Dans - bachelorstudium


Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2023-2024

Fakta

Vekting (stp)

180

Studieprogramkode

B-UTØVDANS

Studienivå

Bachelor studium

Fører til grad

Bachelor i dans

Heltid/deltid

Heltid

Varighet

6 Semestre

Grunnstudium

Ja

Undervisningsspråk

Studiet Bachelor i utøvende dans er et 3-årig utdanningsprogram (180 studiepoeng).  

Studiet er rettet mot søkere med bakgrunn i dans fra 3-årig videregående opplæring, eller tilsvarende, som vil arbeide som utøvende og medskapende dansekunstner. 

Studieprogrammet har hovedfokus på samtidsdans, og omfatter både praktiske og teoretiske emner som gir deg et helhetlig læringsutbytte. Et høyt kunstnerisk nivå er målet for utdanningen. Som student møter du et bredt spekter av arbeidsformer fra daglig trening i danseteknikk til forelesning, prosjekt- og forestillingsarbeid. Du får fordype deg i repertoar, improvisasjon og koreografi, samt bevegelsevitenskap og alternativ trening med lærere både fra Norge og utlandet. I teknikk har ulike tilnærminger innen samtidsdans hovedvekt, mens klassisk ballet er et viktig støttefag. I tillegg tilbys det kurs i andre relevante genre innenfor scenisk dans, som, for eksempel, hip hop og Afro-Cuban.

Refleksjon og det å være undersøkende er gjennomgående for studiet. Kjennskap til forskjellige utøverpraksiser i samtidsdansfeltet er med på å utvikle studenten til å bli en selvstendig dansekunstner. Du vil utfordres på evnen til refleksjon og analyse i alle emner, både utøvende, skapende og teoretiske. Du får lære om den sceniske dansen i en kulturell og samfunnsmessig kontekst, tilegne deg kunnskap om koreografisk og estetisk analyse, treningslære, skadeforebygging, og arbeidslivskunnskap, samt få en innføring i kunstnerisk utviklingsarbeid.

Studiemiljøet er tverrkunstnerisk sammensatt og det åpner for samarbeid med musikkstudenter innenfor flere sjangre. 

Studentens eget undersøkende arbeid er kontinuerlig gjennom studiet, både alene, men også i samspill med medstudenter. Veiledning og vurdering er gjennomgående i alle emner i 3 år. 

Studieprogrammet tilbys ved fakultet for utøvende kunstfag som holder til i Bjergsted i lokaler spesielt tilrettelagt for den type virksomhet som programmet legger opp til og krever. Studenter og lærere har tilgang til flere dansestudio, garderober med dusj og sauna, forelesnings- og møtelokaler, black box, konsertsal, universitetsbibliotek med filial spesialisert på musikk og dans, og kantine med student lounge. 

Læringsutbytte

Etter fullført og bestått studium skal kandidaten ha tilegnet seg de kunnskaper, ferdigheter og generelle kompetanse som setter vedkommende i stand til å

Kunnskap

ha utøverkunnskap som gjør kandidaten i stand til å undersøke, utøve, skape og formidle dans på et profesjonelt nivå

kunne kommunisere muntlig og skriftlig omkring dansekunst, både overfor fagmiljø, publikum og samfunnet for øvrig

kunne delta i diskurser som fører til forandring og nyutvikling i fagfeltet

ha kunnskap om aktuelle forsknings- og utviklingsarbeid av relevans for dansefeltet

Ferdigheter

arbeide med dans innen ulike kontekster som har relevans i samtiden, dette gjelder både det utøvende og medskapende

kunne materialisere og formidle sine kunstneriske intensjoner på et profesjonelt nivå

kunne ta ansvar for sin profesjonelle karriere ved å ha innsikt i og evne til å møte sitt fremtidige arbeidsfelt

Generell kompetanse

møte de krav som stilles til selvstendig tenkning og refleksjon i fagfeltet

arbeide målrettet og selvstendig, alene og sammen med andre

formidle den sceniske dansekunsten med en bevissthet om de krav som stilles til etikk og miljøhensyn.

