Videreutdanning for praksislærere i kunstfagene, musikk, dans og teater (VPK400)

Ønsker du å være veileder for kunstfagstudentene i deres praksisstudium ved den praktisk-pedagogiske utdanningen (PPU)? Da er kanskje dette videreutdanningstilbudet aktuelt for deg.

Sist oppdatert
Fakta
Varighet

1 år

Antall studiepoeng

15

Antall studieplasser

...

Undervisningsspråk

Norsk

Søknadsfrist

1. mars - primæropptak 15. mai - sekundæropptak

 I dette studiet vil du være en del av et tverrfaglig utøvende kunstfaglig miljø.
Se hvor kjekt det er å studere utøvende kunstfag i Stavanger.

Om studiet

I denne utdanningen har kunstfagstudentene ulike praksisperioder, det kan være i den kommunale kulturskolen, i grunnskolen eller i videregående skole. Studentene kan også ha praksisperioder i fritidskulturlivet. I dette studiet vil du være en del av et tverrfaglig utøvende kunstfaglig miljø.

Dette emnet tar opp sentrale teoretiske temaer innen veiledning, som veiledningsmodeller, veiledningstradisjoner og samspillsprosesser. Etiske forhold og ulike dilemmaer som du kan møte i veilederrollen blir også belyst. Studiet gir deg kompetanse i det å legge til rette for og å gjennomføre veiledning for kunstfagstudentenes praksisopplæring. Veiledningen skal også ivareta skolenes styringsdokumenter, videre skal den pedagogiske veiledningen utvikle den enkelte student til egen refleksjon i forhold til utøvelse av lærerrollen og til de ulike pedagogiske og didaktiske valg som må tas i de enkelte undervisningssituasjoner.

Undervisning

Studiet er samling- og nettbasert med tre samlinger over to dager. Samlingene består av forelesninger, litteraturstudie, erfaringsdeling, diskusjoner og refleksjon i fellesskap.

På samlingene legges det også opp til ulike praktiske veiledningsøvelser. Læringsportalen Canvas vil bli brukt som nettbasert støtte mellom samlingene.

Du finner eksakte datoer for samlingene lenger ned på siden. Oppdateres til 1. februar.

Les mer i emnebeskrivelsen.

Kompetanse for kvalitet - videreutdanning for lærere

Kompetanse for kvalitet (ofte kalt KFK) er navnet på etter- og videreutdanningene til Utdanningsdirektoratet. Det er student/søker selv som må søke om KfK midler.

Merk at UiS sine frister kan være andre enn fristen for Kompetanse for kvalitet og at studiet må være relevant for Udir.

søknadsinformasjon

Slik søker du til Videreutdanning for praksislærere

Merk! All informasjon vedrørende søknad og opptak oppdateres til 1. januar hvert år.

Under finner du viktig informasjon om opptakskrav og dokumentinnsendinger dersom du skal søke til enkeltemnet Videreutdanning for praksislærere i kunstfagene musikk, dans og drama/teater.

  • Opptak til Videreutdanning for praksislærere behandles på sentralt opptakskontor på UiS
  • Søk på ønsket studium i SøknadsWeb innen 1. mars
    Se 'PPU- studier i utøvende kunstfag'
  • Sjekk emnets opptakskrav
  • For at din søknad skal bli vurdert for opptak kreves det at alle nødvendige søknadsdokument er lastet opp i SøknadsWeb, og at følgeskjema er fullført innen søknadsfristen. Hva som skal lastet opp i SøknadsWeb finner du lengre ned på denne siden
  • På kvitteringssiden i SøknadsWeb, samt i kvitterings e-posten du mottar, finner du en lenke til et elektronisk følgeskjema. Lenken til følgeskjemaet vil være aktiv i kvitterings e-posten. Utfylling av følgeskjemaet er obligatorisk, og skjemaet må sendes inn innen søknadsfristen for at du skal få mulighet til å få din søknad videre vurdert
  • Ufullstendige søknader vil ikke bli behandlet
  • Endelig resultat på din søknad publiseres i SøknadsWeb i april
  • Vitnemål og karakterutskrift med fullført og oppnådd bachelorgrad i utøvende eller skapende kunstfag på minimum 180 studiepoeng, hvorav 90 studiepoeng skal være fra utøvende emner i ett av kunstfagene musikk, dans eller teater/drama
  • Dokumentasjon på praktisk-pedagogisk utdanning, grunnskolelærerutdanning, lektorutdanning eller faglærerutdanning 
  • Dokumentasjon på minimum 2 års undervisningserfaring innen fagområdet etter fullført utdanning
  • Dokumentasjon på et pedagogisk ansettelsesforhold ved skole eller annen relevant institusjon innen fritidskulturlivet
  • Dokumentasjon på oppnådde språkkrav i norsk/skandinavisk og engelsk - les mer under språkkrav for å finne ut om dette gjelder deg
  • Bekreftelse på oppmelding til språktest - dersom du mangler gyldig testresultat og testen skal tas i løpet av våren
  • Kopi av pass med bilde eller kopi av nasjonalt ID kort - for bekreftelse av statsborgerskap
  • Attester og referanser dersom ønskelig

