Drømmer du om et år fylt med naturopplevelser? Årsstudium i friluftsliv vil lære deg å planlegge og lede aktiviteter i varierte miljøer og gi deg praktiske ferdigheter og teoretisk kunnskap innen norsk friluftslivstradisjon.
60
8 uker
15. april
Om studiet
Praktisk og praksisnært: Utforsk norsk natur gjennom spennende ekskursjoner og overnattingsturer i skog, høyfjell og kystområder, og få praktisk erfaring i ekte naturmiljøer. Det vil også gjennomføres klatrekurs i det nye SiS-sportssenter, samt surfing langs jærstrendene i regionen. Få verdifull praksis gjennom arbeidspraksis i friluftsliv og naturferdsel, og bygg relasjoner med potensielle arbeidsgivere i både offentlig og privat sektor. Gjennom åtte ukers praksis velger du din fordypning innenfor aktiviteter knyttet til sjø og vann, nærfriluftsliv, reiseliv og guiding eller forvaltning og folkehelse.
Bærekraftig friluftsliv: Studiet vil lære deg om grønn omstilling og bærekraftige praksiser som sporløs ferdsel og miljøbevissthet. Kunnskapen du tilegner deg vil være med å bidra til å bevare naturen for fremtidige generasjoner.
Internasjonalt perspektiv: Undervisningen foregår på Norsk og engelsk, du får samarbeide med internasjonale studenter som tar emnet som del av utveksling og vil oppnå et globalt perspektiv på friluftsliv og naturforvaltning. Studiet innebærer også en ukes utvekslingstur til vår samarbeidspartner i Valencia, Spania.
Allsidig kompetanse og personlig utvikling: Årsstudiet vil hjelpe deg å utvikle ferdigheter i ledelse, sikkerhet og førstehjelp, du lærer å planlegge og gjennomføre friluftsaktiviteter for ulike grupper i varierte miljøer og årstider. Du vil oppnå styrket fysisk form og mental utholdenhet gjennom aktiv deltakelse i utfordrende friluftslivsaktiviteter, og få en dypere forståelse for norsk friluftslivstradisjon.
Gjennom åtte ukers praksis velger du fordypning innenfor aktiviteter knyttet til sjø og vann, nærfriluftsliv, reiseliv og guiding eller forvaltning og folkehelse.
Hva kan du bli?
Årsstudiet i friluftsliv kvalifiserer ikke alene til bestemte yrker, men sammen med annen utdanning eller yrkeserfaring er studiet nyttig i mange forskjellige type stillinger. For eksempel er studiet relevant for arbeid innenfor undervisning, reiseliv og eventplanlegging, folkehelse, naturforvaltning, i organisasjoner og i frivillig arbeid.
Et årsstudium er et godt alternativ for deg som ikke vil ta en hel bachelorgrad. Det passer også godt hvis du vil bygge det inn i en uavsluttet utdanning.
Videre utdanning
Årsstudiet i friluftsliv kan bygges inn i andre studieprogrammer. Du kan for eksempel studere videre og bygge ut til en bachelor i idrettsvitenskap.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Obligatoriske emner
-
Språkstruktur og språkbruk
Første år, semester 1
-
Tekst og tolkning: litterær og retorisk analyse
Første år, semester 1
-
Språkhistorie og talemål
Første år, semester 2
-
Tekst i kontekst
Første år, semester 2
-
Spørsmål om søknad og opptak?
Kontakt oss
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
Kunnskap
Etter å ha fullført studiet skal studenten:
- ha god kunnskap om det norske språksystemet, norsk språkbruk og norske dialekter
- ha god kunnskap om norsk språkhistorie og sentrale utviklingstrekk for norsk og nordisk språk
- kjenne til ulike språkkulturer i Norden og ha kjennskap til viktige likheter og forskjeller mellom de fem nordiske språkene
- ha god oversikt over nordisk skjønnlitteratur med eksempler fra norrøn tid til samtiden
- ha god kunnskap om ulike litterære sjangre, samt kjenne til teori- og metodediskusjoner
Ferdighet
Etter å ha fullført studiet skal studenten:
- beherske både bokmål og nynorsk
- kunne analysere og drøfte språklige og litterære problemstillinger
- ha god tekstanalytisk kompetanse og kunne skrive skildrende, resonnerende og argumenterende tekster om nordisk språk og litteratur
- kunne anvende litteraturteori og litteraturvitenskapelige metoder til å analysere ulike litterære sjangre
Generell kompetanse
Etter å ha fullført studiet skal studenten:
- kunne formidle sentralt fagstoff og anvende sine kunnskaper og ferdigheter i relevant arbeid
- ha tilegnet seg analytisk og kritisk tenkning og forståelse som er overførbart til andre felt
- kunne bygge på sin kunnskap i videre utdanning eller i yrkeslivet
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Utveksling
- Alle land