– Et masterprogram som vil skape endringer i samfunnet

Livet blir ikke det samme etter du har tatt dette masterprogrammet. Det mener Olav Ovaa, som er den første personen til å ta alle kursene innenfor Master i transformasjon og nyskaping. Og når en leder tar et slikt program, så drypper kunnskapen også videre på medarbeiderne hans.

Publisert Sist oppdatert
Olav Ovaa i helfigur i en gate med trær, plen og hus i bakgrunnen.
Olav Ovaa, virksomhetsleder i Blå Kors Rogaland. Foto: Blå Kors.

Olav Ovaa mener mye og sterkt om Master i tranformasjon og nyskaping: det har forandret ham selv, organisasjonen han jobber i – og han tror det kommer til å skape viktige endringer i samfunnet.

Wow. Det høres kanskje for godt ut til å være sant?

Men det kan være gode grunner til å lytte til Ovaa, den første som har tatt alle kursene i denne nye mastergraden. Han er utdannet lege, men jobber nå som virksomhetsleder for Steg-for-steg i Blå Kors i Rogaland. Virksomheten støtter personer som opplever utenforskap på veien til det livet de ønsker seg aller mest: et helt vanlig liv. Han vet derfor hvor viktig det er å jobbe på tvers av privat, offentlig og ideell sektor.

– Jeg tror at kursene i masteren gjør oss i stand til å drive prosesser på tvers av sektorer, og involvere og forankre på riktig sted for å klare å samskape om treffsikre og bærekraftige løsninger på komplekse problemer i samfunnet – blant annet utenforskap, som jeg jobber med, forteller han.

Skryter av foreleserne

Ovaa tok først Samskapingsskolen på UiS, og var ikke vond å be da han på vegne av Blå Kors ble bedt om å bidra med innspill til den nye masteren. Rundt 30 partnere har bidratt. Det første kurset Ovaa gjennomførte var Tjenesteinnovasjon og designmetodikk med professor Erik Lerdahl.

– Da ble ingenting det samme igjen. Slik jeg opplevde det, så innførte han en metodikk for nyskaping som er noe mer enn designfaget. Faget bygger på designfaget, samtidig som det er en tydelig forankring i problembasert læring, noe som åpner opp for det kreative og et større potensial for å skape noe nytt.

Olav Ovaa hadde også hørt om professor Rune Todnem By, og tenkt at ‘han der har jeg lyst å lære noe av’.

– Rune greide å sette ting i et rammeverk som gjorde at jeg forsto ledelse på en annen måte etterpå. Jeg skjønte at lederen ikke er viktigst, men at ledelse er. Ledelse er en aktivitet og et delt ansvar, hvor vi som en kollektiv gruppe, styres av et felles formål. Så det var utrolig sterkt, og jeg vil anbefale Ledelse for endring og nyskaping til alle ledere, sier Ovaa.

Ovaa skryter av foredragsholderne, og forteller om fremtidsworkshopper, nye metoder, utviklingsprosesser, praktiske oppgaver og samarbeid.

– I dette masterprogrammet får man tilgang på kunnskap fra de beste i sitt fag. For hvert kurs du tar øker din egen forståelse, og dermed øker verdien av det du lærer i de neste kursene, slår han fast.

– Hvis man har lyst til å lykkes med forretningsutvikling, så er det ikke tvil om at man må ta Ranvir Rai og Hanne Ersdal sine kurs, Organisasjonsutvikling og transformasjon og Forretningsdesign og utvikling. Her lærer vi å bygge organisasjoner som tilrettelegger for å skape innovative løsninger som driver vekst. Det blir gøy å tjene penger, og samtidig være en pådriver for bærekraftig utvikling, sier han engasjert.

Kunnskap drypper videre i organisasjonen

Ovaa mener masteren skaper et felles tankesett og språk som gjør det lettere for de ulike sektorene å samarbeide.

