Elementmetoder, grunnkurs (MSK250)

Emnet gir grunnleggende dekning av beregningsmessig design av sivile og mekaniske konstruksjoner, og oppdaterte programvareapplikasjoner. Den forklarer Finite Element-metoden og relaterer metoden til flere praktiske ingeniørapplikasjoner. Spesifikke emner som dekkes inkluderer lineære fjærelementer, stangelementer, takstoler, bjelker og rammer, og varmeoverføring. I løpet av semesteret får studentene vist trinn for trinn detaljert utvikling av finittelement-ligningene og analytisk demonstrasjon av hvordan Finite Element Method er programmert. Eksempler i MATLAB, CALFEM og ANSYS lar elevene lære å utvikle sin egen datakode.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

MSK250

Versjon

1

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Høst

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Høst

Undervisningsspråk

Engelsk

Innhold

NB! Dette er et valgfag og kan avlyses dersom færre enn 10 studenter er påmeldt innen 20. august for høstsemesteret.

Hovedtemaer for kurset inkluderer: En oversikt over den endelige elementmetoden- Matematisk bakgrunn- Lineære fjærelementer-Søyleelementer- Takstoler- Bjelker- Rammer- Prinsippet om minimum potensiell energi for 1-D-elementer- Elastisitetsligninger for 2-D og 3-D faste stoffer- Prinsippet om minimum potensiell energi for 2-D og 3-D elementer- Finite Element-modellering av varmeoverføring

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene ha tilstrekkelig kunnskap og grunnleggende forståelse av endelige element-metoden. De vil kunne analysere 2D og 3D takstoler og rammer, og plater under belastning i planet. Videre skal studentene ved bruk av endelig element dataprogrammer tilegne seg ferdigheter i løsning av maskin- og konstruksjonstekniske problemer.

Forkunnskapskrav

BYG140 Konstruksjonsmekanikk 1

Anbefalte forkunnskaper

FYS100 Mekanikk, MAT200 Matematiske metoder 2

Eksamen / vurdering

Skriftlig eksamen og prosjektoppgave

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Skriftlig eksamen 7/10 4 Timer Bokstavkarakterer Godkjent kalkulator
Prosjektoppgave 3/10 3 Uker Bokstavkarakterer Alle

Skriftlig eksamen gjennomføres med penn og papir.Prosjektoppgaven gjennomføres i grupper, hvor hver student i gruppen leverer en individuell prosjektoppgave. Det tilbys ikke kontinuasjonsmuligheter på prosjektoppgaven. Studenter som ikke består prosjektoppgaven, kan ta denne delen på nytt neste gang emnet har ordinær undervisning.Både prosjekt oppgaven og skriftlig eksamen må være bestått for å få bestått karakter i emnet.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Obligatoriske øvinger

Minst 6 av 7 obligatoriske oppgaver må være godkjent for å få tilgang til eksamen.

Mandatory course participation in health, safety and the environment must be completed and approved before access to the laboratory can be granted: Electronic HSE course.

Obligatorisk Helse, miljø og sikkerhet (HMS) kurs må være gjennomført og godkjent for å få tilgang til laboratoriet.

Fagperson(er)

Emneansvarlig:

Dimitrios Pavlou

Ansvarlig laboratorieøvelser:

Adugna Deressa Akessa

Instituttleder:

Mona Wetrhus Minde

Arbeidsformer

4 timer forelesning per uke og 2 timer labøvelser per uke. 3 uker prosjektarbeid med veiledning 2 timer per uke.

Overlapping

Emne Reduksjon (SP)
Elementmetoder (BIM140_1) 5

Åpent for

Bygg - bachelor i ingeniørfag Energi- og petroleumsteknologi, y-vei - bachelor i ingeniørfag Maskin - bachelor i ingeniørfag
Enkeltemner ved Det teknisk-naturvitenskaplige fakultet
Utveksling ved Det teknisk- naturvitenskapelige fakultet

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto