Industriell teknologi og driftsledelse - master i teknologi
Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.
Vekting (stp)
120
Studieprogramkode
M-OFFINN
Studienivå
Mastergrad iht §3, 2 år
Fører til grad
Master of Science
Heltid/deltid
Heltid
Varighet
4 Semestre
Grunnstudium
Nei
Undervisningsspråk
Engelsk
Industriell teknologi og driftsledelse gir en moderne praktisk vri til den tekniske utdanningen, der studentene har muligheter til å utvikle sine faglige kvalifikasjoner ved å kombinere teknisk ingeniør-, drifts- og ledelsesdisipliner relatert til moderne industrielle assets. Begrepet "assets" inkluderer blant annet, industrianlegg og fasiliteter, energiproduksjons- og distribusjonssystemer, produksjon og prosessering, industrielle systemer og teknisk utstyr, industrielle prosesser, sivile strukturer og infrastruktur, transportsystemer, medisinske og helsesystemer, etc. både i offentlig og privat sektor.
Med en mastergrad i industriell teknologi og driftsledelse kan studentene tilegne seg høyere utdanningskvalifikasjoner og kompetanse som er mye etterspurt både i offentlig og privat industri.
Industriell teknologi og driftsledelse er et tverrfaglig studieprogram som kombinerer praktisk orienterte tekniske disipliner blant annet, industrielle assets og moderne usikkerheter, beslutningsanalyse og prosesser, smart drift og vedlikehold, industriell logistikk, tilstandsovervåking og prediktiv analyse, asset økonomi, prosjektledelse, modellering og simulering av ytelsesdynamikk, menneskelig-teknologi-organisasjon, risikoanalyse, praktisk industriell opplæring , etc. som kan gi den nye generasjonen nyutdannede kjernekompetanse for utfordrende og konkurransedyktige karrierer.
Masterprogrammet Industriell teknologi og driftsledelse har to spesialiseringer, nemlig; Spesialiseringen i Asset teknologi og Digitaliseringsprosesser, og Spesialiseringen i Bærekraftige assets og Smart drift. Dette masterprogrammet tar opp studenter som har bachelorgrader i ingeniørdisipliner, samt studenter som har bachelorgrader i ikke-ingeniørdisipliner.
Generelt vil uteksaminerte studenter være kvalifisert til å delta i en rekke ingeniør- og driftsoppgaver, både i privat og offentlig sektor. Ettersom studiet kombinerer utvalgte disipliner, vil de være i stand til å løse utfordringer på avansert ingeniør- og driftsnivå også utenfor sitt spesialområde i samarbeid med eksperter fra ulike andre felt. Derfor vil kandidatene være kvalifisert for mange attraktive jobbstillinger i moderne landbaserte og offshore industrisektorer, samt i offentlig sektor.
Dette er et internasjonalt studium hvor norske og utenlandske studenter studerer i fellesskap. All undervisning foregår på engelsk.
Studiets innhold, oppbygging og sammensetning
Studiet omfatter totalt 120 studiepoeng. I hver spesialisering er 70 stp obligatoriske emner, 20 stp er valgfrie emner, og 30 stp dekker masteroppgaven.
Det benyttes varierte læringsteknikker, inkludert bl.a. forelesninger, individuelle oppgaver / gruppearbeid, individuelle / gruppe presentasjoner, praktiske- eller laboratorieprosjekter.
Instituttet tilbyr en liste over anbefalte og andre valgfag. Valgemner utover disse skal godkjennes av instituttet. Generelt vil studentene ha betydelig frihet til å velge passende valgfag avhengig av personlige interesser og karrieremuligheter. Studentene må selv kontrollere at de har grunnleggende kunnskaper og oppfyller eventuelle forutsetninger for å kunne ta disse emnene.
Masteroppgaveprosjektet kan utarbeides enten ved UiS eller i samarbeid med industrien. Flertallet av våre studenter baserer sin masteroppgave på praktiske industrielle problemstillinger i ulike organisasjoner.
Universitetet i Stavanger tar sikte på å tilby alle sine program etter planen, men emnene vil likevel være avhengige av ressurser og et minimum av studentopptak. Emnets innhold og omfang må også endres over tid som følge av endringer i fagmiljøet, bruk av ny teknologi, nye praksis, nye teorier og generelle samfunnsendringer.
Gjennom masterprogrammet i Industriell teknologi og driftsledelse tar vi sikte på å adressere flere FNs bærekraftsmål (SDG) direkte ved å forberede fremtidige industriledere med ekspertise på å optimalisere aktivaeffektivitet i den digitale æra, redusere samfunnspåvirkning og miljøfotavtrykk, og fremme bærekraftig praksis. Vårt program er hovedsakelig på linje med; Kvalitetsutdanning (SDG 4), Industri, innovasjon og infrastruktur (SDG 9), Rimelig og ren energi (SDG 7), Bærekraftige byer og samfunn (SDG 11), og Ansvarlig forbruk og produksjon (SDG 12), og Quality Education (SDG 4).
Læringsutbytte
En kandidat med fullført og bestått toårig mastergrad i industriell teknologi og driftsledelse skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
K1: Kandidaten har avansert og tverrfaglig kunnskap om industriell teknologi og driftsledelse i offentlig og privat sektor.
K2: Kandidaten har grundig og relevant kunnskap om avanserte, komplekse og integrerte egenskaper ved moderne industrielle assets mht nye utfordringer og muligheter
K3: Kandidaten har grundig og relevant kunnskap knyttet til problemstillinger innenfor sitt valgte spesialisering innen Industrielle assets.
K4: Kandidaten har kunnskap om prosjektering, drift og forvaltning av industrielle assets som kan brukes til analyse, utvikling og innovasjon på nye områder av praktisk og/eller teoretisk betydning.
K5: Kandidaten har evnen til å analysere praktiske eller akademiske problemstillinger knyttet til industrielle assets basert på historie, tradisjoner og industrielle og samfunnsmessige behov.
Ferdigheter
F1: Kandidaten kan analysere eksisterende teorier, metoder og tolkninger knyttet til industrielle assets og arbeide selvstendig med generell praktisk og teoretisk problemløsning.
F2: Kandidaten kan selvstendig identifisere, kartlegge, analysere og kommunisere utfordrende problemstillinger basert på relevante teorier, praksiser og moderne forståelse innenfor sitt valgte spesialisering innen industrielle assets.
F3: Kandidaten kan bruke relevante metoder og kunnskap for forskning og faglig utvikling på en selvstendig måte.
F4: Kandidaten kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og bruke dem til å strukturere og formulere praktiske og/eller akademiske argumenter knyttet til prosjektering, drift og forvaltning av industrielle assets.
F5: Kandidaten kan gjennomføre et uavhengig, begrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning og i samsvar med gjeldende forskningsetiske standarder knyttet til tekniske, operasjonelle og ledelsesmessige aspekter.
Generell kompetanse
G1: Kandidaten kan analysere relevante praktiske, akademiske og forskningsetiske utfordringer og være kvalifisert til å delta i utvikling og implementering av nye teknologier, metoder og prinsipper for industrielle assets.
G2: Kandidaten kan anvende kunnskap og ferdigheter på nye områder for å utføre avanserte oppgaver og prosjekter knyttet til industrielle assets.
G3: Kandidaten kan formidle omfattende arbeid profesjonelt og selvstendig, og beherske terminologi, språk og uttrykk knyttet til industrielle assets.
G4: Kandidaten kan formidle faglige problemstillinger, samt analyser og konklusjoner på feltet, både med spesialister og allmennheten.
G5: Kandidaten kan bidra til nytenkning og innovasjonsprosesser innen avanserte, komplekse og integrerte industrielle assets i alle livssyklusfaser.
Hva kan du bli?
Dette tverrfaglige studieprogrammet kvalifiserer kandidatene til utfordrende karrierer i moderne privat industri og offentlige organisasjoner, der pålitelighet og tilgjengelighet, driftssikkerhet og digitalsikkerhet, kostnadseksponering, digitalisering, samfunnspåvirkning og miljømessig fotavtrykk spiller kritiske roller når det gjelder verdiskaping og risikoreduksjon.
Siden kjernen i masterstudiet består av disipliner som er praktisk orienterte, kan våre uteksaminerte studenter kvalifisere for mange attraktive stillinger i både land- og offshoreindustrien, samt i offentlig sektor. Det tverrfaglige innholdet i studiet vil også sette studentene i stand til å løse utfordringer på avansert ingeniør-, drifts- og ledelsesnivå også utenfor sitt spesialområde i samarbeid med eksperter fra ulike andre felt.
Generelt vil kandidatene være godt kvalifisert for mange karrieremuligheter i en rekke organisasjoner, inkludert; anleggs- og fasiliteter eiere eller -operatører, tjeneste- og teknologileverandører, ingeniørentreprenører, konsulenter, myndigheter, samt offentlige institusjoner som er involvert i ulike typer industrielle assets. De fokuserte sektorene kan for eksempel inkluderer energiproduksjon og distribusjon, industriproduksjon, sivile strukturer og infrastruktur, offshore-systemer og plattformer, prosessanlegg, industrielle og offentlige tjenester, transportsektor, medisinske tjenester og helsevesen, industrielle teknologier, forsyningskjede og logistikk, luftfart, maritim, og en rekke andre bransjer. Mange vil også ha interessante jobbmuligheter innen forskning, utdanning eller i offentlig sektor viet kontroll, regulering, politikk og juridiske aspekter knyttet til ulike industrisektorer.