Merk! Dersom vitnemål og/eller karakterutskrifter fra din bachelorgrad ikke er utstedt på norsk, dansk, svensk eller engelsk, må dokumentene offisielt oversettes til engelsk. Dokumentene skal lastes opp på originalspråk og engelsk.

Fagspesialisering av de 90 studiepoeng kan dokumenteres på følgende måte: 
  • musikkfag: utøvende utdanning på universitets- og høgskolenivå fra instrumental- og ensembleundervisning, dirigering eller komposisjon
  • dansefag: utdanning i dansefag på et nivå tilsvarende norsk utøvende danseutdanning. Det faglige innholdet må være relevant for undervisning i dansefag i videregående opplæring, utdanningsprogram for musikk, dans og drama – programområde dans
  • teater- og dramafag: utdanning i utøvende teater- og dramafag. Det faglige innholdet må være relevant for undervisning i drama- og teaterfag i videregående opplæring, utdanningsprogram for musikk, dans og drama – programområde for drama/teater. 

Filformat

Vi ønsker at du bruker filformatet PDF. Alle vedlegg du laster opp skal være bilde av originaldokumentene dine (ikke skann inn kopier).

Merk! Det vil bli iverksatt stikkprøver og kontroll av originalvitnemål ved studiestart. 

I tillegg til opplasting av søknadsdokumenter i SøknadsWeb, må du fullføre et elektronisk følgeskjema innen søknadsfristen.

Utfylling av følgeskjema er obligatorisk for alle søkere til studier ved Fakultet for utøvende kunstfag!

Du finner lenke til følgeskjemaet på kvitteringssiden i SøknadsWeb, samt i kvitterings e-posten du mottar etter at søknaden din er registrert.

Dersom du sender inn flere følgeskjema, vil den siste innsending bli prioritert under søknadsbehandlingen.

I følgeskjemaet fyller du inn følgende:

Personalia, utfyllende info om din(e) søknader, kunstnerisk CV og kort om din motivasjon for å søke på studiet.

Studiet er samling- og nettbasert med tre samlinger over to dager. Samlingene består av forelesninger, litteraturstudie, erfaringsdeling, diskusjoner og refleksjon i fellesskap. På samlingene legges det også opp til ulike praktiske veiledningsøvelser.

Det forventes selvstendig studentarbeid mellom samlingene.

Samlingsdatoer 2025-2026:
  • 25. og 26. september 2025 - uke 39
  • 30. og 31. oktober 2025 - uke 44
  • 20. og 21. november 2025 - uke 47

Undervisningen foregår torsdag og fredag fra kl. 09.00 - 14.00.

Merk!

Hjemmeeksamen finner sted i desember/januar, eksakte datoer kommer.

NB! Det tas forbehold om endringer.

opptaksinformasjon

Nyttig info for deg som søker opptak til Videreutdanning for praksislærere

I tekstene under finner du generell informasjon om søknads- og opptaksprosessen til enkeltemnet.

Studiet undervises på norsk, og utlyses innenfor Norden. Det betyr at alle søkere med norsk personnummer, samt søkere bosatt i Norden, kan søke lokalt opptak via SøknadsWeb, så lenge opptakskravene er oppfylt.

Du kan søke til retningene musikk, dans eller teater.

Når kan jeg søke?

