Når barnet vil lese - og du har det travelt: Noen gode tips!

Lesing er alltid gull! Men noen ganger trenger du en pause fra å lese den samme boka høyt hundre ganger om dagen. Her er våre beste tips.

Publisert Sist oppdatert

Høytlesing gir nærhet, trygghet og språkutvikling. Men når det ikke helt passer, må man være litt kreative. 

Nå er vi jo alle begeistra for barn som liker å bli lest for, og yndingsbøkene er kjekke å ty til ved leggetid og andre pusterom i den vanlige hverdagen. Men det er gjerne mange småbarnsforeldre som innimellom kan bli litt lei av å lese om Jakop og Neikop, Nattaskogen eller andre tilsvarende favoritter, om og om og OM IGJEN. Middag skal lages, andre barn skal følges opp ... noen ganger passer det rett og slett ikke å lese.

Å si nei til en lesestund med de små er ikke kjekt, og selvsagt må det leses! I denne situasjonen gjelder det å tenke positivt og se muligheter, sier Lesesenterets kreative barnehage-forsker Trude Hoel.

Trude Hoel

Repetisjon er fantastisk for barnet

Vi tar dette med motivasjonen – for oss voksne – først:

– Å lese sammen med ungene er jo først og fremst noe av det beste man kan gjøre, både for nærhet, fantasi og språkutvikling, sier Hoel.

– Å få lese sammen med omsorgspersoner er en stund for nærhet og trygghet. Å lese bøker gir jo også en kilde til opplevelser og erfaringer som du gjerne ellers ikke får, og det gjelder også barnebøker som gjerne har litt merkelige handlinger. Det å lese er også kjempeviktig for barnets fantasiutvikling og lek. Ikke minst gir det å lese barnet fantastisk tilgang til språket. I bøkene finner vi andre formuleringer og andre ord enn de dagligdagse, sånn at vi får tilgang til et rikt språk, med både dybde og bredde, som påvirker språklæringen veldig positivt.

Så når du kanskje skriker innvending av å lese den samme boken for hundrede gang, eller du bare så gjerne skulle ha gjort det ærendet, fiksa de greiene (eller bare hatt en liten pause), kan det gjerne hjelpe å vite at for hver side du blar om, er du med på å gi barnet ditt noe svært verdifullt – både her og nå, og på sikt.

– Nettopp fordi det er så viktig å lese om igjen, er det viktig å gi barna tilgang til bøker med litterær og språklig kvalitet som tåler å bli lest 100 ganger, minner Hoel oss på.

Lag en lydbok

Men så er det nå en gang sånn at akkurat nå er det ikke alltid sånn at man kan sitte og lese høyt om og om igjen. Til dét har Hoel et godt tips:

– Lag en lydbok! De fleste smarttelefoner gir deg mulighet til å ta opp lyd, som du kan sende som fil på e-post og spille av på PC eller nettbrett. Da kan barnet bla selv i boken, mens din stemme leser.

Det finnes også en rekke apper som lar deg kombinere bilde og innlesning av lyd, og spille av. Er du kreativ og har litt tid å slå i hjel (det er kanskje en provokasjon å si til småbarnsforeldre, men man vet jo aldri), er det bare å boltre seg i løsninger her.

Sett storesøsken til pers

Har du eldre barn i hus som kan lese, og som er i ferd med å gå på veggene av kjedsomhet? Gi dem i oppdrag å lese for småsøsken. Forskning viser at når eldre barn leser for yngre, gir det både mestringsfølelse for de store og stor glede for de små. (Vi har ikke sagt at du ikke kan bruke bestikkelser i denne situasjonen.)

Let etter digitale løsninger

Er du ikke så opptatt av at det skal være en personlig vri på det hele, finnes det finnes lydbøker, bildebokapper og e-bøker for barn. Mange av de populære bøkene finnes også i slike versjoner. Noen har også interaktive muligheter, som spill-lignende effekter og lydbok. Med hodetelefoner på smårollingen, kan det hende du får deg en liten pause ...

Tekst: Elisabeth Rongved
Foto: Mari Løvås og Elisabeth Rongved

Les flere saker fra Lesesenteret:

Leik og lesing som satsing i barnehagen

Gjesdal kommune sette seg som mål å ha meir fokus på lesing og språkopplæring i kommunen sine barnehagar. Dette starta s...

Blogg: Gode råd for høytlesing – via skjermen

Høytlesing på Zoom? Det går fint an! Barnehageforskerne Natalia Kucirkova og Trude Hoel gir sine beste råd.

Førskolelek med språk: 3 filmer til foreldremøtet

Lese- og skriveopplæring skjer i skolen, men mange førskolebarn er opptatt av å lese og skrive. De voksne rundt barnehag...

Våre 10 beste leseråd til foreldre

Har du lyst å hjelpe barnet ditt i gang med lesingen? Her er 10 gode råd!

Tidleg innsats - å tenne gneisten hos alle barna

Tidleg innsats er å tenne gneisten hos alle barna – der dei er i si språkutvikling. På den måten sikrer vi eit språkleg ...

Språkstimulering i barnehagen: Slik fenger du guttene

Det er mye som tyder på at språkaktivitetene i barnehagen appellerer mest til jentene. Professor Trude Hoel har gode råd...

Bruk leselogg i barnehagen

Ved hjelp av leselogg kan vi på en systematisk måte få oversikt over hvilke barn som er med, hvilke bøker og lesemåter s...

Å lese en digital bok sammen

Bildebøker kan også leses på skjerm.

Å kople fortellingen og barnets erfaringer

Andrzej og Stefan leser på polsk om Kubbe som lager museum.

Når begge er oppslukt av boka

Claudia og Nicholas leser Til huttetuenes land på rumensk.

Å lese sammen med to

Mekedim leser på amharisk sammen med døtrene Edel og Edna.

Å rette oppmerksomheten mot det som skjer i boka

Neringa og Martynas leser sammen på litauisk.