen, og deres struktur og egenskaper.

K2: Kandidaten har avansert kunnskap om de fysiske og kjemiske prosessene som finner sted i jordens undergrunn i et geovitenskapelig og menneskelig tidsperspektiv, og om hvordan disse prosessene former undergrunnen som vi forstår den i dag.

K3: Kandidaten har avansert kunnskap om undergrunnsreservoarer, naturressurser (som hydrokarboner, vann, geotermi) eller kjemiske forbindelser (som CO2, hydrogen) som de kan lagre.

K4: Kandidaten har kunnskap for å kunne utvikle, implementere og styre optimale løsninger for produksjon eller lagring av naturressurser og energi på en miljøvennlig måte.

K5: Kandidaten kan evaluere anvendeligheten av innovative prosesser for bruk av undergrunnen.

Ferdigheter
F1: Kandidaten kan tolke og integrere statisk og dynamisk undergrunnsdata for å konstruere geologisk realistiske modeller av jordens undergrunn.

F2: Kandidaten kan bruke eksperimenter og modeller for å kunne forstå fysiske og kjemiske prosesser som skjer i undergrunnen og forutse utfallet av disse prosessene.

F3: Kandidaten kan integrere ferdighetene i F1 og F2 som støtte i beslutninger for en mest mulig optimal og miljøvennlig styring av reservoarer i energiløsnings-sektorer.

F4: Kandidaten kan anvende relevante metoder og foreta et uavhengig, begrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt innenfor fagområdet under veiledning, og i tråd med aktuelle forskningsetiske normer.

F5: Kandidaten kan analysere eksisterende teorier, metoder og tolkninger i fagfeltet og arbeide individuelt med praktiske og teoretiske problemstillinger.

Generell kompetanse

G1: Kandidaten kan samarbeide og drøfte relevansen av reservoarstyring av energi og avfall med sine medstudenter.

G2: Kandidaten kan kommunisere relevansen av jordens undergrunn og reservoarstyring for energiforsyning og dekarbonisering på en vitenskapelig måte til offentligheten.

G3 – Kandidaten kan samarbeide med industrien og offentlig sektor for å utforme optimal og miljøvennlige løsninger for anvendelse av reservoarer i undergrunnen. 

G4: Kandidaten kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter for å løse undergrunns-baserte problemstillinger i både akademiske og industrielle settinger.

G5: Kandidaten kan overføre kunnskaper og ferdigheter for problemstillinger knyttet til jordens undergrunn i nye, innovative eller andre relevante områder enn energi- eller energilagringsfeltet.

Hva kan du bli?

Etter å ha fullført dette programmet er kandidaten kvalifisert til å jobbe både i offentlig og privat energisektor, spesielt der det kreves undergrunnskompetanse for både energiproduksjon og -lagring. Dagens og fremtidens energimiksscenarioer og klimautfordringer krever fagfolk med en helhetlig forståelse av jordens undergrunn for å oppnå bærekraft i de kommende tiårene. Kandidatene fra dette programmet har en integrert utdanning som gir den kompetansen som er nødvendig for å møte disse utfordringene.

Avhengig av de valgte valgemnene, kan kandidaten velge en karriere i en rekke forskjellige yrkesroller inkludert geolog, geofysiker, petrofysiker, ingeniørgeolog, undergrunnsdataforsker og reservoaringeniør.

Mens mange av kandidatene fra dette fagområdet ved UiS tradisjonelt er ansatt i olje- og gassindustrien, jobber et økende antall geoforskere i andre sektorer med fornybar energi, gruvedrift, konstruksjon, avfall og vannhåndtering.

Kandidater fra dette programmet kan jobbe i akademiske og forskningsinstitusjoner eller ta et PhD-program knyttet til forsknings- og utviklingsteknologi for jordens undergrunn og andre relaterte fagområder.

