Læring etter tilsyn med NAV og barnevernstjenester

Tilsyn bidrar ikke bare til å avdekke lovbrudd. Tilsyn kan også bidra til kvalitetsforbedring og læring i tjenestene, viser forskning utført av forskere ved SHARE – Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten ved UiS.

Publisert Sist oppdatert
Nærbilde av to barn som holder hender
Illustrasjonsfoto: iStock

Forskningen har bidratt til at Statens helsetilsyn for første gang kan presentere kunnskap om tilsynets betydning for praksisutøvelse og forbedringsarbeid på sosialområdet i NAV og barnevernsområdet.

Arbeidet har munnet ut i rapportene «Forbedringsarbeid etter tilsyn med sosiale tjenester i NAV: Forskning på landsomfattende tilsyn 2022–2023 med sosiale tjenester i NAV» og «Barneverntjenesters forbedringsarbeid etter tilsyn: Forskning på landsomfattende tilsyn 2022–2023 med barnevernstjenesters oppfølging av barn i fosterhjem».

Det er et hovedfunn i begge rapporter at tilsynet ikke bare bidrar til å avdekke lovbrudd, men også parallelt bidrar til kvalitetsforbedring og læring. Studien viser en sammenheng mellom tilsynets metodikk og potensialet for kvalitetsforbedring i barnevernstjenestene.  

— Dette er et gledelig funn, som understøtter at vi beveger oss i riktig retning på hvordan vi videreutvikler tilsynsmetodikken og innretter det landsomfattende tilsynet, sier avdelingsdirektør Siri Bækkevold, i Helsetilsynet.

Mer veiledning og støtte

En hovedanbefaling i rapportene er at tilsynet i større grad må veilede og støtte tjenestene i hvordan de skal rette lovbrudd, drive forbedringsarbeid, og at tilsynet følger tettere opp praksisendringer. I denne sammenheng vises det blant annet til helsefeltet og bruk av ulike teorier og modeller for kvalitetsforbedring.

— Dette er viktige tilbakemeldinger og noe vi allerede forsøker ut i oppfølgingstilsynet med barneverntjenestenes undersøkelsesarbeid som nylig har startet opp, sier Bækkevold.

Det er generelt lite forskning på tilsyn og tilsynets rolle og funksjon. På oppdrag fra Helsetilsynet, med midler fra Barne- og familiedepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet, fulgte SHARE-forskerne Sina Furnes Øyri og Inger Joanne Bergerød to landsomfattende tilsyn i 2022–2023, på henholdsvis barnevernsområdet og sosialområdet.

— Det er givende å se hvordan våre resultater påvirker Helsetilsynets arbeid. Barneverntjenester og sosiale tjenester i NAV er ofte det siste sikkerhetsnettet for de som strever. At forskningsresultatene allerede brukes i oppfølgingstilsyn i barneverntjenesten, viser at denne typen forskning har potensial til å forbedre tilsynets metodikk og sikre at grunnleggende rettslige prinsipper ivaretas i tjenestene, sier Bergerød.

Tilsynsfaget og tilsynsmetodikk er i stadig utvikling, og de to landsomfattende tilsynene har inngått i et felles utviklingsprosjekt i Helsetilsynet. Prosjektet tar utgangspunkt i Helsetilsynets strategiske plan (2020–25), policy for tilsynssaker og erfaringer fra sepsistilsynet (Rapport 8/2019).

Lenke til rapportene:

Forskere fra SHARE – Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten

Postdoktor innen kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten
University of Stavanger
Det helsevitenskapelige fakultet
Avdeling for kvalitet og helseteknologi
Førsteamanuensis II i kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten
51831298
Det helsevitenskapelige fakultet
Avdeling for kvalitet og helseteknologi