Visste du at du kan gjøre en vanlig Pringles-boks om til en rakett? I årets første Joulekalender-luke lager Inge og Magne en høylytt hydrogengassrakett som synger i fletta.
Joulekalender 2021 slår et slag for god gammeldags hydrogensgassproduksjon. En pringlesboks fylles med hydrogengass og tennes på via en lunte som går inn i boksen. Når det brenner og hydrogengassen blandes med oksygen, reagerer de to og frigjør energi ved å skyte boksen opp i lufta med et pang.
NB! Eksperimenter må alltid følge sikkerhetsreglene som gjelder for forsøk i laboratorium. Husk hørselvern og vernebriller.
Du trenger
- En tom Pringlesboks
- Lunte
- Saltsyre
- Sinkbiter
- En kolbe med kork og slange
- Litt bomull
Oppskrift:
- Bruk vernebriller og hørselvern.
- Lag et lite hull i bunnen og toppen av boksen. Ha lokket på.
- Tett topp-hullet med en bomullsdott eller lignende.
- I kolben: Tilsett saltsyre (30-50 ml) og 10-15 biter med sink.
- Før kolbeslangen inn i hullet nederst i boksen. La den stå litt, slik at boksen fylles med hydrogengass.
- Snu boksen. Ta ut bomullen og sett inn lunta.
- Tenn på lunta og trekk unna.
Her er den kjemiske formelen for det du ser:
Hydrogen gassen dannes på denne måten:
Zn(s) + 2HCl ® Zn2+(aq) + 2Cl-(aq) + H2(g)
Om UiS Joulekalender 2021:
Joulekalenderen er laget av Inge Christ, avdelingsleder i Skolelaboratoriet, og UiS-professor Magne Sydnes. For syvende år på rad lager de julekalender med kjemi- og fysikkeksperimenter, til stor glede for både store og små. I år er det så mye energi i omløp at julekalenderen ble omdøpt til «Joulekalenderen». «Joule» er altså en av flere enheter for måling av energi og uttales jul på norsk.
Også i år blir det en blanding av eksperimenter som lar seg gjøre hjemme uten fare for at huset eksploderer, og eksperimenter som kun bør utføres på lab med riktige forholdsregler på plass.