Apiramii Krishnasothy (25) flyttet fra Oslo til Stavanger for å ta en master i industriell økonomi. Nå er hun på femte og siste studieår, og har en haug med erfaringer å dele med deg som ny student.
Skap din egen utdanning
De fleste masterutdanninger søker du deg inn på etter at du har fullført et relevant bachelorstudie. Apiramii derimot, hadde peilet ut sin retning allerede som tjueåring, og søkte seg derfor inn på masteren i industriell økonomi via det femårige opptaket. Det vil si at hun først fullførte en treårig bachelor i ingeniørfag og hadde reservert en plass på mastergraden i industriell økonomi.
Apiramii startet altså med en bachelorgrad i byggingeniør.
– En stor grunn til at jeg valgte å studere nettopp bygg var fordi jeg visste at det ville gi meg gode jobbmuligheter etter endt studie. Også synes jeg det virket veldig interessant!
Når du starter på femårig master i industriell økonomi velger du mellom bachelor i bygg, datateknologi, automatisering og elektronikkdesign, energi- og petroleumsteknologi, kjemi og miljø og maskin. Slik kan du selv forme utdanningen din slik du vil ha den.
– Hvis du har en drømmejobb, kan du fordype deg i akkurat det som trengs for å lande den jobben. På den måten kan du også skape en utdanning som baserer seg på det som interesserer deg aller mest.
Les mer om: Datastudenten Daniel vil jobbe med romfart.
Legg opp til at du skal få drømmejobben
For Apiramii sin del er drømmen først å få jobb som prosjektleder i et konsulentfirma, for deretter å jobbe seg opp til en lederstilling. Med en master i industriell økonomi har hun mange muligheter. Vurderer du å studere det samme, skal du vite at det er et stort behov for deg i både privat næringsliv og offentlig sektor.
– Du kan få jobb i mange forskjellige bransjer, for eksempel innenfor finans eller risikostyring. Med bakgrunn som byggingeniør, slik jeg har, kan du også finne jobb spesifikt innen byggebransjen. Samtidig er du er absolutt ikke låst til den retningen du har valgt på bachelornivå.
Med mål om å få jobb som prosjektleder, har Apiramii valgt å skrive master om nettopp prosjektledelse.
– Jeg skriver om hvordan hjemmekontor har blitt normen, og hvordan dette har innvirkning på et prosjektledelsesteam. Fokuset i oppgaven er særlig på hvordan ansatte ofte kan «gjemme» seg litt lettere enn dersom de hadde møtt opp på kontoret.
Dette er et godt tips til masterstudenter på tvers av studieretninger. Skriv om det du interesserer deg for, eller om temaer som er relevant for det du vil jobbe med etter endt studie. Da gjør du skrivingen hakket mer gøy og motiverende for deg selv.
Studere i varmere strøk? Ja, takk!
I løpet av masterutdanningen i industriell økonomi har du mulighet til å reise på utveksling. På tredjeåret av bachelorgraden sin, tok Apiramii selv et semester i San Diego i USA. Det er en opplevelse hun anbefaler til alle som har muligheten til det.
– Jeg og noen andre studenter fra klassen min tok et semester ved San Diego State University, og vi fikk opplevd sykt mye gøy. Det å kombinere studiehverdagen på universitetet i ukedagene, med å slappe av på stranda i helgene, var helt magisk.
Det er ingen hemmelighet at været i Stavanger ikke alltid viser seg fra sin beste side, og dermed fikk utvekslingsoppholdet en ekstra bonus:
– Det var veldig deilig å dra til et varmere land, og få en pause fra kalde Norge!
Les mer om: Utveksling.
Faglig og sosialt påfyll i INDØKS
Apiramii er en engasjert student. I tillegg til å skrive masteroppgave er hun leder for linjeforeningen INDØKS. Hun har ansvar for at foreningen skal fungere optimalt både nå, og mange år frem i tid.
– Jeg synes det er gøy å ha et frivillig verv, og ville bli med i INDØKS blant annet for å få et større nettverk. Som leder får jeg mulighet til å knytte kontakt med mennesker i andre foreninger, i andre roller på skolen, og ikke minst fra næringslivet.
Alle studenter ved masterstudiet i industriell økonomi kan bli medlem i INDØKS. Da får du ikke bare muligheten til å skaffe deg kontakter og å utvikle deg faglig, men også sjansen til å delta på morsomme, sosiale aktiviteter.
– Vi steller i stand både halloweenparty, julebord og hytteturer, og for studentene på siste året arrangeres det en helt egen studietur.
Les mer om: INDØKS, linjeforeningen for industriell økonomi.
Den store karrieredagen
For å gi medlemmene av linjeforeningen muligheten til å skaffe seg kontakter, arrangerer INDØKS en årlig karrieredag. Da kommer relevante bedrifter til campus for å sette opp stands og mingle med studentene. Karrieredagen er såpass stor, at Apiramii beskriver den som «årets begivenhet».
– På karrieredagen får studentene mulighet til å knytte kontakt med bedrifter de synes er interessante, og som de kanskje vil legge inn et godt ord og inntrykk hos. Dette er en gyllen mulighet for å bli kjent med folk fra bedrifter man kanskje selv ønsker å bli del av en dag.
Dersom du som student skiller deg ut hos en bedrift, kan du være så heldig å bli invitert til kveldsarrangementet, karrierekvelden. Hver av bedriftene får dele ut én billett til karrierekvelden, som er et mer formelt arrangement med treretters og underholdning. Med andre ord: Det kan komme mye godt ut av å delta på karrieredagen!
Lag deg en god studietid
Apiramii har ikke angret et sekund på at hun valgte å ta utdanningen sin i Stavanger. Selv trives hun sosialt og er fornøyd med studentmiljøet ved universitetet. Hun understreker likevel at ditt sosiale liv som student blir hva du selv gjør det til.
– Hvis du er sosial og engasjerer deg vil du sannsynligvis ende opp med å være opptatt med vennene dine de aller fleste kvelder. Jeg og vennene mine liker å dra ut på byen, lage fellesmiddager eller ta en tur på Tappetårnet, studentpuben som ligger på campus Ullandhaug.
Hun trekker ellers frem kino, spillekvelder, bowling og minigolf som fine aktiviteter å gjøre sammen med studievenner. Det beste med Stavanger mener hun dessuten er alle de fine stedene man kan gå på tur til. Hvis været holder seg, da.
Les mer om: Studentbyen Stavanger
Apiramiis fem leveregler for et godt liv som INDØK-student
- Vær sosial, og engasjer deg både faglig og sosialt.
- Det er lov å være slapp noen dager.
- Ikke legg opp til skippertak, det kommer det ikke noe godt utav.
- Lag deg mål, og jobb mot dem!
- Belønn deg selv når du når målene dine.
For overgang fra bachelor til master kreves blant annet oppnådd en laveste gjennomsnittskarakter på C (3,00). Les mer om opptakskrav.