Organisasjonsutvikling (MEN125)

Formålet med emnet er å gi deltakerne en innføring og trening i fagområdet organisasjonsutvikling (OU).

Emnet er åpent for studenter på følgende masterstudier ved UiS: master i bærekraftstudier, master i digitale samfunn, master i sosialfag, master i samfunssikkerhet og master i økonomi og administrasjon (både 2- og 5-årig).


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

MEN125

Versjon

1

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Vår

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Vår

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Generelt kan vi forstå organisasjonsutvikling som bevisste forsøk på å gripe inn i organiserte relasjoner og prosesser mellom folk med sikte på å forbedre hvordan organisasjoner fungerer. I dette emnet sees organisasjonsutvikling først og fremst som et spørsmål om hvordan slike planlagte endringsprosesser kan bidra til å skape selvfornyende og lærende organisasjoner. Innenfor et slikt perspektiv er medvirkning og deltakelse viktige forutsetninger, og følgelig et tema som vies stor oppmerksomhet.

Tradisjonelt har gjerne OU vært orientert omkring hvordan vi kan forbedre organisasjoner ved hjelp av endring av organisasjoners sosiale strukturer, slik som både formell organisasjonsstruktur og (uformell) organisasjonskultur. Dette er viktige tilnærminger. På emnet skal vi imidlertid også arbeide med hvordan OU kan knyttes til arbeid med det vi kan kalle tankeganger og språk: Vi kan forstå det vi er og gjør i organisasjoner som formidlet gjennom våre begreper om verden. Det språket vi bruker er samtidig knyttet til helt konkrete former for praksis. OU innebærer derfor både undersøkelse av ordene vi bruker om det vi gjør sammen med andre, og arbeid på et «bakkeplan», med praksis og med folks konkrete erfaringer. Og til slutt: Organisasjoner er alltid fysiske og materielle strukturer på steder i et landskap. OU må derfor også knyttes til arbeid med slike strukturer, i det landskapet organisasjoner er.

På emnet arbeider studentene med fagområdet gjennom utvikling og «språksetting» av konkrete og/eller tenkte OU-prosjekter. Slike prosjekter kan være knyttet til både erfaringer studentene selv har gjort seg, og til endringsprosesser studentene undersøker og/eller utvikler gjennom semesteret. I forbindelse med slike prosjekter skal vi trene på å identifisere viktige utfordringer for organisasjoner, operasjonalisere dem som OU-problemer, samt foreslå og diskutere mulige tilnærminger og metoder for å utvikle organisasjoner i ønsket retning.

På emnet bygger vi videre på innsiktene fra emnet Organisasjon, ledelse og økologi (MEN105) om at vi lever i en antropocen overgangstid, der behovet for nye former for organisasjon er åpenbart. I emnet sees derfor organisasjonsutvikling også som et spørsmål om hvordan vi gjennom endringsprosesser kan forme organisasjoner som bidrar til å opprettholde og utvikle livet, og den økologien vi selv er en del av. Også fra et slikt utsiktspunkt er medvirkning og deltakelse viktige forutsetninger.

Læringsutbytte

Ved avslutningen av emnet forventes det at studenten har oppnådd følgende:

Kunnskaper

  • Har inngående kunnskap om hva som kjennetegner organisasjonsutvikling som fagområde.
  • Har spesialisert innsikt i de ulike perspektivene på organisasjonsutvikling som inngår i emnet, og likheter og forskjeller mellom disse.
  • Har inngående forståelse av hvilken rolle medbestemmelse og medvirkning kan spille ved gjennomføring av endrings- og utviklingsprosjekter.

Ferdigheter

  • Kan vurdere fagfeltets bidrag knyttet til utøvelsen av praktisk endringsledelse på kyndig og selvstendig måte.
  • Kan utarbeide og begrunne forslag til en realistisk OU-intervensjon i en reell og konkret offentlig, privat eller frivillig virksomhet.

Generell kompetanse

  • Kan selvstendig analysere overføringsverdien av nye trender på fagområdet til konkrete situasjoner.
  • Kan kommunisere om behovet for kjøp av eksterne tjenester i forbindelse med konkrete OU-utfordringer, og være kompetent samarbeidspartner til tilbydere av slike tjenester.

Forkunnskapskrav

For studenter som er tatt opp på studieprogrammet master i endringsledelse er MEN105 Organisasjon, ledelse og økologi et absolutt forkunnskapskrav.

Anbefalte forkunnskaper

Det anbefales at studenter som ikke er tatt opp på studieprogrammet master i endringsledelse likevel har tatt og bestått MEN105 Organisasjon, ledelse og økologi.

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Muntlig eksamen 1/1 25 Minutter Bokstavkarakterer

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Gruppeoppgave og innlevering - begge oppgaver skriftlige. Mer informasjon kommer ved semesterstart.

Fagperson(er)

Emneansvarlig:

Øystein Hatteland

Arbeidsformer

Dagssamlinger, litteraturstudium, forelesninger, gruppeøvelser, studentpresentasjoner og oppgaveløsning.

Overlapping

Emne Reduksjon (SP)
Organisasjonsanalyse og utvikling (MEN120_1) 10

Åpent for

Digitale samfunn og sosiale transformasjoner - masterstudium Bærekraftstudier - masterstudium Endringsledelse - masterstudium Samfunnssikkerhet - masterstudium Sosialfag - masterstudium Økonomi og administrasjon - masterstudium Økonomi og administrasjon - masterstudium (5-årig)

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto