Endringsledelse - masterstudium
Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.
Vekting (stp)
120
Studieprogramkode
M-ENDLED
Studienivå
Mastergrad iht §3, 2 år
Fører til grad
Master i endringsledelse
Heltid/deltid
Heltid
Varighet
4 Semestre
Grunnstudium
Nei
Undervisningsspråk
Norsk
Studiet i endringsledelse handler om hvordan vi kan forstå og påvirke endringsprosesser innenfor offentlig, privat og ideell virksomhet. Klimaendringer, pandemier og økonomiske kriser er eksempler på situasjoner som krever omstilling og nye former for organisering og ledelse. Det samme gjelder f.eks. teknologisk utvikling, migrasjon og et arbeidsliv i endring. Behovet for kompetent endringsledelse har aldri vært større og ingen organisasjon går fri av utfordringene. En master i endringsledelse ved UiS setter deg i stand til å utnytte nettopp dine forutsetninger til å gjøre en forskjell i endringsprosesser av enhver art.
Grunnideen i studiet er at det er behov for samfunnsansvarlig endringsledelse der organisasjonens interne mål balanseres mot samfunnsverdier som miljø, trivsel, velferd, rettferdighet, mangfold, demokrati og medvirkning. Det legges derfor stor vekt på kritisk refleksjon og på sammenhenger mellom de beslutninger vi tar og de konsekvensene det får for individ, organisasjon og samfunn. Videre settes det fokus på hvordan vi kan ta ansvar for å skape det samfunn vi gjerne vil leve i og gi videre til de neste generasjonene: hvilke type organisasjoner og ledelsesformer trenger vi da, og hvordan får vi det til?
Læringsutbytte
Ved fullført studieprogram forventes det at studentene sitter igjen med følgende kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
- Har inngående kunnskap om og forståelse av ulike teoretiske perspektiver på organisasjon, endring og ledelse.
- Har inngående kunnskap om og forståelse av organisasjoners samfunnsmessige rolle og ansvar, for eksempel i forhold til bærekraftsutfordringer.
- Har inngående kunnskap om og forståelse av ledelse som praksis.
- Har inngående kunnskap om ulike forskningsmetoder som brukes i studier av organisasjon og ledelse, som for eksempel intervjuer, analyser av dokumenter, surveys og deltakende observasjon.
- Har inngående kunnskap om ansvarlig endringsledelse, inkludert forståelse for hvordan ledere kan veilede organisasjoner gjennom endringer på en måte som ivaretar de ansattes helse, sikkerhet og trivsel.
- Har inngående kunnskap om etisk ledelse i endringsprosesser, med fokus på hvordan man som leder kan balansere organisatoriske behov med ansvar for ansatte, samfunn og miljø.
- Forstår hvordan organisasjoner kan gjennomføre bærekraftige endringsprosesser som støtter opp om langsiktige verdier som miljømessig bærekraft, sosialt ansvar og økonomisk stabilitet.
Ferdigheter
- Kan vurdere eksisterende teorier, metoder og fortolkninger innenfor endringsledelse som fagområde – for eksempel knyttet til antropocen (herunder natur og klima), organisasjon, organisasjonsutvikling og organiseringsprosesser, ledelse, implementering og helse-, miljø- og sikkerhet (HMS).
- Kan anvende fagets teoretiske perspektiver og begreper til å analysere og forstå hvordan organisasjoner fungerer.
- Kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer.
- Kan anvende fagets perspektiver og begreper til å identifisere utfordringer, endringsbehov og relevante tiltak for organisasjoner.
- Kan anvende fagets perspektiver til å gjennomføre endringstiltak.
- Kan lede og tilrettelegge for endringsprosesser som ivaretar de ansattes deltakelse, engasjement og velvære.
- Kan identifisere og håndtere etiske utfordringer som oppstår i endringsprosesser, inkludert vurdering av tiltak som påvirker ansatte, organisasjonens omdømme, og dens samfunnsmessige ansvar.
- Kan gjennomføre endringsprosesser i tråd med HMS og kan evaluere risikoer og nødvendige tiltak for å sikre et trygt arbeidsmiljø under endring.
Generell kompetanse
- Kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter om endringsledelse på nye områder for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter.
- Kan bidra til nytenkning om hvordan ledelse kan utøves for å etablere, vedlikeholde og/eller endre allment verdsatte praksiser i organisasjoner og institusjoner i samfunnet.
- Kan bidra til nytenkning om hvordan ledelse kan utøves for å opprettholde nødvendige livsskapende prosesser og økosystemer på jorden.
- Har respekt for sentrale vitenskapelige verdier (som sannhet, åpenhet, etterrettelighet, osv.) og bevissthet om etiske utfordringer som kan oppstå i forskning og ved utøvelse av ledelse.