Søknad til primæropptaket er åpent fra 1. januar til 1. mars.
Søknad til studier i utøvende kunstfag behandles via lokal SøknadsWeb.

Sekundæropptaket åpnes for enkelte studier/emner som ikke blir fylt opp etter primæropptaket. Sekundæropptaket er åpent fra 15. april til 15. mai.

Søkere med statsborgerskap utenfor EU/EØS og Sveits må betale studieavgift.

Generelle opptakskrav

Fullført bachelorprogram i utøvende eller skapende kunstfag

For å bli tatt opp til Videreutdanning for praksislærere i kunstfagene, musikk, dans og teater må søker ha oppnådd en bachelorgrad i utøvende eller skapende kunstfag på minimum 180 studiepoeng, hvorav 90 studiepoeng skal være fra utøvende emner i ett av kunstfagene musikk, dans eller teater/drama.

Fagspesialisering av de 90 studiepoeng kan dokumenteres på følgende måte: 

  • musikkfag: utøvende utdanning på universitets- og høgskolenivå fra instrumental- og ensembleundervisning, dirigering eller komposisjon.
  • dansefag: utdanning i dansefag på et nivå tilsvarende norsk utøvende danseutdanning. Det faglige innholdet må være relevant for undervisning i dansefag i videregående opplæring, utdanningsprogram for musikk, dans og drama – programområde dans. 
  • teater- og dramafag: utdanning i utøvende teater- og dramafag. Det faglige innholdet må være relevant for undervisning i drama- og teaterfag i videregående opplæring, utdanningsprogram for musikk, dans og drama – programområde for drama/teater. 

Søker må i tillegg dokumentere:

  • praktisk-pedagogisk utdanning, grunnskolelærerutdanning, lektorutdanning eller faglærerutdanning
  • minimum 2 års undervisningserfaring innen fagområdet etter fullført utdanning
  • et pedagogisk ansettelsesforhold ved skole eller annen relevant institusjon innen fritidskulturlivet.
Språkkrav i norsk og engelsk

Språkkrav skal være bestått i henhold til UiS sitt regelverk/Samordna Opptak.
Mangler du norsk og/eller engelsk for å oppnå generell studiekompetanse, kan du lese mer om hvordan du kan dekke kravet på universitetets nettsider om språkkrav. Unntak for språkkrav gjøres på bakgrunn av dekanvedtak.

Merk! All dokumentasjon på både utdanning, ansettelsesforhold, undervisningserfaring og språk lastes opp i SøknadsWeb innen søknadsfristen.

Avdelingsleder oppnevner faglig kommisjon, som vurderer og rangerer alle søkere. Avdelingsleder og faglig kommisjon vurderer søkerne som kvalifisert/ikke kvalifisert ut fra fagkommisjonens vurderinger og rangeringer og innsendte søknadsdokumenter. Endelig opptak vedtas av dekan.

Kvalifiserte søkere får så tilbud om studieplass i den grad det er ledige plasser på søkt studium/emne. Dersom fakultetet har flere kvalifiserte søkere enn det opptaksrammen tilsier at vi kan tilby, settes søkerne på venteliste ut fra kommisjonens rangeringsliste.

Søkere som er praksisveiledere ved Universitetet i Stavanger, Fakultet for utøvende kunstfag prioriteres ved opptak.

Se utfyllende regler for opptak i opptaksreglementet lenger ned på siden.

Det tas forbehold om oppstart av emner.

Tilbud, avslag og ventelisteplass på søkt studie blir publisert i SøknadsWeb. Du mottar varsel på e-post når resultatene foreligger. Brev med svar på din søknad finner du under "Mine søknader".

Dersom du har spørsmål om ditt tilbud, avslag eller ventelisteplass kan du henvende deg til oss på e-post til ppu-opptak@uis.no Vi gjør oppmerksom på at fakultet ikke gir ut opplysninger om ventelisteplassering.

Slik svarer du

Du takker ja eller nei til tilbudt studieplass eller ventelisteplass direkte i SøknadsWeb innen oppgitt frist.

Dersom noe uforutsett skulle skje og man ikke får anledning til å fullføre sin søknad innen fristen, vil man kunne overføre sin søknad eller søke på nytt til våre sekundære prøver.