– Nå jobber jeg og noen av de andre med å utvikle nye konsepter basert på oppgaver vi har gjort på kursene. Ting som kommer til å gi samfunnsmessig verdi.

Olav Ovaa , Blå Kors.

– Jo mer jeg lærer, jo lettere blir det å samarbeide med de andre sektorene, som hver for seg har utviklet sitt eget stammespråk. Det blir en kommunikasjonskrasj når vi snakker om samme ting på forskjellige måter. Denne masteren løser det problemet, sier han.

Ovaa har også sørget for å videreformidle mye av kunnskapen han har tilegnet seg.

– Jeg har involvert hele teamet mitt underveis i masteren og bedt dem lese gjennom oppgavene mine, for hvis andre ikke skjønner hva jeg prøver å formidle så har det jo liten verdi. Derfor har jeg skrevet bedre oppgaver, og mange av mine ansatte har nå lærebøkene til Erik Lerdah og Ranvir Rai på nattbordet – og dette er jo folk som ikke har studert mye før. Så den største effekten har skjedd med oss som team, fordi jeg har delt det jeg har lært med de andre, forteller han.

Det som ikke står i pensum: nettverksbygging og prosjektstyring

30 eksterne partnere har bidratt til å utvikle denne masteren, blant annet Blå Kors. Tror du at det har gjort studiet mer relevant som etter- og videreutdanning?

– Ja, uten tvil. Det er veldig mye verdiskaping i at vi får innsyn i hverandres fag, metodikker og formål og perspektiv, dessuten får du så mye som ikke står i pensum, sier han engasjert:

– Du blir kjent med andre, du samarbeider og du intervjuer folk til oppgavene. Så jeg sitter på et nytt nettverk på 2-300 personer som jeg ikke kjente før jeg gikk inn i studiet. Personer som har utvidet min bevissthet og kompetanse. Så jeg har jo et rikere liv! Jeg kan ikke gå gjennom byen uten å møte noen jeg må ha en kaffeprat med. Og på hver kaffeprat kommer det en ny idé vi kan jobbe med, ler han.

En annen ting deltakerne får med på kjøpet, er trening i prosjektstyring, som Ovaa mener han har lært mye om av å jobbe i grupper på hvert av kursene.

–  Jeg erfarer at det har blitt veldig mye lettere å være prosjektmedarbeider og prosjektleder og fasilitator.

Ovaa tror det kommer av at man blir satt sammen i grupper med mangfold i kompetanse og bakgrunn, og samtidig lærer metoder som gjør at man får demokratiske prosesser i gruppene.

– Det skjer en indre utvikling når du må forhandle og inngå kompromiss, du blir mer ydmyk og lærer å romme andres perspektiv også, sier han.

Utvikler fortsatt nye konsepter

Flere av ideene som ble utarbeidet i løpet av den første gjennomkjøringen av Master i transformasjon og nyskaping, ble til løsninger som nå er i bruk hos arbeidsgiverne til flere av deltakerne, blant annet i Blå Kors. Men det stopper ikke der.

– Nå i etterkant jobber jeg og noen av de andre med å utvikle nye konsepter, basert på oppgaver som jeg og ulike deltakere på kursene har gjort. Ting som kommer til å gi samfunnsmessig verdi. Så vi oppnår jo en helt ny kvalitet gjennom denne masteren.

Hvorfor bør folk ta dette programmet?

– Det er et livsendrende program. Det gjør hverdagen mer meningsfull, man får noe å stå opp til og glede seg til hver dag. Og du blir kjent med mennesker som vil berike livet ditt, som du ellers ikke ville ha møtt. Mange av de jeg har blitt kjent med tenkte at de bare skulle ta ett kurs, men ender opp med flere. Man klarer ikke å slutte.

Tekst: Line Grønhaug

Vil du vite mer om Master i transformasjon og nyskaping?

Seniorrådgiver
51833728
Divisjon for utdanning
UiS etter- og videreutdanning
Førstekonsulent
51831501
Divisjon for utdanning
UiS etter- og videreutdanning