Studenters erfaringer fra master i dokumentarproduksjon: Simon Olsen forteller

For Simon Olsen var introduksjon til journalistikk, kildekritikk og metodisk research svært verdifullt som student på master i dokumentarproduksjon. Det har ført til en mer analytisk og strukturert tilnærming i jobben som daglig leder, produsent og regissør for Ragnarok Pictures AS.

Publisert Sist oppdatert

Helfigurfoto av mann utendørs med kamera på skulderen og skuddsikker vest hvor det står "Press" på.
Simon Olsen. Foto: privat.

Navn, tittel, arbeidssted og kull: 

– Jeg heter Simon, og jeg er daglig leder og grunnlegger av Ragnarok Pictures AS, hvor jeg også jobber som regissør og produsent. Jeg tok master i dokumentarproduksjon ved Universitetet i Stavanger i perioden 2019–2021, men fullførte først i 2022 på grunn av produksjonsforsinkelser under pandemien. 

– Hva var det viktigste du lærte ved masteren i dokumentarproduksjon? 

For meg var det viktigste at masterprogrammet ikke bare ga innsikt i selve dokumentarfilmskaping, men også fungerte som et introduksjonskurs i journalistikk, kildekritikk og metodisk research. Fra tidligere erfaring med film og TV var jeg vant til produksjonsteknikk, men jeg manglet en dypere forståelse av hvordan man jobber systematisk med kilder og fakta. Gjennom studiet fikk jeg et langt mer robust faglig fundament for dokumentarisk historiefortelling: Jeg lærte å utføre grundig research, stille de riktige spørsmålene, forholde meg kritisk til informasjon og vurdere kildene mine nøye. Denne kompetansen var med på å skjerpe kvaliteten på alle prosjektene mine. 

– Hva har du tatt med deg inn i den jobben du har nå? 

Jeg har tatt med meg et mer analytisk og strukturert arbeidsopplegg. Jeg har blitt bevisst på hvor avgjørende det er å gjøre solid bakgrunnsarbeid før jeg starter en produksjon, enten det dreier seg om dokumentarfilm, reklame eller andre audiovisuelle prosjekter. Ved å bruke journalistiske metoder og kildekritikk aktivt sikrer jeg at historiene vi forteller står på et troverdig fundament. I tillegg har masteren lært meg verdien av å kaste seg ut i nye utfordringer: selv om jeg ikke alltid føler meg helt klar eller komfortabel, kan jeg ta initiativ og gå inn i intervjuer og situasjoner med faglig selvtillit – så lenge forarbeidet er godt. 

Hva vil du si til potensielle søkere til masteren i dokumentarproduksjon? 
Vær forberedt på å ta egne initiativ og styre prosjektene dine i den retningen du selv ønsker. Studiet legger opp til at du må forske videre på egne interesser og oppsøke kunnskap på egen hånd. Du får rammeverket og metodene du trenger, men du må selv sette i gang utforskningen av temaene du brenner for. På den måten får du ikke bare en akademisk forståelse av dokumentarproduksjon, men også praktisk erfaring med hele produksjonsprosessen – fra idé og research til ferdig film. Er du nysgjerrig, engasjert og villig til å lære, kan denne masteren bli et springbrett inn i både journalistikk, dokumentarfilm og andre kreative fortellerformer. 

Les mer om master i dokumentarproduksjon

Kontaktpersoner på master i dokumentarproduksjon

Professor i dokumentar
51831684
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Institutt for medie- og samfunnsfag
Seniorkonsulent
51831535
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Fakultetsadministrasjonen SV
Administrasjon IMS

Studentlivet i Stavanger