Distriktsvennlig videreutdanning i veiledning – Dalane og Hå

Høsten 2025 tilbyr vi en distriktsvennlig veilederutdanning på masternivå i Dalane og Hå. Med en veilederutdanning kan du veilede enkeltpersoner og grupper av studenter, nyansatte, kollegaer eller andre.

Publisert Sist oppdatert
Fakta
Varighet

1 år, deltid

Studiepoeng

30 (15 + 15)

Antall studieplasser

16

Søknadsfrist

Høst: 1. august Vår: 1. desember

Oppstart

Del 1: Høst 2025 Del 2: Vår 2026

Undervisningsform

Distriktsvennlig og samlingsbasert

Hva koster det?

Du betaler kun en semesteravgift hvert semester (kr 900,- høst 2024)

Veiledningskompetanse hos de som veileder studenter i praksis har stor betydning for studentens læring. (Foto: Elisabeth Tønnessen)

Om studiet

Samlingsbasert videreutdanning i veiledning retter seg mot fagpersoner med en bachelor i helse- eller sosialfag som ønsker å styrke sin veilederkompetanse. Undervisningen vil være tilrettelagt for studenter som bor og/eller arbeider i distriktet.

Høsten 2025 gjennomføres opptak til distriktsvennlig veilederutdanning i Dalane og Hå. Studiet tilbyr tverrfaglige emner på masternivå innen profesjonsveiledning og veiledningsutøvelse, og har som mål å fremme studentens veiledningskompetanse, styrke veiledning i praksis, sikre god veiledning av studentene som er i praksis, samt å møte samfunnets behov for økt kompetanse innen praksisveiledning i distriktene.

Emnene har samlet et omfang på 30 studiepoeng og tilbys som to enkeltemner fordelt over to semestre, høst og vår.

Samlingsbasert undervisning

Hvert emne har fem samlinger fordelt utover semesteret, og med om lag to undervisningsdager per gang. Halvparten av undervisningsdagene vil være på Universitetet i Stavanger, og den andre halvparten vil tilbys i distriktet (det vil si at i løpet av en samling vil en undervisningsdag være ved UiS, og den andre dagen i Egersund). To lærere fra UiS vil følge opp studentene i distriktet.

Emnene vil være særlig aktuelle for sykepleiere som nå vil bli veiledere for studentene som er tilknyttet distriktsvennlig sykepleierutdanning i regionen, og som skal ha det meste av sin praksis i distriktene. Tidligere studenter forteller at de har utviklet seg som veiledere, og at emne har stor relevans for dem i deres arbeid.

Det har vært gode forelesninger som fremmer kunnskap og refleksjon (...) og en god nærhet mellom studentene og lærerne. Lærerikt og inspirerende med både gruppeveiledning og simuleringsdager.

Tilbakemelding fra tidligere studenter

Bli faglig godkjent veileder

Både Norsk Sykepleierforbund og Fellesorganisasjon (FO) legger til grunn en veilederutdanning på 30 studiepoeng på masternivå for å søke om å bli godkjent som faglig veileder.

Videreutdanningen gir deg en innføring i teorier, begreper og fenomener innen veiledning. Den gir en utdypning i tenkning om menneskets grunnvilkår, livsforståelse og etikk relatert til utøvelse av veiledning. Emnene skal gi deg kunnskap om og ferdigheter i veiledningsmetodikk og veiledningsmodeller med et særlig fokus på relasjon, dialog og refleksjon. Du får mulighet til å praktisere veiledning, reflektere over egen veiledning og å utvikle en veilederidentitet.

I emnene vektlegges din danningsprosess mot å utvikle en veilederidentitet. Utdanning innen tverrfaglig veiledning kan bidra til at du som veileder i helse- og velferdstjenestene kan oppnå økt trygghet, tydelighet og kompetanse. Veiledning styrker din faglige refleksjon og forståelse, og styrker din iboende kapasitet og kompetanse gjennom refleksjon og ny forståelse, som bidrar til god omsorg og etiske praksiser.

Dette er emnene du kan søke på:

Opptakskrav

Bachelorgrad i helse- eller sosialfag. Det stilles krav om geografisk tilknytning til en av kommunene: Hå, Lund, Sokndal, Bjerkreim eller Eigersund. Søker må legge ved gyldig bosteds- eller arbeidsattest ved søking om opptak til emnet.

For emnet i veiledningsutøvelse (del 2) er det i tillegg forkunnskapskrav om 10 studiepoeng (på masternivå) innen profesjonsveiledning eller lignende.

Det har de siste årene kommet nye krav til praksisstudier og formelle krav til kompetanse hos praksisveiledere. Økt veiledningskompetanse kan også gi bedre kvalitet i praksisstudiene.

Grethe Bjerga , emneansvarlig

Kontakt oss

Førsteamanuensis i sykepleiefag
51834176
Det helsevitenskapelige fakultet
Avdeling for omsorg og etikk
Førsteamanuensis i sykepleievitenskap
51834240
Det helsevitenskapelige fakultet
Avdeling for omsorg og etikk
Universitetslektor i sykepleievitenskap
51831604
Det helsevitenskapelige fakultet
Avdeling for omsorg og etikk
Universitetslektor i sykepleievitenskap
51831620
Det helsevitenskapelige fakultet
Avdeling for folkehelse