Dokumentarproduksjon - masterprogram
Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.
Vekting (stp)
120
Studieprogramkode
M-DOKPRO
Studienivå
Mastergrad iht §3, 2 år
Fører til grad
Master i dokumentarproduksjon
Heltid/deltid
Heltid
Varighet
4 Semestre
Grunnstudium
Nei
Undervisningsspråk
Norsk
Masteren i dokumentarproduksjon lar deg gå i dybden på de viktige historiene. Du lærer historiefortelling i film, podkast og tekstbasert dokumentar, og gjennom dokumentarer kan du forstå mer av menneske og samfunn.
Dokumentarisk innhold formidles I økende grad i ulike formater: tekst, lyd, film, tv og som sammensatte digitale fortellinger. Å formidle fakta som historiefortelling i dokumentarform blir stadig viktigere. Dokumentaren kan berike samfunnets og publikums forståelse av var virkelighet - politisk, sosialt, f0lelsesmessig og intellektuelt - som levende mennesker og demokratiske beslutningstakere.
Masteren i dokumentarproduksjon er metodisk bygd på kunstnerisk utvikling og undersøker bade pa den personlige og den journalistiske dokumentaren. Masteren konsentrerer seg særlig om tre dokumentariske uttrykk, film, podkast og tekst. Studiet har som mal å utdype forholdet mellom skaper og publikum, mellom medier og samfunn og mellom de kunstneriske/journalistiske uttrykkene og et moderne demokrati. Studiet er
opptatt av å utfordre både form og innhold i dokumentariske produksjoner.
Gjennom masterstudiet skal studentene lære a produsere egne dokumentarer og kritisk reflektere rundt dokumentarteori- og historie.
Masterstudiet består av en tredelt masteroppgave: en pitcheprosess som driver fram prosjektet, en dokumentar som kan produseres i et valgfritt medium (film, tv, podkast eller tekst) og en kritisk refleksjon over dokumentararbeidet.
Del vii bli lagt vekt på veiledning av produksjonen i grupper med medstudenter hvor en søker refleksjon over egne og andres produksjoner. Som student skal du også delta på en medstudents produksjon som dramaturg.
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
Ved fullført studieprogram forventes det at studentene sitter igjen med følgende kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskaper:
- Ha inngående kunnskap om dokumentar og historiefortelling i film, podkast og tekst
- Ha inngående kunnskap og forståelse for dokumentarsjangeren og det historiske og teoretiske grunnlaget for denne
- Ha kunnskap om forholdet mellom den frie kunstneriske og den journalistiske dokumentaren, samt det presseetiske systemet
- Ha kunnskap om kunstnerisk utviklingsarbeid og ulike metoder innenfor dokumentarfeltet
Ferdigheter
Kandidaten skal:
- Kunne utvikle og produsere større dokumentarprosjekter
- Kunne reflektere over etiske, kunstneriske eller journalistiske utfordringer i egne prosjekter og i dokumentarsjangeren generelt
- kunne analysere eksisterende praksis, teori og metode innenfor fagområdet og bruke dette selvstendig i eget arbeid
- kunne bruke relevante metoder for kunstnerisk utviklingsarbeid på en selvstendig og reflektert måte
Generell kompetanse
Kandidaten skal:
- Kunne analysere og kommunisere faglige og etiske problemstillinger knyttet til innhold og produksjon av dokumentarer.
- Kunne analysere dokumentariske problemstillinger og uttrykksformer med utgangspunkt i dokumentarens og den audiovisuelle fortellingens historiske, samfunnsmessige og mediale stilling.
- Kunne benytte relevante metoder for faglig og kunstnerisk dokumentarisk utviklingsarbeid på en selvstendig og uavhengig måte.
- Kunne formidle refleksjon rundt faglige problemstillinger, knyttet til egne verk og egen praksis til fagfeller og allmennheten
Hva kan du bli?
Historiefortelling er etterspurt i mange ulike bransjer og i mange type jobber. Med master i dokumentarproduksjon har du mange muligheter. Her ser du noen eksempler på hva du kan jobbe som:
- Uavhengig dokumentarfilmskaper: Regisser dokumentarfilmer for kino, TV eller strømmeplattformer.
- Podkastprodusent: Lag dokumentariske podkaster som forteller engasjerende historier.
- Sakprosaforfatter eller featurejournalist: Skriv engasjerende dokumentariske fortellinger fra virkeligheten i det lange formatet. Jobb i en redaksjon, som frilansjournalist, eller som uavhengig sakprosaforfatter.
- Journalist: Som journalist med master i dokumentarproduksjon har du spisskompetanse i å fortelle historier i lengre formater innen både tekst, lyd og film. At historiefortelling er så sentralt i studiet, spisser også evnen din til å fortelle engasjerende historier i korte formater som f. eks TV-reportasjer.
- Leder eller mellomleder i en redaksjon: Studiets kombinasjon av praksis og refleksjon, deriblant stor vektlegging på etikk, kvalifiserer deg for lederjobber i ulike typer medieredaksjoner.
- Lærer: Undervis i dokumentarproduksjon og historiefortelling ved medielinjer, universiteter eller høyskoler.
- Dramaturg/konsulent: Jobb som dramaturg eller konsulent innen film og mediebransjen.
- Innholdsprodusent: Kompetanse innen historiefortelling er ettertraktet i mange bransjer, deriblant kommunikasjons- og PR-bransjen.
- Fiksjonsregissør: Veldig mye av det du lærer på studiet, er anvendbart i fiksjon. Du utvikler deg som filmskaper og kan jobbe med fiksjon etter endt studie.
Denne mastergraden kan kvalifisere til opptak til PhD-program.
Emneevaluering
For å sikre kvalitet i studieprogrammet og et godt læringsmiljø for studenter og undervisere, gjennomføres det tidligdialoger i alle emner hvert semester, samt standardisert emneevaluering minimum hvert tredje år. Evalueringen av studieprogrammet og emnene er forankret i UiS’ øvrige kvalitetssystem.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2025
-
Obligatoriske emner
-
MDO100: Dokumentarfortellinger: Historiske og teoretiske perspektiver
Første år, semester 1
Dokumentarfortellinger: Historiske og teoretiske perspektiver (MDO100)
Studiepoeng: 10
-
MDO120: Historiefortelling 1
Første år, semester 1
-
MEE125: Philosophy of Science and Research Methods
Første år, semester 1
-
MDO110: Dokumentar og journalistikk
Første år, semester 2
-
MDO135: Historiefortelling 2
Første år, semester 2
-
MDOMAS: Masteroppgave i dokumentarproduksjon
Andre år, semester 3
-