En kandidat med fullført mastergrad i industriell teknologi og driftsledelse med gjennomsnittskarakter B eller bedre for emner og masteroppgave med karakter A eller B, kvalifiserer til opptak til doktorgradstudiet i en teknisk disiplin ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitet i Stavanger.
Emneevaluering
Ordninger for kvalitetssikring og evaluering av studier er fastsatt i Kvalitetssystem for utdanning.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2025
-
Obligatoriske emner
-
IAM540: Tilstandsovervåkning og prediktivt vedlikehold
Første år, semester 1
-
IAM570: Menneske-teknologi-operasjoner-organisasjon, industrielle sårbarheter, og resiliens
Første år, semester 1
Menneske-teknologi-operasjoner-organisasjon, industrielle sårbarheter, og resiliens (IAM570)
Studiepoeng: 10
-
IAM510: Smart drift, vedlikehold, og industriell logistik
Første år, semester 2
Smart drift, vedlikehold, og industriell logistik (IAM510)
Studiepoeng: 10
-
IAM560: Industriell assets, moderne usikkerheter, og prestasjonsdynamikk
Første år, semester 2
Industriell assets, moderne usikkerheter, og prestasjonsdynamikk (IAM560)
Studiepoeng: 10
-
IAMMAS: Masteroppgave i industriell teknologi og driftsledelse
Andre år, semester 3
Masteroppgave i industriell teknologi og driftsledelse (IAMMAS)
Studiepoeng: 30
-
IND500: Investeringsanalyse
Andre år, semester 3
-
IND510: Prosjektledelse
Andre år, semester 3
-
-
Spesialisering
-
Asset teknologi og digitaliseringsprosesser
-
Obligatoriske emner
-
STA500: Sannsynlighetsregning og statistikk 2
Første år, semester 1
-
RIS510: Pålitelighetsanalyse
Første år, semester 2
-
-
Emner ved UiS eller utveksling 3. semester
-
Emner ved UiS 3. semester
-
Anbefalte valgemner 3. semester
-
DAT540: Introduksjon til datavitenskap
Andre år, semester 3
-
IAM680: Praksis i industriell teknologi og driftsledelse
Andre år, semester 3
-
MOD500: Decision Analysis with Artificial Intelligence Support
Andre år, semester 3
Decision Analysis with Artificial Intelligence Support (MOD500)
Studiepoeng: 10
-
PET515: Energy, Energy Technologies, and Energy System Integration
Andre år, semester 3
Energy, Energy Technologies, and Energy System Integration (PET515)
Studiepoeng: 10
-
-
Andre relevante valgemner 3. semester
-
BYG570: Levetidsforlengelse av konstruksjoner
Andre år, semester 3
-
MSK550: DAK/DAP og 3D Printing
Andre år, semester 3
-
MSK600: Anvendt numerisk fluiddynamikk for industrielle prosesser
Andre år, semester 3
Anvendt numerisk fluiddynamikk for industrielle prosesser (MSK600)
Studiepoeng: 5
-
RIS505: Fundamentale temaer innen risikofag og risikovitenskap
Andre år, semester 3
Fundamentale temaer innen risikofag og risikovitenskap (RIS505)
Studiepoeng: 10
-
-
-
Utveksling 3. semester
-
3. semester utveksling
-
-
-
-
Bærekraftig asset og Smart drift
-
Obligatoriske emner
-
MOD500: Beslutningsanalyse med kunstig intelligensstøtte
Første år, semester 1
-
IND550: Prosjektkostnadsestimering og risikostyring
Første år, semester 2
-
-
Emner ved UiS eller utveksling 3. semester
-
Emner ved UiS 3. semester
-
Anbefalte valgemner 3. semester
-
IAM680: Praksis i industriell teknologi og driftsledelse
Andre år, semester 3
-
IND610: Kontraktinngåelse og -gjennomføring
Andre år, semester 3
-
PET515: Energy, Energy Technologies, and Energy System Integration
Andre år, semester 3
Energy, Energy Technologies, and Energy System Integration (PET515)
Studiepoeng: 10
-
RIS505: Fundamentale temaer innen risikofag og risikovitenskap
Andre år, semester 3
Fundamentale temaer innen risikofag og risikovitenskap (RIS505)
Studiepoeng: 10
-
-
Andre relevante valgemner 3. semester
-
MEE100: Societal Transition and Transformation - Energy and Climate Change
Andre år, semester 3
Societal Transition and Transformation - Energy and Climate Change (MEE100)
Studiepoeng: 10
-
MEE128: Digitalisation for Sustainability
Andre år, semester 3
-
MSB255: Supply Chain and Operations Management
Andre år, semester 3
-
-
-
Utveksling 3. semester
-
3. semester utveksling
-
-
-
-