Fagplan

OPPBYGGING og INNHOLD 

Studiet organiseres som fulltidsstudium over 3 år (180 studiepoeng) delt inn studieenheter: 

  • Fysisk praksis: 55 studiepoeng
  • Kunstnerisk praksis: 65 studiepoeng
  • Dans i kontekst: 35 studiepoeng
  • Valgemner: 30 studiepoeng selvstendig arbeid/ internasjonalt semester.

Studiet baserer sitt innhold seg på den kunnskap og erfaring som er om dansefeltet slik vi forstår det, men tar også inn over seg at dansen knyttet til det frie feltet er i en stadig omveltning.  Studiets innhold skal kunne sees i samsvar med utøveren sin rolle i dagens samtidsdans og gi studenten den kunnskap og de erfaringer som kreves i et fremtidig møte med yrkeslivet. 

Et høyt kunstnerisk nivå er målet for utdanningen. Dette må forstås utover det dansetekniske, og knyttes til det skapende og medskapende. Det innebærer også evnen til å artikulere seg selv i en videre betydning, og kunne se seg selv og sitt fag i en større samfunnsmessig kontekst. Selvstendig refleksjon og det å være undersøkende er gjennomgående for studiet. Det er summen av emnene i studiet som utgjør studiet sin styrke. 

Ulike tilnærminger innen samtidsdans har en hovedvekt i studieenheten Fysisk praksis, men klassisk ballet, alternative treningsformer og bevegelsesvitenskap er viktige støttefag. Teknikkfagene er gjennomgående for studiet og danner base for det utøverskapet som vi utdanner til. I tillegg til de teknikker som undervises i det daglige, får studentene trening i andre relevante genre innenfor scenisk dans, som, for eksempel, hip hop og Afro-Cuban.

Det dansetekniske kan ikke alene utvikle en utøvende og medskapende danser. Kravene i dag er mangfoldige og en danser har ofte oppgaven som medskapende i produksjonsarbeid, i tillegg til at det kreves en klar kunstnerisk signatur for å nå frem. Studiet ved UiS tar dette til følge i studieenheten Kunstnerisk praksis som omfatter arbeid med improvisasjon og komposisjon, koreografi, og formidling, samt en innføring i kunstnerisk utviklingsarbeid. 

Formidlingsarbeid har fokus i alle 3 studieår, både som reelt scenisk arbeid, og presentasjoner av kontinuerlige undersøkelser knyttet til det individuelle utøverskapet/ å koreografere seg selv og ikke minst i møtet med relevant repertoar. I løpet av studietiden vil studenten få utforske et bred spekter av repertoar, og på den måten få utvikle dynamiske uttrykk, musikalitet, rollegestalting. 

Evnen til kritisk refleksjon og analyse utfordres i alle emner, både utøvende, skapende og teoretiske. I studieenheten Dans i kontekst vektlegges dansens historiske, kulturelle, samfunnsmessige og estetiske aspekter, kunnskap som er viktig for en helhetlig forståelse og som danner grunnlaget for å se seg selv i en større sammenheng. I tillegg gir emnet Arbeidslivskunnskap nødvendig kunnskap og ferdigheter i overgang til en profesjonell karriere etter endt studie.

 

Hva kan du bli?

Studiet forbereder deg til et yrkesliv som dansekunstner eller til videre studier innen dans eller relaterte fag. Med et tilleggsår i Praktisk- pedagogisk utdanning (PPU) er du kvalifisert til å arbeide som dansepedagog.

Etter fullført studium tildeles kandidatene graden Bachelor i dans, som gir adgang til utøvende masterstudier i Norge eller i utlandet.

Emneevaluering

Studiet blir kvalitetssikret gjennom UiS sitt kvalitetssystem, og standarder og kriteria i Kunnskapsdepartementets og NOKUTs forskrifter. Emnene, og studiet i sin helhet, er revidert i den årlige studieprogramrevisjonen. Det brukes elektronisk spørreskjema i studentevaluering av emner.  Studentene får tett oppfølging av de faglige ansatte og får også tilbud om veiledning fra studiekoordinator. Ledelsen ved fakultet har jevnlig kontakt med studentrepresentanter. Studenter er også representert i jevnlige faggruppemøter. 