Emneevaluering

Ordninger for kvalitetssikring og evaluering av studier er fastsatt i kvalitetssystem for utdanning

Studieplan og emner

  • Obligatoriske emner

    • GEO501: Undergrunnsgeologi

      Første år, semester 1

      Undergrunnsgeologi (GEO501)

      Studiepoeng: 10

    • GEO502: Reservoar fysikk og kjemi

      Første år, semester 1

      Reservoar fysikk og kjemi (GEO502)

      Studiepoeng: 10

    • GEO503: Reservoargeofysikk

      Første år, semester 1

      Reservoargeofysikk (GEO503)

      Studiepoeng: 5

    • GEO504: Reservoarevalueringsteknologi

      Første år, semester 1

      Reservoarevalueringsteknologi (GEO504)

      Studiepoeng: 5

    • GEO505: Undergrunn tolkning og modellering

      Første år, semester 2

      Undergrunn tolkning og modellering (GEO505)

      Studiepoeng: 10

    • GEO506: Reservoirmodellering og simulering

      Første år, semester 2

      Reservoirmodellering og simulering (GEO506)

      Studiepoeng: 10

    • GEO507: Reservoarlagring og produksjon

      Første år, semester 2

      Reservoarlagring og produksjon (GEO507)

      Studiepoeng: 5

    • GEO508: Energiomstilling og bærekraft

      Første år, semester 2

      Energiomstilling og bærekraft (GEO508)

      Studiepoeng: 5

    • EREMAS: Masteroppgave i energi, reservoar og geovitenskap

      Andre år, semester 3

      Masteroppgave i energi, reservoar og geovitenskap (EREMAS)

      Studiepoeng: 30

  • 3. semester ved UiS eller utveksling

    • Emner ved UiS 3. semester

      • Anbefalte valgemner 3. semester

        • GEO620: Utvikle forsknings- og presentasjonsferdigheter

          Andre år, semester 3

          Utvikle forsknings- og presentasjonsferdigheter (GEO620)

          Studiepoeng: 10

        • MOD500: Decision Analysis with Artificial Intelligence Support

          Andre år, semester 3

          Decision Analysis with Artificial Intelligence Support (MOD500)

          Studiepoeng: 10

        • MOD510: Modeling and Computational Engineering

          Andre år, semester 3

          Modeling and Computational Engineering (MOD510)

          Studiepoeng: 10

        • MOD550: Fundaments of Machine Learning for and with Engineering Applications

          Andre år, semester 3

          Fundaments of Machine Learning for and with Engineering Applications (MOD550)

          Studiepoeng: 10

      • Andre valgemner 3. semester

        • GEO560: Geovitenskapelig temaemne

          Andre år, semester 3

          Geovitenskapelig temaemne (GEO560)

          Studiepoeng: 5

        • GEO680: Praksis i Computational Engineering eller Energi, reservoar og geovitenskap

          Andre år, semester 3

          Praksis i Computational Engineering eller Energi, reservoar og geovitenskap (GEO680)

          Studiepoeng: 10

        • MSB415: Sustainable Entrepreneurship

          Andre år, semester 3

          Sustainable Entrepreneurship (MSB415)

          Studiepoeng: 10

        • PET515: Energy, Energy Technologies, and Energy System Integration

          Andre år, semester 3

          Energy, Energy Technologies, and Energy System Integration (PET515)

          Studiepoeng: 10

    • Utveksling 3. semester

Utveksling

Opplegg for utvekslingen

I 3. semester på masterprogrammet i energi, reservoar og geovitenskap er det lagt til rette for et studieopphold i utlandet.

Det er satt opp 30 studiepoeng valgemner i 3. semester. I utlandet må du velge emner som gir en tilsvarende fordypning innen ditt fagområde, og disse må være godkjente før du reiser ut. Det er også viktig at emnene du skal ta i utlandet ikke overlapper med emner du alt har tatt eller skal ta senere i studiet. Et tips er å tenke på din spesialisering og ditt interessefelt.

Flere muligheter

I tillegg til de faglig anbefalte lærestedene som er listet opp under, har UiS en rekke avtaler med universitet utenfor Europa som er aktuelle for alle studenter på UiS med forbehold om at de finner et relevant fagtilbud. Innen Norden kan alle studenter benytte seg av Nordlys- og Nordtek-nettverkene.

Finn ut mer

Svalbard
Studenter på dette programmet kan søke om å ta emner ved UNIS som del av studiet. Mer informasjon om dette her.

Kontakt studiekoordinator om du har spørsmål eller ønsker veiledning om forhåndsgodkjenning av emner.

Kontaktperson

Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:

Karina Sanni

Generelle spørsmål om utveksling: Gå til utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon

Opptakskrav

Opptakskravet er fullført bachelorgrad i realfag, ingeniørfag eller tilsvarende, som inkluderer minst 10 sp matematikk.

Søknadsfrist: 15 april

Kontaktinformasjon

Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet, tlf 51 83 17 00, E-post: post-tn@uis.no.

Studiekoordinator: Karina Sanni