Det er viktig å huske på at de sekundære prøvene kun gjennomføres for studieplasser som ikke blir fylt opp etter primæropptaket. Dersom fakultetet har ledige studieplasser åpnes det for søknad til enkelte studier den 15. april med søknadsfrist 15. mai.

1. Virkeområde

Reglementet gjelder for opptak til:  

  • Praktisk-Pedagogisk utdanning (PPU) i utøvende og skapende kunstfag, 60 studiepoeng, ved Fakultet for utøvende kunstfag, UiS, utlyst nordisk.  
  • Videreutdanning for praksislærere i kunstfagene, musikk, dans og teater, 15 studiepoeng, ved Fakultet for utøvende kunstfag, UiS, utlyst nordisk.  

Opptaksreglementet bygger på Lov om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven), av 01.08.2024 § 8-1, FOR-2007-01-31-173: Forskrift om opptak til høyere utdanning, FOR-2018-10-18-1671: Forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Stavanger, og Forskrift om rammeplan for praktisk-pedagogisk utdanning

2. Begrepsforklaringer

Hovedinstrument: Søkernes primære utøvende instrument.
Hoveddisiplin: Instrument, komposisjon, dans, drama/teater.
Opptaksprøve: inneholder bl.a. innsendt materiale, utøvende prøver og eventuelt intervju.
Utøvende prøve: framføring innenfor hoveddisiplin.

3. Opptaksgrunnlag

3.1 For å bli tatt opp til PPU i utøvende og skapende kunstfag eller Videreutdanning for praksislærere i kunstfagene, musikk, dans og teater må søker ha oppnådd en bachelorgrad i utøvende eller skapende kunstfag på minimum 180 studiepoeng, hvorav 90 studiepoeng skal være fra utøvende emner i ett av kunstfagene musikk, dans eller teater/drama.

Fagspesialisering av de 90 studiepoeng kan dokumenteres på følgende måte:

  • musikkfag: utøvende utdanning på universitets- og høgskolenivå fra instrumental- og ensembleundervisning, dirigering eller komposisjon.
  • dansefag: utdanning i dansefag på et nivå tilsvarende norsk utøvende danseutdanning. Det faglige innholdet må være relevant for undervisning i dansefag i videregående opplæring, utdanningsprogram for musikk, dans og drama – programområde dans.
  • teater- og dramafag: utdanning i utøvende teater- og dramafag. Det faglige innholdet må være relevant for undervisning i drama- og teaterfag i videregående opplæring, utdanningsprogram for musikk, dans og drama – programområde for drama/teater.

3.2 For å bli tatt opp til Videreutdanning for praksislærere i kunstfagene, musikk, dans og teater må søker i tillegg dokumentere

  • praktisk-pedagogisk utdanning, grunnskolelærerutdanning, lektorutdanning eller faglærerutdanning
  • minimum 2 års undervisningserfaring innen fagområdet etter fullført utdanning
  • et pedagogisk ansettelsesforhold ved skole eller annen relevant institusjon innen fritidskulturlivet

3.3 Det kan bli krevd utøvende prøve og intervju fra ordinære søkere som vurderingsgrunnlag for opptak dersom kommisjonen krever det for å bekrefte nivå.

3.4. Språkkrav i norsk/annet skandinavisk språk og engelsk skal være bestått i henhold til UiS regelverk.

4. Kommisjonsordning

4.1 Avdelingsleder oppnevner faglig kommisjon for opptak.

4.2 Kommisjonen har ansvar for:

1) vurdering av kvalifikasjoner og eventuelle utøvende prøver/intervju
Ved eventuelle utøvende prøver og intervju skal kommisjonen vurdere søker som kvalifisert eller ikke kvalifisert.
2) rangering av søkere (jf. punkt 5)
4.3 Kommisjonen fremlegger resultatene for avdelingsleder.

5. Rangering

5.1 Søkerne rangeres etter egne rangeringskriterier basert på kommisjonens faglige vurdering.

5.2 Dersom fakultetet har flere kvalifiserte søkere enn det opptaksrammen tilsier at vi kan tilby, settes søkerne på venteliste ut fra kommisjonens rangeringsliste.

