Her finner du webinarer som er laget i forbindelse med Tid for lesing.
Webinarene tar for seg ulike tema knyttet til lesing. De vil blant annet by på veiledningsmaterielle som du kan bruke i undervisningen, tips til hvordan du kan skape leseinteresse blant elevene og hvordan du kan gå fram om du er bekymret for en elev sin leseutvikling.
Webinarene publiseres annenhver tirsdager kl. 13.00. Oversikt over kommende tema finner du i webinarkalenderen:
Se dem gjerne sammen i kollegiet i felles planleggingstid. Alle våre webinarer varer rundt 10 til 15 minutter, og har tilhørende refleksjonsspørsmål dere kan drøfte sammen i etterkant. Vi anbefaler derfor å sette av 45 minutter når dere jobber med et webinar i fellsskap.
Lykke til!
Kommer:
10. Desember: Elever som strever - Når du er bekymret for en elev sin leseutvikling, Del 2. Webinar av Åse Kathrine Gjestsen, og Hege Hagland.
14. Januar: Lesing i fag - Introduksjon til Engasjer lesekurs. Webinar av Marit Aasen, universitetslektor i lesevitenskap, og Inga Kjerstin Birkedal, universitetslektor i spesialpedagogikk.
28. Januar: Lesing i fag - Hvordan bruke Engasjer. Webinar av Marit Aasen, og Inga Kjerstin Birkedal.
11. Februar: Leseinteresse - Om bokvalg: Gutter og lesing. Webinar av Hildegunn Støle, Førsteamanuensis i lesevitenskap.
25. Februar: Leseinteresse - Lesekvarten. Webinar av Monica Mitchell, førsteamanuensis i lesevitenskap, og Marit Aasen, universitetslektor i lesevitenskap.
11. Mars: Elever som strever - Når eleven strever med motivasjon, barnetrinn. Webinar av Aline Alves-Wold, førsteamanuensis i spesialpedagogikk, og Hege Hagland, avdelingsleder Smiodden skole.
25. Mars: Elever som strever - Når eleven strever med motivasjon, mellomtrinn. Webinar av Aline Alves-Wold, og Hege Hagland.
8. April: Lesing i fag - Lesing i samfunnsfag.
22. April: Lesing i fag - Lesing i naturfag.
6. Mai: Lesing i fag - Lesing i matematikk.
Følg med for oppdateringer og mer informasjon.
Om Tid for lesing - en nasjonal satsing
Tid for lesing er et oppdrag gitt fra Kunnskapsdepartementet til Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforsking (Nasjonalt lesesenter). Vi har fått i oppgave å gi ekstra støtte til lærere og skolene for å utvikle elevenes leseferdighet og lesemotivasjon. På disse sidene håper vi at du vil finne både motivasjon, praktiske verktøy og ressurser til å jobbe med lesing på din skole.
Ressursene på denne siden retter seg særlig mot deg som er lærer på mellomtrinnet, men de er relevante for alle trinn i grunnskolen, og kan benyttes av alle som er opptatt av å jobbe for bedre leseferdigheter, enten du er lærer, skoleleder eller skolebibliotekar. Tid for lesing skal også ses i sammenheng med satsingen på skolebiblioteket. Kultur- og likestillingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet har samtidig lansert leselyststrategien "Sammen om lesing". Bakgrunn for begge satsingene kommer av at norske barn har lavere leselyst og dårligere leseferdigheter enn før. Det må vi sammen gjøre noe med!
Gi oss dine innspill
Vi tror på at det er du som jobber i skolen, enten du er lærer, skoleleder eller skolebibliotekar, som vet best hvor skoen trykker. Vi inviterer derfor alle som måtte ha gode innspill, problemstillinger vi kan hjelpe dere med og forslag til å sende dem til oss på e-post: lesesenteret@uis.no. Følg også med videre på disse sidene og finn webinarer, kurs og ressurser i tiden som kommer.
Ta videreutdanning ved Nasjonalt lesesenter
Nasjonalt lesesenter og Universitetet i Stavanger tilbyr en rekke videreutdanningstilbud for deg som jobber i barnehage, skole og PPT. Se full oversikt over alle våre tilbud her. Ved UiS finner du også vår samlingsbaserte bachelorgrad i skolefritidspedagogikk, med søknadsfrist 15. april hvert år.
I Tid for lesing tilbyr vi videreutdanning for deg som jobber i skolen. Vi har fire heldigitale mikroemner på 2,5 til 5 studiepoeng:
Lesekvarten som en del av leseopplæringen i grunnskolen,
Veiledet lesing for 1. - 10. trinn,
Eksplisitt undervisning i leseforståelse og
Prinsipper for engasjerende tekstarbeid.
Flere av emnene vil gå på nytt høsten 2025, så følg med på våre nettsider for senere opptak dersom søknadsportalen ikke er aktiv nå.