Er du klar for å utforske en verden av muligheter innen reiseliv? Årsstudiet reiseliv i endring gir deg kompetansen du trenger for å navigere i en bransje som stadig utvikler seg. Dette nettbaserte studiet er perfekt for deg som ønsker fleksibilitet samtidig som du lærer om bærekraftig og digital omstilling innen reiselivsbransjen.
Ett år.
60
Heltid, på nett.
34
Norsk og engelsk
Nytt studium fra høsten 2025.
15. april via Samordna opptak.
Om studiet
- Årsstudiet reiseliv i endring tar utgangspunkt i reiselivet som en betydningsfull tjenestenæring og et samfunnsfenomen. Med digitalisering og bærekraftig omstilling står bransjen overfor store muligheter og utfordringer.
- Studiet utforsker hvordan reiselivet påvirker og påvirkes av samfunnsutviklingen generelt, og hvordan det utgjør en del av den bredere servicesektoren.
- Studiet imøtekommer framtidige kompetansebehov innen reiselivet. Dette inkluderer både lokale og globale perspektiver på bærekraft, entreprenørskap, stedsutvikling, besøksledelse, opplevelsesdesign, serviceledelse og markedsføring.
- Studiet dekker tre hovedperspektiver gjennom seks kurs:
- Tjeneste og opplevelsesdesign
- Bedrift og entreprenørskap
- Etikk og samfunnsansvar
- Når du har bestått årsstudiet, kan du søke direkte opptak til andre studieår på bachelorprogrammene i hotelledelse eller digital serviceledelse. Studiepoengene fra årsstudiet kan inngå som en del av bachelorgraden din. Det er også mulig å benytte årsstudiet som en del av andre utdanninger.
- Studiet er også aktuelt for deg som allerede er i utdanning eller jobb og kan fungere som videreutdanning for yrkesaktive som jobber med videregående opplæring eller reiselivsrelaterte oppgaver.
Hva kan du bli?
Karriere
Du kan bruke kunnskapen fra studiet inn i din allerede eksisterende karriere, for eksempel innen stedsutvikling eller som lærer på videregående skole innen salg, service og reiseliv. Årsstudiet gir deg grunnleggende kunnskap om reiselivets verdiskaping og rolle i samfunnet. Du får nødvendig kunnskap og ferdigheter til å tenke kreativt og finne nyskapende løsninger på utfordringer og muligheter innen reiselivsbransjen. Det gjør at du også bruke utdanningen som en byggestein i veien mot en karriere innen:
- reiseliv
- turisme
- hotell
- service
- ledelse
- markedsføring
Videre studier
Årsstudiet gir deg mange muligheter. Du kan fortsette på ett av instituttets bachelorgrader. Da søker du direkte opptak på andre studieår på bachelor i hotelledelse eller bachelor i digital serviceledelse. Når du har fullført en av disse bachelorgradene, kan du studere videre på masternivå. Du kan blant annet ta Service Leadership in International Business eller master i transformasjon og nyskaping.
Norge og Stavanger-regionen kommer til å trenge ansatte med høy reiselivskompetanse i framtiden. Reiseliv er definert av regjeringen som viktig eksportnæring, og prognosene for vekst er sterk.
Hva lærer du?
Etter endt studium skal du ha oppnådd følgende læringsutbytte.
En kandidat skal etter fullført og bestått studium ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Kandidaten har kunnskap om
- reiselivets rolle i et samfunn i endring
- reiselivet som en del av servicesektoren
- hvordan reiselivets kjerneområder kan tilpasses viktige utviklingsprosesser og trender i samfunnet
Ferdigheter
Kandidaten kan
- finne frem til, sette seg inn i, oppsummere og anvende relevant faglitteratur for å forstå reiselivets verdiskaping og rolle i samfunnet
- anvende fagspesifikke perspektiver og begreper og forstå reiselivs organisasjoners forretningsmodeller og praksis
- dra nytte av kritiske perspektiver og metodiske verktøy for kunnskapsproduksjon i reiselivet
Generell kompetanse
Kandidaten har
- evne til å reflektere over muligheter, utfordringer og etiske dilemmaer knyttet til et reiseliv i endring
- evne til å tenke og skrive analytisk og formidle fagstoff og presentere resultater fra eksisterende forskning
- evne til å vurdere hvordan egne verdier påvirker egen adferd, beslutninger, ansvarlighet og etisk refleksjon
Studieplan
Se emnene i årsstudiet.
Årsstudiet er delt i to semestre og består av totalt 60 studiepoeng fordelt på seks emner.
Semester 1 (høst)
- Responsible tourism & Ethics
- Tourism & Entrepreneurship
- Markedsføring
Semester 2 (vår)
- Reisemålsutvikling
- Opplevelsesdesign
- Serviceledelse
Har du noen av disse emnene fra før? Da kan du søke fritak fra disse etter at du er tatt opp på studiet.
Søking og opptak
Opptakskrav og søknadsfrist.
Opptakskrav: Generell studiekompetanse (fullført 3-årig videregående opplæring, yrkesfag med påbygging eller 23/5-regelen)
Søknadsfrist: 15. april 2023
Hvordan søker jeg?: Slik søker du (samordnaopptak.no)
Slik er det å studere i Stavanger
Kontakt
NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling
Fakultetsadministrasjonen SV
Administrasjon NHS