Praksis i industriell teknologi og driftsledelse (IAM680)

Dette er et praktisk opplæringsemne hvor studentene kan delta i et industrielt arbeidsmiljø utenfor universitetet. Intensjonen med emnet er å gi studentene en mulighet til å få praktisk erfaring, og å muliggjøre fordypning av kunnskap og kompetanse innenfor de aktuelle temaene som velges ut mht selskapets praksis.

En passende opplæringsstilling i en industriell eller offentlig organisasjon må studentene selv finne.

Individuell studentpåmelding til dette emnet må gjøres etter søknad i Studentweb.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

IAM680

Versjon

1

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Høst

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Høst

Undervisningsspråk

Engelsk

Innhold

Dette er et praktisk opplæringsemne hvor studentene kan delta i et industrielt arbeidsmiljø utenfor universitetet. En passende opplæringsstilling i en industriell eller offentlig organisasjon må studentene selv finne. Intensjonen med emnet er å gi studentene en mulighet til å få praktisk erfaring, og å muliggjøre fordypning av kunnskap og kompetanse innenfor de aktuelle temaene som velges ut mht selskapets praksis.

Det faktiske formål og innholdet av den valgte industrielle opplæringen må være relatert til teknisk-, drifts- og ledelsesaspekter ved industrielle assets, systemer, prosesser og utstyr i enhver industriell eller offentlig sektor.

Det skal signeres en avtale mellom universitetet og bedriften som beskriver oppgaver og veiledningsarbeid.Hvert studentprosjekt må også forhåndsgodkjennes av det Fagansvarlig for emnet, før oppstart av industriell opplæring.

Praksis kan gjennomføres i annet semester enn emnet er lagt til, så lenge dette er avtalt med emneansvarlig og studenten oppfyller forkunnskapskravene.

Individuell studentpåmelding til dette emnet må gjøres etter søknad i Studentweb.

Oppmeldingsfrist for praksisemnet er 20. august (eller 20. januar for emner i vårsemesteret). Oppmeldingen vurderes av fakultetet, og godkjennes dersom fastsatte forkunnskapskrav er oppfylt.

Læringsutbytte

Kunnskap

  • Tilegne seg praktisk kunnskap om teknisk-, drift- og/eller ledelsesspørsmål i en tverrfaglig industriell kontekst.
  • Få forståelse for tverrfaglig industriell praksis og systemtenkning relatert til industrielle assets, systemer, prosesser og/eller utstyr i industrielle omgivelser.
  • Få praktisk kunnskap om prosesser, enheter, hendelser, forhold og produksjons- og service systemer som kreves for å sikre pålitelige, trygge og sikre industrielle assets.

Ferdigheter

  • Definer, kartlegg og analyser viktige aspekter ved assets, systemer, prosesser og/eller utstyr innebygd i et industrielt produksjons- og service system.
  • Kan arbeide med praktiske problemstillinger i assets, systemer, prosesser og/eller utstyr, og velge effektive måter å utføre oppgaver og tolke effekter på.
  • Kunne analysere ytelsen til assets, systemer, prosesser og/eller utstyr, basert på nøkkel data, og komme med anbefalinger og/eller foreslå løsninger for å forbedre ytelsen.

Generell kompetanse

  • Forstå tilnærminger til systemtenkning, beslutningstaking og problemløsning i praksis.
  • Kan analysere relevante praktiske og etiske utfordringer i reelle industrielle sammenhenger
  • Kan formidle praktisk arbeid profesjonelt og selvstendig, og beherske terminologi, språk og uttrykk knyttet til en utvalgt industriell kontekst.
  • Kan formidle faglige problemstillinger og kan bidra til nytenkning w.r.t. praksis i industrielle omgivelser.

Forkunnskapskrav

Studentene må ha fullført minimum 40 studiepoeng i mastergraden i henhold til godkjent utdanningsplan for å få tilgang til praksisemnet.

Andre faglig relevante emner utenfor utdanningsplan kan også godkjennes som tellende etter faglig vurdering.

Studenter på et årsstudium på masternivå er unntatt dette punktet.

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Rapport og presentasjon 1/1 1 Semestre Bestått/ Ikke bestått

Studenten skal levere en kritisk reflekterende rapport (inkl. signert timeliste) om sitt praksisarbeid.Det tilbys ikke kontinuasjonsmuligheter på rapporten. Studenter som ikke består emnet må ta emnet på nytt neste gang emnet har ordinær undervisning.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Praksis

Studenten er selv ansvarlig for å finne og avtale praksisplass.

Det skal foreligge en formell kontrakt mellom praksisstedet, student og UiS som må signeres og leveres til emneansvarlig innen 1. september (1. februar).

Timelister sertifisert av en ansvarlig person i selskapet skal leveres innen slutten av opplæringsperioden. Det er en forventning om at studenten bruker min. 150 - 200 timer i bedriften. Dette tilsvarer min. 20 arbeidsdager.

Fagperson(er)

Emneansvarlig:

Idriss El-Thalji

Instituttleder:

Mona Wetrhus Minde

Arbeidsformer

Praktisk opplæring, diskusjoner og refleksjoner, skriftlige rapport og presentasjon.

Praksis

Praksisarbeidet er obligatorisk. Studenten må levere attesterte timelister for å få praksisarbeidet godkjent. Praksisarbeidet må være godkjent for å kunne levere inn endelig rapport og få vurdering i emnet.

Det skal foreligge en formell kontrakt mellom praksisstedet, student og UiS som må signeres og leveres til emneansvarlig innen 1. september.

Åpent for

Industriell teknologi og driftsledelse - master i teknologi

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto