Cristin synliggjør din forskning og gjør den tilgjengelig. Biblioteket kan svare på dine spørsmål om Cristin.
PublisertSist oppdatert
NVI-rapportering vil foregå i Cristin som tidligere, fordi Nasjonalt vitenarkiv ikke vil tas i bruk før våren 2025.
Fristen for å registrere vitenskapelige publikasjoner er 31. januar 2025. Biblioteket håper likevel at ansatte vil registrere sine publikasjoner så tidlig som mulig, fordi det vil lette arbeidet med kvalitetssikring og rapportering av publikasjonene.
Du finner informasjon om hvordan du registrerer publikasjoner i Cristin, innlogging og annen informasjon om Cristin på bibliotekets nettsider. Cristin er et utdatert system som er ustabilt. Ofte må du prøve å logge på mange ganger, og du kan oppleve nedetid. Det ser ut til å fungere bedre ved å benytte “nye” Cristin.
Utprøvingsperioden av Nasjonalt vitenarkiv (NVA) i høst avdekket vesentlige feil, og det er grunnen til at styringsgruppen for NVA besluttet at lansering må utsettes enda en gang. For å unngå at lansering skjer samtidig med NVI-rapporteringen, blir overgangen utsatt til etter at rapportering for 2024 er ferdig. Du finner nærmere informasjon på Sikt sin nettside for prosjektet.
Du kan ta ut rapporter og oversikter over resultater knyttet til Forskningsråd- eller EU-prosjekt, forskningssentre og programområder ved UiS fra Cristin. Det gjøres ved at den enkelte forsker registrerer prosjekt/tiltakskoden på publikasjonen.
Hver enkelt forsker må selv egenarkivere filene til sine vitenskapelige tidsskriftsartikler samtidig som de registrerer dokumenter i Cristin. I tråd med Forskningsrådets retningslinjer for åpen tilgang til forskningsresultater (Open Access) skal det arkiveres en kopi av alle artikler som er et resultat av prosjekter helt eller delvis finansiert av Forskningsrådet.
En vitenskapelig publikasjon må oppfylle kriteriene under for å bli godkjent som poenggivende:
Presentere ny innsikt
Være primært skrevet for forskere
Være i en form som gjør resultatene etterprøvbare eller anvendelige i ny forskning
Universitetsbiblioteket har ansvar for at det som godkjennes som poenggivende, vitenskapelige publikasjoner oppfyller de nasjonale kriteriene i Rapporteringsinstruksen.
Husk at din tilknytning til UIS må komme tydelig fram i publikasjonen.
Monografier og artikler i antologier leveres til Universitetsbibliotekets publiseringsutvalg, som sjekker om kriterier for godkjenning som vitenskapelig publikasjon er oppfylt.
Universitetsbibliotekets publiseringsutvalg har følgende medlemmer:
Ta kontakt hvis du har spørsmål om godkjenning av vitenskapelige publikasjoner.
Husk å registrere all din formidling i Cristin. Oppnådde formidlingspoeng gir uttelling til fakultet/institutt gjennom UiS sin interne modell for fordeling av formidlingskomponentens insentivdel i bevilgning over statsbudsjettet.
Gjennom tildeling av formidlingspoeng støttes aktivitet som ikke premieres gjennom den statlige finansieringen. Det er avdelinger, og ikke enkeltpersoner, som får tildelt midler.
For å kunne ta ut rapporter og oversikter over resultater knyttet til Forskningsråd- eller EU-prosjekt, forskningssentre og programområder ved UiS fra Cristin må den enkelte forsker registrerer prosjekt/tiltakskoden på publikasjonen.
For at publikasjonen skal gi uttelling i form av publikasjonspoeng, må den være utgitt i en kanal som er godkjent i publikasjonssystemet. Register over vitenskapelige publikasjonspoeng (tidsskrift, serie eller forlag) gir oversikt over kanaler som er godkjent på nivå 1 eller 2. Registeret drives i samarbeid mellom Det nasjonale publiseringsutvalget (NPU) og Hkdir på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Du finner registeret her.
Siste frist for å legge inn forslag til kanaler som skal bli tellende for inneværende år er 30. november.
Samtidig kan hver enkelt forsker foreslå kanaler på nivå 1 som kandidater til nivå 2 til sine fagorgan. Dette gjøres ved å legge inn faglige kommentarer på tidsskrifter direkte på nettstedet til fagorganene under Det nasjonale publiseringsutvalget.
Vekting av publikasjonsform og kvalitetsnivå
Kombinasjonene av publikasjonsform og kvalitetsnivå er utgangspunkt for beregning av publikasjonspoeng.
Kategori:
Monografi (ISBN/ISSN): Nivå 1 gir 5 poeng. Nivå 2 gir 8 poeng
Artikkel i antologi (ISBN): Nivå 1 gir 0,7 poeng. Nivå 2 gir 1 poeng
Artikkel i periodika og serie (ISSN) Nivå 1 gir 1 poeng. Nivå 2 gir 3 poeng
Hvordan beregne publikasjonspoeng
For en publikasjon med tilknytning til flere institusjoner enn UIS beregnes publiseringspoeng slik:
Beregn totalt antall forfatterandeler i publikasjonen. En forfatterandel er enhver unik kombinasjon av forfatter og institusjon i publikasjonen.
Beregn hvor mange forfatterandeler institusjonen har, og divider på totalt antall forfatterandeler.
Beregn kvadratroten av tallet (brøken) i punkt 2.
Multiplisér med poeng for nivå og publikasjonsform.
Multiplisér institusjonens poeng med 1,3 for internasjonalt samforfatterskap, da det gis ekstra uttelling for internasjonalt samarbeid.