Interesse for miljø og energipolitikk ble yrkesvei

Jakok Ruus studerte bachelor i statsvitenskap og tok master i energi, miljø og samfunn. I dag jobber han som rådgiver innen klima- og miljørelaterte spørsmål i tilknytning til offentlig anskaffelser.

Publisert Sist oppdatert
Jakob ruus, alumni statsvitenskap
– Under bachelorstudiet fikk jeg en mye større interesse for miljø og energipolitikk, og ulike energiløsninger, sier Jakob Ruus.

NB. Dette intervjuet er mer enn to år gammelt.

Hvorfor valgte du å studere energi, miljø og samfunn ved Universitetet i Stavanger?

Under bachelorstudiet fikk jeg en mye større interesse for miljø og energipolitikk, og ulike energiløsninger. Blant annet som følge av noen emner som inngikk i bachelorstudiet. Etter bacheloren fikk jeg, i engasjertmiljøet, høre rykter om at det skulle etableres en master innen energi og miljø på det samfunnsvitenskapelige fakultet. Jeg visste at det lå mye kunnskap om tema blant flere ansatte på UiS og skjønte raskt at dette ville bli et studie for meg. I påvente på at studiet skulle etableres studerte jeg noen enkeltemner ved UiS og fikk økende interesse for grønn omstilling generelt.

Hva husker du best fra studietiden din ved UiS?

Jeg fikk utrolig mye ut av engasjert miljøet ved UiS, som bidro til en desto større læring underveis i studietiden. Likevel er det nok det siste året på UiS, med mye fokus på masteroppgaven, som er det jeg husker aller best.Hvilken del av studiet har du hatt mest nytte av i arbeidslivet?

I arbeidslivet mitt i dag har jeg hatt desidert mest nytte av forståelsen for samspillet mellom samfunnsfaglige og teknisk faglige perspektiver på omstilling. Dette har både vært tema i masterstudiet og til dels bachelorstudiet gjennom offentlig politikk og administrasjon. Kritisk tenkning og metode er også noe jeg har hatt nytte av, selv om det ikke alltid var det mest spennende under studiet. Det har vært relevant både når nye løsninger utforskes og i behandling av tekst.

Hva liker du best med jobben din?

I dag trives jeg utrolig godt med å kunne jobbe med klima- og miljørelaterte spørsmål i tilknytning til offentlig anskaffelser. I tillegg har jeg kommet inn i et utrolig godt arbeidsmiljø.

Hva er dine tre beste råd til dagens studenter?

1- Metode er viktig, og for mange viktigere enn det er gøy.

2- Snakk fag på uformelle arenaer, det er masse læring i det.

3- Excel er ikke dumt å lære seg.

UiS Alumni

UiS Alumniportal

UiS Alumni er ditt eksklusive nettverk med over 11.000 registrerte medlemmer fra UiS. Her kan du holde kontakten med tidligere medstudenter, universitetet, starte diskusjoner, planlegge nettverkstreff, holde fagkunnskapen og direkte invitasjoner til seminarer, fagdager eller andre arrangement som er relevant for ditt fagfelt. Medlemmer av UiS-nettverket får også fordeler ved universitetsbiblioteket og ved SiS sportssenter. Ønsker du å komme i kontakt med andre UiS-alumner eller hjelpe til med alumniarbeidet, så meld deg inn i vårt nettverk og ta gjerne kontakt på alumni@uis.noMeld deg inn her.

Dette jobber vi med nå

Ole Magnus studerte maskiningeniør: – Fokuser på å bli ein god samarbeidspartnar

Ole Magnus Husebø fekk jobb på arbeidsplassen han samarbeidde med i bacheloroppgåva då han var student ved Universitetet...

UiS-alumn Geir Søndeland blir redaktør av Amedias nye avis i Stavanger

Geir Søndeland har studert engelsk og journalistikk ved Universitetet i Stavanger. Sistnevnte har ført til en solid karr...

Simon Kolsum tok ein mastergrad i byplanlegging – her er hans beste råd til nye studentar

Simon Kolsum (27) sikra seg fast jobb før han hadde levert masteroppgåva. Han er takknemleg for den tverrfaglege kompeta...

Ignacy jobber som paramedisiner på legevakt

Ignacy Antoni Pichler (25) var ferdig utdannet paramedisiner i 2023. Nå er han en av de første paramedisinerne som jobbe...