Studieplan og emner

  • Utøvende hovedområde - Obligatoriske emner

    • BDA732: Kunstnerisk praksis III

      Tredje år, semester 6

      Kunstnerisk praksis III (BDA732)

      Studiepoeng: 25

    • BDA840: Arbeidslivskunnskap

      Tredje år, semester 6

      Arbeidslivskunnskap (BDA840)

      Studiepoeng: 5

  • Valgemner

    • BDA850: Egendefinert prosjekt

      Tredje år, semester 5

      Egendefinert prosjekt (BDA850)

      Studiepoeng: 30

    • BDA910: Internasjonalt semester

      Tredje år, semester 5

      Internasjonalt semester (BDA910)

      Studiepoeng: 30

  • Utøvende hovedområde - Obligatoriske emner

  • Valgemner

    • BDA850: Egendefinert prosjekt

      Tredje år, semester 5

      Egendefinert prosjekt (BDA850)

      Studiepoeng: 30

    • BDA910: Internasjonalt semester

      Tredje år, semester 5

      Internasjonalt semester (BDA910)

      Studiepoeng: 30

  • Utøvende hovedområde - Obligatoriske emner

  • Valgemner

    • BDA850: Egendefinert prosjekt

      Tredje år, semester 5

      Egendefinert prosjekt (BDA850)

      Studiepoeng: 30

    • BDA910: Internasjonalt semester

      Tredje år, semester 5

      Internasjonalt semester (BDA910)

      Studiepoeng: 30

Utveksling

Utvekslingssemester

5. semester (høstsemesteret i 3. klasse)

Det anbefales at alle studenter reiser til et internasjonalt miljø i dette semesteret.

Studenter som ikke ønsker å reise ut under det internasjonale semesteret, gjennomfører et egendefinert prosjekt ved UiS eller et annet sted. Det er ønskelig at det alternative valgemnet BDA850 Egendefinert prosjekt, som ligger parallelt med internasjonalt semester, har en internasjonal dimensjon.


Hvorfor et utenlandsopphold?

Primært skal studenten ved utenlandsoppholdet videreutvikle seg som utøvende og medskapende dansekunstner. Et internasjonalt semester skal gi studenten mulighet til videre fordypning i forhold til det opprinnelige studiet ved UiS, men skal også gi muligheter for individuell spesialisering.

Dansestudenter får god kjennskap til internasjonale dansemiljøer gjennom både egen utveksling, men også gjennom utstrakt besøk av gjestelærere og koreografer. Studiet har en internasjonal profil med ansatte som har internasjonal erfaring fra flere land, og det tas årlig opp innreisende utvekslingsstudenter for ett eller to semestre.


Ordning for utvekslingen

Semesteret organiseres som eget valgemne på 30 studiepoeng. Innholdet i det internasjonale semesteret ved en annen institusjon skal ha en individuell læringsavtale (Learning agreement) som utgangspunkt for oppholdet. En slik læringsavtale erstatter søknad om forhåndsgodkjenning av delstudier i utlandet.

Studenten må selv kvalitetssikre hvordan tilbudet fra vertsinstitusjonen egner seg sammen med sin egen progresjon og planlagte løp.

Merk at det varierer hvilken semesterordning de ulike anbefalte utvekslingsstedene har.

Undervisningen studenten mottar kan også inneholde både teoretiske og praktiske/utøvende komponenter ut fra tilbudet som blir gitt ved den aktuelle institusjonen. I 5. semester er spesielt repertoar og forestillingsarbeid viktig.


Søknadsprosess

Fristen for å gi UiS beskjed om at man ønsker å reise på utveksling i påfølgende studieår er 1. februar. Fristen er lik enten man skal reise på utveksling høst- eller vårsemester. Dette gir man melding om gjennom Digital studentekspedisjon.

Hver student kan sette opp to (2) institusjoner man ønsker å reise til og vil bli nominert til begge disse. De ulike mottakeruniversitetene har ulike søknadsprosedyrer, som man må gjøre seg kjent med. Mange av UiS sine partnere innenfor utøvende kunstfag benytter EASY som online-søknadsverktøy.

