Realfagsutdanninger ved UiS

UiS har mange realfagsutdanninger å velge mellom. Finn den som passer for deg!

Publisert Sist oppdatert

Utdanningene

Realfagskompetanse er avgjørende for å finne løsninger for framtiden. Med realfag har du mulighet til å studere og jobbe med alt fra mennesker, helse og medisin til energi, miljø, robotikk eller romfart – for å nevne noe. 

Realfagskurset er for deg som har generell studiekompetanse, men som mangler fordypning i matematikk (R1/R2) og/eller fysikk (FY1) fra videregående skole.

Med generell studiekompetanse og realfagskurs kvalifiserer du for opptak til flere av våre realfagsstudier. 

Les om det halvårige realfagskurset.

Les om det helårige realfagskurset.

Synes du matematikk er spennende? Har du en spesiell interesse for tall? Da er årsstudiet i matematikk noe for deg.

Dette studiet passer deg som ønsker å lære mer om matematikk, men også for lærerstudenter som ønsker matematikk i undervisningsfeltet, og for lærere i ungdomsskole eller videregående skole som vil oppgradere matematikkompetansen sin.  

Les mer om Matematikk.

Vil du øke din kompetanse innen realfag og teknologi? Dette er studiet for deg som er usikker på om du skal ta et ingeniør- eller realfagstudium. Studiet passer også for deg som jobber som lærer og ønsker mer kunnskap om disse fagene.

Studiet går over to semestre og består av både obligatoriske emner, og anbefalte valgemner innen fysikk, programmering, matematikk, bygg, kjemi, sannsynlighetsregning og statistikk.

Les mer om Realfag og teknologi.

Lurer du på hva som skjer med cellene i kroppen når noen får kreft? Da kan dette være studiet for deg.

I dette studiet lærer du hvordan levende organismer er bygd opp helt fra cellenivå. 

Her er laboratoriet en viktig læringsarena, og du tar fag som cellebiologi, biokjemi, anatomi og fysiologi.

Les mer om Biologisk kjemi.

Vil du undervise i realfag? Da bør du søke lektorutdanningen i realfag på Universitetet i Stavanger. Etter endt studium har du en mastergrad og mulighet for å undervise på videregående skole.

Les mer om Lektorutdanning realfag trinn 8-13 – master 5 år.

Matematikk og fysikk danner basis for all teknologisk utvikling og er avgjørende for at vi skal kunne løse utfordringene vi står overfor i framtiden. Disse fagområdene blir aldri umoderne eller overflødige, og samfunnet vil alltid ha behov for gode matematikere og fysikere.

Denne mastergraden er integrert; Det betyr at du ikke skriver en bacheloroppgave, men fordyper deg i stedet i flere fag. Dette kan være fag som astronomi og astrofysikk, eller bærekraft og grønn omstilling. 

Les mer om Matematikk og fysikk.

Har du en bachelor innen biologiske fag og vil fordype deg videre? Da kan vår master i biologisk kjemi være noe for deg.

Masterprogrammet fokuserer på viktige helsefaglige områder hos både mennesker, dyr og planter. Her lærer du om det komplekse biologiske samspillet fra organisme til molekylært cellenivå.  

Les mer om Biologisk kjemi – master 2 år.

Vil du være med på å lede morgendagens energiskifte? Da er dette studiet for deg.

En kombinert utdanning i geovitenskap og reservoarteknologi vil gi deg muligheten til å spille en nøkkelrolle i framtidens lavutslippssamfunn. 

Her lærer du blant annet om geologi, væskestrøm, CO2- og H2-lagring, økt oljeutvinning, energiomstilling og beslutningstaking.

Les mer om Energi, reservoar og geovitenskap – master 2 år.

Har du en bachelorgrad innen matematikk og fysikk? Da er dette mastergraden for deg! Matematikk og fysikk er grunnmuren for all teknologisk utvikling, og anvendes innen økonomi, samfunnsfag og helse.

Fra første semester velger du å spesialisere deg innen enten matematikk eller fysikk. Retningen du velger avhenger av bakgrunnen din og hvilken bachelorgrad du har.  

Les mer om Matematikk og fysikk – master 2 år.

Har du en bachelorgrad innen ingeniørfag eller realfag og er opptatt av miljøet? Da kan en master i miljøteknologi være studiet for deg.

I en tid hvor vannmangel og forurensning utgjør betydelige globale utfordringer, gir dette studieprogrammet deg kunnskap og ferdigheter som trengs for å finne bærekraftige løsninger. Gjennom studieløpet vil du få et dypdykk i emner som vannkvalitetsvurdering, behandlingsteknologi og miljøforskrifter.

Les mer om masteren i miljøteknologi.

Se hvilke mastergrader som kan være aktuelle for deg etter en fullført bachelorgrad.

For å kunne forstå hvordan universet henger sammen, og for å få de ferdighetene jeg trenger for å kunne jobbe med dette senere, måtte jeg begynne med matte og fysikk.

Michelle Nordanger Lavik , student på matematikk og fysikk

Slik er det å studere ved UiS

Flere spennende studieretninger