Birte Fagerdal har forsket på resiliente helsetjenester, nærmere bestemt hvordan sykehusteam samarbeider for å få gjort oppgavene sine.
Hva forsker du på?
Jeg forsker på resiliente helsetjenester. Nærmere hvordan sykehusteam samarbeider for å få gjort oppgavene sine. Sykehushverdagen er preget av stadige endringer og de som jobbe der må hele tiden tilpasse arbeidet sitt til de ulike behov og endringer som oppstår. Jeg forsker på hvilke faktorer som fremmer denne tilpasningen.
Hvordan skal du finne ut av det?
Jeg finner ut av dette ved å observere ulike typer sykehus team i deres arbeidshverdag også intervjuer jeg sykehus ansatte og deres ledere om hvordan de planlegger og jobber.
Hvorfor er dette viktig?
I dag er nesten all behandling på sykehus organisert i team arbeid, dette fordi pasientbehandling er blitt så kompleks at flere profesjoner og aktører må samarbeide om å gi riktig behandling. For at denne behandlingen skal bli best mulig må teamene vi vite hva som fremmer dette.
Hvordan kan forskningen din være til nytte?
Den kan være til nytte for sykehusledere på flere nivå når de skal tilrettelegge i og rundt sykehusteam.
Birte Fagerdal disputerte for ph.d.-graden i helse og medisin ved Det helsevitenskapelige fakultetet 3. oktober 2024. Hun forsvarte avhandlingen: Exploring Adaptive capacity in hospital teams - a multiple case study.
Ph.d.-kandidat:
Avdeling for kvalitet og helseteknologi
Om studien
Studien er en del av forskningsprosjektet Resiliens i helsetjenesten ved SHARE - Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten som er finansiert av Norges forskningsråd fra 2020-2024.
Veiledere:
- Siri Wiig
- Veslemøy Guise
- Hilda Bø Lyng
- Janet Anderson