I tilfeller hvor vi har mottatt flere søkere enn det er tilgjengelige plasser, kan partneruniversitetene i utlandet be UiS om å rangere søkerne. Dersom UiS blir bedt om å rangere søkerne, vil dette bli gjort på et faglig grunnlag. Antall søkere til det enkelte partneruniversitet vil derfor ha innvirkning på sjansen til å få på plass på ønsket studiested.

Både søknader gjennom EASY og andre søknadsportaler skal inneholde en rekke vedlegg. Det kan være ulike krav ved ulike institusjoner, men som oftest kreves følgende:

  • Video hvor du viser deg som dansekunstner
  • Motivasjonsbrev
  • Anbefalingsbrev fra lærer
  • Kunstnerisk CV
  • Karakterutskrift på engelsk (bestill på StudentWeb i god tid
  • Learning Agreement - HVIS de spør om det. En læringsavtale skal uansett skrives senere, dersom man får tilbud om plass


Orienter deg nøye på institusjonenes hjemmesider for å se om de har egne bestemmelser angående søknadsprosessen og søknadsfrister. Disse har du som student ansvar for å følge opp.


Kontaktinformasjon

Ta kontakt med emneansvarlig for utveksling for faglig veiledning.

Praktisk relaterte spørsmål om utveksling:
musikk-dans@uis.no

Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon

Utveksling

  • Alle land

    Academy of Performing Arts in Bratislava

    I tillegg til dans og musikk tilbyr Academy of Performing Arts også utdanning innen teater og film/TV. Med sine over 1000 studenter er den Slovakia sin største kunstneriske utdanningsinstitusjon.

    Artesis Plantijn University College Antwerpen

    Antwerpen er en nydelig by, med historie tilbake til middelalderen. Nærmeste storby er Brussel.

    Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris

    This institution has nearly 1.400 students, located in the La Villette park in Paris.

    Den Danske Scenekunstskolen

    OBS! På grunn av sin studieordning, kan Statens Scenekunstskole København (DASPA) vanligvis kun ta imot studenter innenfor dans i høstsemester i partallsår (det vil si 2022, 2024, 2026 osv.)

    Fontys University of Applied Sciences

    "Fontys Dance Academy. A different place for special people." Med campus i byen Tilburg, en både kulturell og ikke minst internasjonal by, takket være alle de multinasjonale selskapene som er etablert der (Tesla, Sony, Schenker, Coca-Cola).

    Iceland University of the Arts

    Iceland University of the Arts (IUA) i Reykjavik utdanner studenter med tanke på et internasjonalt arbeidsmarked. Kjerneverdiene til IUA er curiosity, understanding, and courage. OBS! Enkelte studieår tar ikke IUA imot innreisende utvekslingsstudenter, sjekk nettsiden deres for detaljer.

    Institute of Theatre, Barcelona

    The Conservatory of Dance ved Institute of Theatre ligger i Barcelona, i den autonome regionen Catalonia. Undervisningen er derfor på katalansk eller spansk.

    Konzervator Duncan centre

    Konzervator Duncan centre er den eneste institusjonen i Tsjekkia som tilbyr studier innen Contemporary dance, et seks (!) år langt studium.

    Music and Arts - University of the City of Vienna

    På tysk: Musik und Kunst - Privatuniversität der Stadt Wien (MUK). Universitetet, som ligger i sentrum av Wien, tilbyr studier innen musikk, dans og drama.

    Polytechnic Institute of Lisboa

    UiS har innenfor dans hatt gjensidig utvekslingsaktivitet med Instituto Politécnico de Lisboa, nærmere bestemt deres Escola Superior de Dança (ESD).

    Savonia University of Applied Sciences

    Dra på utveksling til spennende Kuopio hvor du vil oppleve nye kulturer og stor faglig utvikling!

    State University of New York College at Brockport

    State University of New York at Brockport (SUNY Brockport) ligger i Rochester, staten New York, kun én time fra Niagara Falls. Rochester-området er kåret til et av Amerikas beste steder å bo.

    Stockholms konstnärliga högskola

    Stockholms konstnärliga högskola (SKH) tilbyr utdanninger innenfor et bredt spekter av utøvende fag: Sirkus, dans, dansepedagogikk, film, media, opera og scenekunst.