- Har evne til å utøve ansvarlig og bærekraftig ledelse under endringsprosesser som tar hensyn til både interne interesser og eksterne samfunnsmessige krav.
- Kan veilede organisasjoner i å gjennomføre endringer på en måte som er bærekraftig og etisk forsvarlig, og kan bidra til å utvikle retningslinjer for ansvarlig endringsledelse i ulike organisasjonskontekster.
- Kan utvise en bevissthet om den langsiktige effekten av endringsprosesser, og bidra til en kultur for kontinuerlig forbedring og læring som tar hensyn til organisasjonens rolle i samfunnet.
Fagplan
Studiet er et fulltids masterstudium over to år (fire semester). Studiet er bygget opp av emner som til sammen gir 90 studiepoeng og en masteroppgave på 30 studiepoeng, til sammen 120 studiepoeng. I tredje semester har du valget mellom 30 studiepoeng valgemner på UiS eller å reise på utveksling. Merk at enkelte av valgemnene vil rullere, og det vil derfor kunne variere fra år til år hvilke valgemner som tilbys.
Vi gjør oppmerksom på at ved valg av valgemner som ikke er anbefalt er ikke IMS/UiS ansvarlig for eventuell kollisjon ved undervisning og eksamen.
Det kan forekomme endringer i studieplanen.
Hvis det er få studenter (inntil 10) som velger å ta et emne kan emnet bli avlyst det aktuelle semesteret.
Hva kan du bli?
Med denne masteren får du kompetanse til å bidra aktivt i utvikling av offentlig, privat og ideell virksomhet. Du kan gjennom valgemner og masteroppgave spesialisere deg og gi utdanningen din en særegen retning. Etter endt utdanning er du blant annet kvalifisert til å jobbe som følgende:
- Endringsleder: Lede og implementere endringsprosesser i organisasjoner.
- Konsulent: Gi råd innen endringsledelse for bedrifter og offentlige etater.
- Prosjektleder: Styre prosjekter som krever omstilling og nye former for organisering.
- HR-leder: Utvikle og gjennomføre strategier for organisatorisk endring og medarbeiderutvikling.
- Miljø- og bærekraftsansvarlig: Implementere og overvåke bærekraftsinitiativer i ulike organisasjoner.
- Ansatt innen offentlig forvaltning: Jobbe med politikkutforming og implementering av endringsprosesser i offentlig sektor.
- Forsker: Utføre forskning på endringsprosesser og deres påvirkning på samfunn og organisasjoner.
- Leder i ideell sektor: Lede endringsprosesser i frivillige organisasjoner og NGO-er.
- Digitaliseringsansvarlig: Lede digitaliseringsprosjekter som fremmer effektivitet og innovasjon.
- Entreprenør: Starte og lede egne prosjekter eller bedrifter med fokus på innovasjon og endring.
Studiet kvalifiserer for å søke opptak til doktorgradsprogram.
Emneevaluering
For å sikre kvalitet i studieprogrammet og et godt læringsmiljø for studenter og undervisere, gjennomføres det tidligdialoger i alle emner hvert semester, samt standardisert emneevaluering minimum hvert tredje år. Evalueringen av studieprogrammet og emnene er forankret i UiS’ øvrige kvalitetssystem.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2025
-
Obligatoriske emner
-
MEE125: Philosophy of Science and Research Methods
Første år, semester 1
-
MEN105: Organisasjon, ledelse og økologi
Første år, semester 1
-
MEN125: Organisasjonsutvikling
Første år, semester 2
-
MEN165: Ledelse som praksis
Første år, semester 1
-
MEN185: Applied Social Science Research Methods
Første år, semester 2
-
MEN255: Ansvarlig ledelse: Menneskelige ressurser, bærekraft og HMS
Første år, semester 2
Ansvarlig ledelse: Menneskelige ressurser, bærekraft og HMS (MEN255)
Studiepoeng: 10
-
MENMAS: Masteroppgave i endringsledelse
Andre år, semester 3
-
-
3. semester, emner ved UiS eller utveksling
-
Utveksling
-
Emner i 3. semester - 30 SP
-
GEN530: Transnational perspectives on Nordic gender equality and welfare
Andre år, semester 3
Transnational perspectives on Nordic gender equality and welfare (GEN530)
Studiepoeng: 10
-
MEE100: Societal Transition and Transformation - Energy and Climate Change
Andre år, semester 3
Societal Transition and Transformation - Energy and Climate Change (MEE100)
Studiepoeng: 10
-
MENPRA: Praksis
Andre år, semester 3
-
SAM555: Ledelse og regulering av helse, miljø og sikkerhet
Andre år, semester 3
Ledelse og regulering av helse, miljø og sikkerhet (SAM555)
Studiepoeng: 10
-
DIG501: AI and Society
Andre år, semester 3
-
MDO120: Historiefortelling 1
Andre år, semester 3
-
-