6. Opptak

6.1 Vurdering av formalia/grunnlagskompetanse gjøres av saksansvarlig for opptak.

6.2 Vurdering av komplett søknad og videre vurdering for opptak gjøres av faglig kommisjon.

6.3 Faglig kommisjon fremmer forslag til opptak for avdelingsleder, som deretter anbefaler opptak for dekan basert på en helhetsvurdering av antall studieplasser og budsjettkonsekvenser. Endelig opptak vedtas av dekan.

Forslag til opptak er basert på:

  • kommisjonens vurdering og rangering
  • eventuelle utøvende prøver og intervju
  • andre ressurshensyn

6.4 Dersom det er flere ledige studieplasser etter endt primæropptak kan avdelingsleder avgjøre om studiet skal åpnes for en ny sekundær opptaksrunde. Supplerende opptak kan også gjøres av avdelingsleder, med endelig beslutning av dekan.

7. Oppstart

7.1 Søkerne informeres om tilbud, venteliste eller avslag.

7.2 Hvis en søker ikke bekrefter tilbud om studieplass innen oppgitt frist, vil plassen bli tilbudt til en annen godkjent søker.

7.3 Det tas forbehold om oppstart av studieprogram basert på rammevilkår som gruppestørrelse og økonomi.

8. Politiattest for Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) i utøvende og skapende kunstfag

8.1 Det er krav om politiattest når hen har fått bekreftet opptak på Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) i utøvende og skapende kunstfag.

8.2 Politiattest skal ikke være eldre enn 3 måneder ved framvisning.

8.3 Studenten får ikke starte praksisundervisning før gyldig politiattest er fremvist.

9. Klageadgang

9.1 Enkeltvedtak som er fattet med hjemmel i denne forskriften, kan påklages, jf. forvaltningsloven § 28 til § 32. Klagefristen er 3 uker fra den dagen resultatet av opptaket er offentliggjort, eller 3 uker etter eventuell mottatt begrunnelse.

9.2 Klager på enkeltvedtak i forbindelse med opptak til studium som ikke inngår i Samordna opptak, blir behandlet av Klagenemnda ved Universitetet i Stavanger, jf. lov om universiteter og høyskoler § 5-1.

9.3 Klage på formelle feil ved opptak behandles først av fakultetet. Dersom fakultetets opprinnelige vedtak opprettholdes, og søker velger å opprettholde klagen, vil klagen bli videresendt til universitetets klagenemnd. I henhold til Forvaltningslovens §28 og §29 kan vedtak påklages skriftlig innen 3 uker etter dato på mottatt brev. Klagen sendes til Universitetet i Stavanger.

Vedtatt av kvalitetsutvalget/Fakultet for utøvende kunstfag 7. desember 2018. Revidert av Studieprogramutvalget ved Fakultet for utøvende kunstfag (SPU), endelig vedtatt av dekan 4. desember 2019. Revidert og vedtatt av Studieporteføljeutvalget/Fakultet for utøvende kunstfag 18. oktober 2022. Sist revidert og vedtatt i SPU-UK 05-2024.

Har du spørsmål knyttet til søknad og opptak til våre PPU- studier, vennligst ta kontakt på e-post ppu-opptak@uis.no.

Videre studier

Ønsker du å ta andre studier i utøvende kunstfag? Vi kan tilby alt fra årsstudium- og bachelor i utøvende musikk til videreutdanning- og Postgraduate Diploma i utøvende musikk. Vi har også en ny Master i utøvende kunstfag, med fordypning innen musikk eller dansefag. I tillegg tilbyr vi bachelor i dans, samt årsenheter som for eksempel musikkproduksjon og opptaksteknikkConductIT og DigJazz

Studieretninger og fagmiljø på campus Bjergsted

Studentliv

Følg oss!

Våre arrangement

Konsert med cellostudenter

Tir. 11.02.2025

19:30-20:30

Fakultet for utøvende kunstfag
Eikenes-salen

Vakkert og virtuost

Tir. 18.02.2025

19:30-20:30

Fakultet for utøvende kunstfag
Eikenes-salen

Kammermusikk på Ledaal

Søn. 09.03.2025

13:00-14:00

Ledaal

Kammermusikk på Ledaal

Søn. 06.04.2025

13:00-14:00

Ledaal

Kammermusikk på Ledaal

Søn. 04.05.2025

13:00-14:00

Ledaal