    Turku University of Applied Sciences

    Ved Turku University of Applied Sciences (TUAS) studerer man ved deres Arts Academy. Turku (eller Åbo på svensk) ligger på sørvestkysten av Finland.

  • Belgia

    Artesis Plantijn University College Antwerpen

    Antwerpen er en nydelig by, med historie tilbake til middelalderen. Nærmeste storby er Brussel.

  • Danmark

    Den Danske Scenekunstskolen

    OBS! På grunn av sin studieordning, kan Statens Scenekunstskole København (DASPA) vanligvis kun ta imot studenter innenfor dans i høstsemester i partallsår (det vil si 2022, 2024, 2026 osv.)

  • Finland

    Savonia University of Applied Sciences

    Dra på utveksling til spennende Kuopio hvor du vil oppleve nye kulturer og stor faglig utvikling!

    Turku University of Applied Sciences

    Ved Turku University of Applied Sciences (TUAS) studerer man ved deres Arts Academy. Turku (eller Åbo på svensk) ligger på sørvestkysten av Finland.

  • Frankrike

    Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris

    This institution has nearly 1.400 students, located in the La Villette park in Paris.

  • Island

    Iceland University of the Arts

    Iceland University of the Arts (IUA) i Reykjavik utdanner studenter med tanke på et internasjonalt arbeidsmarked. Kjerneverdiene til IUA er curiosity, understanding, and courage. OBS! Enkelte studieår tar ikke IUA imot innreisende utvekslingsstudenter, sjekk nettsiden deres for detaljer.

  • Nederland

    Fontys University of Applied Sciences

    "Fontys Dance Academy. A different place for special people." Med campus i byen Tilburg, en både kulturell og ikke minst internasjonal by, takket være alle de multinasjonale selskapene som er etablert der (Tesla, Sony, Schenker, Coca-Cola).

  • Portugal

    Polytechnic Institute of Lisboa

    UiS har innenfor dans hatt gjensidig utvekslingsaktivitet med Instituto Politécnico de Lisboa, nærmere bestemt deres Escola Superior de Dança (ESD).

  • Slovakia

    Academy of Performing Arts in Bratislava

    I tillegg til dans og musikk tilbyr Academy of Performing Arts også utdanning innen teater og film/TV. Med sine over 1000 studenter er den Slovakia sin største kunstneriske utdanningsinstitusjon.

  • Spania

    Institute of Theatre, Barcelona

    The Conservatory of Dance ved Institute of Theatre ligger i Barcelona, i den autonome regionen Catalonia. Undervisningen er derfor på katalansk eller spansk.

  • Sverige

    Stockholms konstnärliga högskola

    Stockholms konstnärliga högskola (SKH) tilbyr utdanninger innenfor et bredt spekter av utøvende fag: Sirkus, dans, dansepedagogikk, film, media, opera og scenekunst.

  • Tsjekkia

    Konzervator Duncan centre

    Konzervator Duncan centre er den eneste institusjonen i Tsjekkia som tilbyr studier innen Contemporary dance, et seks (!) år langt studium.

  • USA

    State University of New York College at Brockport

    State University of New York at Brockport (SUNY Brockport) ligger i Rochester, staten New York, kun én time fra Niagara Falls. Rochester-området er kåret til et av Amerikas beste steder å bo.

  • Østerrike

    Music and Arts - University of the City of Vienna

    På tysk: Musik und Kunst - Privatuniversität der Stadt Wien (MUK). Universitetet, som ligger i sentrum av Wien, tilbyr studier innen musikk, dans og drama.

Opptakskrav

Opptakskrav: For lavere grads studier som Bachelor i dans (180 studiepoeng), kreves det oppnådd generell studiekompetanse (GSK). Det er ikke et krav om norsk språkkompetanse. Internasjonale søkere må dokumentere generell studiekompetanse i henhold til GSU-listen (Generell studiekompetanse for utenlandske søkere). Engelsk språkkrav gjelder for alle søkere. I tillegg må man bli funnet kvalifisert etter avlagte opptaksprøver og intervju.

Søknad: Lokalt opptak
Søknadsfrist: 15. desember

Kontaktinformasjon

Fakultet for utøvende kunstfag, telefon: 51 83 40 00, epost: musikk-dans@uis.no