Utveksling: Sykepleie - bachelorstudium (B-SYKEPL)
Utvekslingssemester
4., 5. eller 6. semester.
Det er ikke mulig å reise to ganger på utveksling.
Opplegg for utvekslingen
Som student ved UiS har du mulighet til å ta deler av utdanningen din i utlandet, uten å tape tid i studiet ditt. Det helsevitenskapelige fakultet oppfordrer alle studenter til å dra på utveksling. Du får nye faglige erfaringer, et internasjonalt nettverk, nye vennskap, personlig vekst og bedre språkkunnskaper. Å dra på utveksling er lærerikt, spennende, morsomt – og ikke vanskelig hvis du planlegger i tide. Grip muligheten! Og husk at utenlandsopphold må planlegges tidlig, gjerne ett år i forveien.
På bachelorprogrammet i sykepleie er det lagt til rette for utveksling i 4., 5. eller 6. semester.
Du har størst utvalg av destinasjoner (over 25 destinasjoner) i 4. og 5. semesteret. Merk at 6. semesteret er begrenset med tanke på 4 destinasjoner, men gir mulighet for kortere opphold. Skal du ha kirurgisk praksis i utlandet i 4. eller 5. semesteret, må du delta i praksisforberedende uke for kirurgisk praksis ved UiS. Grunnen for dette er at det vil være undervisningsopplegg i kirurgisk sykepleie innkludert øving på ulike ferdigheter. Praksisforberedende uke i medisinsk praksis er under revisjon og dere som skal på medisinsk praksis på utveksling i 2025, trenger ikke å delta i praksisforberedende uke på UiS.
4. semester (vår): studenter kan ta medisinsk eller kirurgisk praksis på 9 uker og 270 timer i utlandet. Utveksling påbegynnes vanligvis i uke: 12 eller 13 (sjekk årshjul for mer detaljer). Dette semesteret kan du dra til mange spennende europeiske destinasjoner (se lista under), men du kan ikke velge destinasjoner i andre verdensdeler.
5. semester (høst): Utvekslingsopphold starter for de fleste av våre destinasjoner i uke 37, 38 eller 39. Studenter som skal til Danmark eller Australia omfattes ikke av denne ordningen på grunn av tidlig oppstart av utvekslingsperioden i disse landene. Det legges opp til opphold på 9-10 uker (270 timer og 15 sp) i medisinsk eller kirurgisk praksis. Du har størst utvalg av destinasjoner dette semesteret (Europa, Australia, Nord Amerika, Afrika og Asia). Utveksling i Afrika/Asia passer for de som er reflektert, selvdrevne, har stå-på vilje og er initiativrik. Du må være en selvstendig person i tillegg.
Bacheloroppgave ila utvekslingssemesteret i 5 semester. Ved semesterstart ved UiS vil det være en forelesning om Bachelor oppgaven. Dere som skal på utveksling, vil få tildelt veileder tidlig i høstsemesteret og kan starte med å skrive prosjektplan og finne litteratur før dere reiser på utveksling. Det kan være greit at studenter som skal til samme destinasjon skriver sammen, blant annet av praktiske årsaker og spesielt for studenter som vil befinne seg i en annen tidssone enn Norge. Om du/dere velger å skrive med en medstudent som er igjen i Norge går også det fint så lenge dere har en plan for hvordan dere skal arbeide sammen. Kontakt og tilbakemelding fra veileder ved UiS under praksisperioden koordinerer dere selv etter behov.
Praksisperioden i utlandet er vanligvis på 9 uker, men noen destinasjoner vil det være 10 uker, det betyr at det vil være rikelig med tid til å arbeide med bacheloroppgaven etter at praksisperioden i utlandet er avsluttet.
6 semester (vår): studenter kan dra på utveksling i emnet BSYP361 (5sp) og ta 6 ukers praksisperiode i utlandet. Dette korte oppholdet kan tas i noen få utvalgte land (Thailand - 6 plasser, Tanzania - 4 plasser, Kamerun - 10 plasser, India - 4 plasser). Utveksling i Afrika/Asia passer for de som er reflektert, selvdrevne, har stå-på vilje og er initiativrik. Du må være en selvstendig person i tillegg. Avreise i slutten av uke 19 (2024) - sjekk årshjul.
Helsesjekk og vaksiner
Noen universiteter (bl.a. i Australia) krever også at studenter i praksisopphold tar en særskilt helsesjekk. Se beskrivelsene av lærestedene under for mer detaljer.
Sjekk UD sine landsider og Folkehelseinstituttet for informasjon om særskilte vaksiner som er anbefalt i landet du skal reise til. Vaksiner tar tid. Husk at vaksinasjonsprosessen for hepatitt B kan ta opptil 6 måneder. En grunnvaksinering med tre doser fordelt på ½ år gir vanligvis livslang beskyttelse.
Karakterkrav
Alle emner må være bestått til nyttår for de som skal ut om våren og alle emner må være bestått i løpet av juni for de som skal ut til høsten. Det betyr at en student vil bli nektet å reise på utveksling dersom hen stryker på en eksamen også etter at hen har mottatt opptaksbrev fra vertuniversitetet.
Kontaktperson
Administrativ internasjonal koordinator Magdalena Brekke
Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon