Norsk barnehageforskningskonferanse 2025

FILIORUM - Senter for barnehageforskning har, i samarbeid med BARNkunne ved Høgskulen på Vestlandet, gleden av å invitere til Norsk barnehageforskningskonferanse 2025 - den syvende i rekken. Konferansen arrangeres 22.-23. oktober i Stavanger.

Publisert Sist oppdatert
Tema for årets barnehageforskningskonferanse:

Sammen om og for kvalitet i barnehagen

Norsk barnehageforskningskonferanse 2025
Foto: Elisabeth Tønnessen

NORSK BARNEHAGE-FORSKNINGSKONFERANSE 22.-23. OKTOBER 2025

Selv om det er enighet om at alle barn har rett til et barnehagetilbud av høy kvalitet, viser undersøkelser at kvaliteten i norske barnehager varierer. Kvalitet er et komplekst fenomen som omfatter flere dimensjoner og aspekter. For å skape et best mulig grunnlag for hvordan forskningen kan bidra til å skape høy kvalitet i barnehagen, inviterer FILIORUM og BARNkunne til den sjuende Norske barnehageforskningskonferansen med temaet Sammen om og for kvalitet i barnehagen. Vi ønsker bidrag innenfor alle perspektiver og aspekter ved kvalitetsbegrepet for å få til dialog på tvers av ulike tematiske og metodiske innganger til kvalitet. Tverrfaglige bidrag ønskes særlig velkommen.

Barn sykler ute
Foto: Elisabeth Tønnessen

Deltema for konferansen:

  • Ansattes perspektiv på barnehagekvalitet  
  • Foreldreperspektiv på barnehagekvalitet 
  • Barnehageeieres syn på barnehagekvalitet 
  • Barnehagekvalitet i policydokumenter og -planer 
  • Barns trivsel, lek og læring i et kvalitetsperspektiv 
  • Kvalitet i arbeidet med relasjoner i barnehagen 
  • Barns medvirkning 
  • Arbeid med å implementere ulike elementer av Rammeplanen for barnehagen 
  • Barns opplevelse og forståelse av barnehagekvalitet 
  • Det kultursensitive i kvalitetsarbeidet 
  • Kvalitet i språkarbeid med språklig variasjon og mangfold 
  • Barnehagelærerens rolle i kvalitetsarbeidet 
  • Kvalitet i samarbeid mellom hjem og barnehage 
  • Bemanning og betydning for kvalitet 
  • Kvalitet i arbeid med bærekraft 
  • Kvalitet i profesjonsutdanning og -utvikling 
  • Kvalitet for de yngste barna i barnehagen 
  • Kvalitet i arbeidet med fagområdene 

Send inn abstrakt

Krav til abstrakt og veiledning for innsending

Send inn abstrakt her

Målgrupper

Forskere, P.hd.-studenter og andre interesserte på barnehagefeltet.

Presentasjonsformer

  • Paper
  • Poster
  • Selvorganisert symposium

Mer om de ulike presentasjonsformene

Viktige datoer

  • Frist innlevering av abstrakt: 30. april 
  • Tilbakemelding på abstrakt innen 16. juni 2025 
  • Påmelding til konferanse åpner 1. juni 
  • Frist for påmelding 3. september 

Annen informasjon

  • Konferanseavgiften inkluderer konferansemiddag onsdag 22. oktober, samt lunsj alle dagene.
  • Konferansen avholdes på Clarion Hotel Energy.

Årets hovedforedragsholdere

Jenni Salminen
jenni salminen

Jenni Salminen er postdoktor (PhD, dosent) ved Fakultet for utdanning og psykologi ved Universitetet i Jyväskylä, Finland. Hennes forskning fokuserer på lærer-barn-interaksjoner i en barnehage-kontekst, spesielt hvordan egenskapene og kvaliteten på lærer-barn-interaksjoner er knyttet til barns læring og velvære, hvordan barnehage-lærernes egenskaper og erfaringer former interaksjonene i barnehagen, samt rollen hjemmemiljøet spiller for barns utvikling. Salminen jobber for tiden som postdoktor i det ERC-finansierte EarlyMath-prosjektet, hvor hun er ansvarlig forsker for understudien som fokuserer på barnehage. Hun er hovedforsker i oppfølgingsstudien Interaction, development and Learning (VUOKKO), og ekspert i eTALE Africa 2-prosjektet med fokus på å utvikle innhold innen barnehage og matematikk for å støtte lærer-utdanning i Afrika sør for Sahara. I tillegg er hun medlem av forskergruppen i CRITICAL-prosjektet og forsknings-prosjektet With Sensitive Eyes.

Wilfried Smidt
Wilfried Smidt

Wilfried Smidt er professor i utdanning med hovedfokus på barnehage ved Fakultet for utdanning, Institutt for psykososial intervensjon og kommunikasjonsstudier ved Universitetet i Innsbruck, Østerrike. Han er også professor II ved FILIORUM - Senter for barnehageforskning. Smidt har en doktorgrad i utdanningsvitenskap fra Universitetet i Bamberg. Forskningsinteressene hans er profesjonalisering og ledelse i barnehagelærerutdanningen, barnehagelæreres akademiske og karrieresuksess, barnehagelæreres personlighetstrekk , utdanningskvalitet i barnehage og familie, og leseferdigheter i tidlig barndom. Smidt deltar for tiden i forskningsprosjektene Early language education and support − researching and developing training and practice together og The quality of preschool teachers’ training in Austria and Ukraine: A comparative analysis.

Eivind Aadland
Eivind Aadland

Eivind Aadland er professor ved Høgskulen på Vestlandet, Fakultet for lærarutdanning, kultur og idrett, Campus Sogndal. Fagfeltet hans er i hovudsak fysisk aktivitet og helse, der han søker å forstå og fremme fysisk aktivitet, primært hjå barn og unge. Hans fremste forskingsinteresser er samanhengar mellom fysisk aktivitet, fysisk form, motorikk, helse og heilskapleg utvikling hjå barn og unge, intervensjonsforsking i barnehage og skule, samt måling og analyse av fysisk aktivitet ved bruk av akselerometer. Dei siste 10 åra har han primært arbeidd med fysisk aktivitet i barnehage, der han leiar to store forsking- og utviklingsprosjekt i barnehagen, Active Learning Norwegian Preschool(er)s (ACTNOW) og Move-play-explore in early childhood education (MoveEarly), som søker å innarbeide fysisk aktivitet i barnehagen sin praksis. Han leiar også forskargruppa for Fysisk aktivitet og folkehelse ved Høgskulen på Vestlandet.

Thomas Moser
Thomas Moser

Thomas Moser er professor i barnehageforskning ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger, og er en del av FILIORUMs lederteam. Forskningsinteressene hans er barnehagens organisering, kvalitet og effekter, mobbing og inkludering, læreplanspørsmål, profesjonsutvikling, trivsel, barns læring, og utvikling, rom og materialitet. Han har vært involvert i en rekke nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter, blant annet som med-koordinator for to EU-finansierte prosjekter. Moser har vært medlem av flere regjeringsoppnevnte utvalg i Norge, og han har vært medgrunnlegger av og styreleder for Nasjonal forskerskole for lærerutdanning. Han har publisert rundt 200 artikler, fagartikler, anmeldelser, rapporter, lærebokkapitler og bøker.

Kontaktpersoner

Professor i pedagogikk
51833451
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora
Institutt for barnehagelærerutdanning
Seniorrådgiver
51831243
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora
Fakultetsadministrasjonen UH
Rådgiver
HL A-219
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora
Fakultetsadministrasjonen UH