Idrettsvitenskap - masterstudium
Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.
Vekting (stp)
120
Studieprogramkode
M-IDRETT
Studienivå
Mastergrad iht §3, 2 år
Fører til grad
Master i idrettsvitenskap
Heltid/deltid
Heltid
Varighet
4 Semestre
Grunnstudium
Nei
Undervisningsspråk
Norsk
Med en master i idrettsvitenskap kan man arbeide som trener, leder eller rådgiver i helsefremmende og forebyggende arbeid. Under forutsetning av praktisk pedagogisk utdannelse (ppu) gir studiet også muligheter som lærer. Masterprogrammet i idrettsvitenskap gir grunnlag for opptak til PhD program ved ulike institusjoner. Masterprogrammet er samlingsbasert med vanligvis seks fysiske samlinger pr semester som fordeles på to emner.
Master i idrettsvitenskap skal gi studenten økt teoretisk og forskningsbasert kunnskap innenfor arbeidsområdet idrett og fysisk aktivitet. Hovedfokus er rettet mot sentrale faktorer knyttet til læring av, og prestasjonsutvikling i, idrettslige aktiviteter, samt tilrettelegging av fysisk aktivitet for livslang bevegelsesglede. Studentene får opplæring i aktuelle idrettsvitenskapelige metoder og analyser, og studiet skal fremme studentenes evne til kritisk faglig refleksjon. Masteroppgaven er et selvstendig vitenskapelig arbeid innenfor et valgt fordypningsområde.
Masterstudiet i idrettsvitenskap gir deg som student verktøy til å skape varig bevegelsesglede innen idrett og fysisk aktivitet for ulike befolkningsgrupper. Gjennom studiet vil du også få arbeide med arbeidslivsrelevante utfordringer.
Læringsutbytte
En kandidat med fullført og bestått studium skal ha oppnådd følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
- Ha avansert kunnskap om sentrale begreper og eksisterende teorier innen de idrettsspesifikke emnene som tilbys på studiet.
- Ha spesialisert kunnskap om fremmende og hemmende faktorer i fysiologiske-, psykologiske-, pedagogiske prosesser innenfor idrett og fysisk aktivitet.
- Ha inngående kunnskap om forskningsdesign og forskningsprosessen innen kvantitative og kvalitative metoder knyttet til idrettsvitenskapelige problemstillinger.
Ferdigheter
- Kunne analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere idrettsfaglige resonnementer.
- Kunne anvende idrettsvitenskapelig kunnskap til å fremme mestring, prestasjon, fysisk kapasitet og god helse i et livslangt perspektiv.
- Kunne arbeide selvstendig med praktisk og teoretisk problemløsning knyttet til arbeidsrelevante problemstillinger.
- Kunne utarbeide, begrunne og gjennomføre et selvstendig idrettsvitenskapelig forskningsprosjekt.
Generell kompetanse
- Kunne analysere og forholde seg til relevante faglige og forskningsetiske problemstillinger.
- Kunne formidle omfattende selvstendig arbeid ved hjelp av idrettsfagets uttrykksformer både til spesialister og til allmennheten.
- Kunne bidra til å utvikle forskningsbasert idrettspraksis og kommunisere faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner i idrettsvitenskap.
- Kunne anvende idrettsvitenskapelig kunnskap på nye områder i faget og bidra til nytenkning og innovasjonsprosesser i fagfeltet.
Fagplan
Studiet er bygget opp med undervisning år 1 og masteroppgave år 2.
Emnene 1. semester:
Prestasjonsutvikling - fysisk trening og coaching (15 stp)
Fysisk aktivitet og helse (15 stp)
Emnene 2. semester: (utvekslingssemester)
Pedagogiske perspektiver i idrettsvitenskap (15 stp)
Forskningsmetode og vitenskapsteori (15 stp)
Semester 3 og 4:
Masteroppgave (60 stp)
Arbeids- og undervisningsformer
Studiet er samlingsbasert med varierte undervisningsformer som forelesning, seminar, diskusjoner, gruppearbeid, presentasjoner, utfordringsbasert læring, praktiske oppgaver og praktisk utprøving av aktivitetstilbud, samt egenstudium og digital støtte.
Arbeidsomfanget for et studieår (60 studiepoeng) er stipulert til 1600-1800 studenttimer.
Hva kan du bli?
En master i idrettsvitenskap kan du blant annet bruke innen treningsbransjen, turisme eller i jobber som fremmer og forebygger sykdom.
Du kan for eksempel jobbe i:
- organisasjoner tilknyttet Norges Idrettsforbund. Da kan du blant annet jobbe som trener og sportslig- eller daglig leder på ulike nivå (klubb, krets, region og særforbund).
- offentlig sektor. Da kan du blant annet jobbe som rådgiver for helsefremmende og forebyggende tiltakt på fylke- og kommunenivå. Hvis du i tillegg har undervisningskompetanse kan du jobbe som lærer på idrettslinjer på videregående skole eller i kroppsøvingsfag i grunnskolen.
- privat sektor. Da kan du blant annet jobbe med kommersiell undervisning og rådgiving i treningsbransjen, turisme eller andre helsefremmende og forebyggende tiltak.
Husk at dette studiet alene ikke gir undervisningskompetanse. For å undervise på videregående og i grunnskolen, må du ta praktisk-pedagogisk utdanning (PPU).
Fullført master i idrettsvitenskap kan kvalifisere for å søke opptak på ulike doktorgradsprogram.
Emneevaluering
Målet og de strategiske føringene for utdanning er at UiS skal være et attraktivt universitet av høy internasjonal kvalitet, med studier som er tilpasset fremtidens arbeidsliv. UiS har utarbeidet et dialogbasert kvalitetssystem, og emnene og programmet vil bli evaluert i tråd med fakultetets retningslinjer for emne- og programevalueringer.
Studieprogrammet ledes av en studieprogramleder, som har ansvar for løpende koordinering og kvalitetsarbeid for studieprogrammet. Studieprogramlederen er også ansvarlig for å etablere nødvendige arenaer for kunnskapsutveksling om kontinuerlig kvalitetsarbeid i studieprogrammets fagmiljø.
Masterstudiet administreres av en studiekoordinator, som spiller en viktig rolle i en daglig kvalitetssikring av studiet. Det er tett kontakt mellom studenter, studiekoordinator og faglærere. Det er opprettet et studieprogramråd (SPR) for studiet. Studieprogramrådet muliggjør dialog mellom representanter for alle partene i studiet (faglig ansatte, administrativt ansatte og studenter) og er viktig i arbeidet med kvalitetssikring av studiet.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2025
-
Obligatoriske emner
-
MID401: Fysisk aktivitet og helse
Første år, semester 1
-
MID403: Prestasjonsutvikling - Fysisk trening og Coaching
Første år, semester 1
Prestasjonsutvikling - Fysisk trening og Coaching (MID403)
Studiepoeng: 15
-
MID400: Forskningsmetode og vitenskapsteori
Første år, semester 2
-
MID402: Pedagogiske perspektiver i idrettsvitenskap
Første år, semester 2
-
MID500: Masteroppgave
Andre år, semester 3
-