Reservoarevalueringsteknologi (GEO504)

Petrofysisk vurdering og tolkning av geologiske formasjoner gjøres for å forstå lagringskapasitet, fluidstrømning og reservoarkarakteristikk, som trengs for å estimere hydrokarbonreserver og å implementere produksjonsstrategier. Denne evalueringen gjøres ved å kjøre en rekke kjernebaserte målinger (rutine og spesialiserte kjernemålinger) og tolkning av brønnloggingsdata som gir informasjon om de petrofysiske egenskapene til steiner i lag i undergrunnen. Studentene vil besøke laber for å se hvordan eksperimentene utføres. Logger fra den norske kontinentalsokkelen blir tolket med industrirelevante software. Prinsippene bak petrofysisk vurdering av bergarter er relevante for olje- og gass leting, karbonlagring og geotermisk reservoarkarakterisering.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

GEO504

Versjon

1

Vekting (stp)

5

Semester undervisningsstart

Høst

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Høst

Undervisningsspråk

Engelsk

Innhold

Petrofysikk forsøker å integrere kjernebaserte data med brønnlogger for en komplett karakterisering og vurdering av hydrokarbonreserver i ulike geologiske formasjoner. I første del av emnet jobber studentene med Rutine- og Spesialisert Kjerne Analyse. Viktige reservoarkarakteristikker blir introdusert slik som porøsitet, permeabilitet, metning, porestørrelsefordeling, fukt, og relativ permeabilitet- og kapillærtrykksfunksjoner. Disse parameterne er direkte relevante i reservoarsimulering. Metoder for å gjennomføre relevante eksperimenter og tolke dataene for å beregne disse parameterne blir presentert. Praktisk labarbeid gjennomføres og beregninger på data blir gjort med kommersielle software. Dette følges av brønnlogging der tolkning av litologi og bestemmelse av petrofysiske egenskaper blir presentert. Volumetrisk reserveberegning blir gjort på brønndata fra et norsk felt.

Læringsutbytte

Kunnskap:

- Tolke kjernedata for å bergene petrofysiske egenskaper til steinprøver i laboratoriet

- Vite om de viktigste eksperimentelle metodene for å beregne viktige reservoarparametere

- Forstå loggeoperasjoner, datainnhenting og kvalitetskontroll

- Tolke brønnloggdata med tanke på å beregne volumetriske reserver

- Bruke passende software for å tolke kjerne- og brønnloggdata

Ferdigheter:

- Kandidaten kan utføre kjerne-basert dataanalyse og brønnloggdataanalyse for estimering av hydrokarbonreserver

- Simulere ulike enfase- og flerfaseeksperimenter på kjerneplugger

- Tolke eksperimentelle data for å beregne petrofysiske egenskaper

- Bruke software til å analysere ulike logger for reservoarkarakterisering

Generell kompetanse:

- Studenter skal kunne analysere og rapportere dere strategi for å estimere geologiske reserver

- Kunne bruke industriaksepterte software til å implementere disse strategiene for å gjøre formasjonsevaluering

Forkunnskapskrav

Ingen

Eksamen / vurdering

Rapporter og muntlig presentasjon

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Rapport 1 5/10 1 Måneder Bokstavkarakterer Alle
Rapport 2 3/10 1 Måneder Bokstavkarakterer Alle
Muntlig presentasjon 2/10 15 Minutter Bokstavkarakterer Alle

Løpende vurdering. Alle vurderingsdeler i emnet må bestås. Det er ingen kontinuasjonsmuligheter i dette emnet. Studenter som ikke består en vurderingsdel eller ønsker å ta deler igjen, må gjøre det neste gang emnet undervises.

Fagperson(er)

Laboratorieingeniør:

Dagfinn Søndenaa Sleveland

Studieprogramleder:

Lisa Jean Watson

Studiekoordinator:

Karina Sanni

Arbeidsformer

Typisk 3-4 timer med forelesning og 2 timer øving per uke. Excel og Sendra (eller lignende software) brukes på ukentlig basis for kjerneanalyse. Interactive Petrophysics (IP) brukes for brønnlogging. Det planlegges også labturer.

Dette emnet vil inkludere digitale undervisningsmetoder: forhåndsinnspilte videoer. Dette emnet vil også ha fysiske møter. Studenten er selv ansvarlig for å sjekke pensum og emneinformasjon gitt av underviser i Canvas.

Overlapping

Emne Reduksjon (SP)
Formasjonsevaluering (PET670_1) 5

Åpent for

Enkeltemner ved Det teknisk-naturvitenskaplige fakultet
Data Science - master i teknologi/siv.ing. Biologisk kjemi - master i realfag Byplanlegging - master i teknologi Computational Engineering - master i teknologi/siv.ing. Datateknologi - master i teknologi Energi, reservoar og geovitenskap - master i realfag Miljøteknologi - master i teknologi Konstruksjons- og maskinteknikk - master i teknologi/siv.ing. Petroleumsteknologi - master i teknologi/siv.ing.
Utveksling ved Det teknisk- naturvitenskapelige fakultet

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto