Kybernetikk og anvendt KI - master i teknologi/siv.ing


Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Vekting (stp)

120

Studieprogramkode

M-ROBOT

Studienivå

Mastergrad iht §3, 2 år

Fører til grad

Master i teknologi / sivilingeniør

Heltid/deltid

Heltid

Varighet

4 Semestre

Grunnstudium

Nei

Undervisningsspråk

Engelsk, Norsk

Med en mastergrad i kybernetikk og anvendt KI står mulighetene åpne for de mest krevende og interessante arbeidsoppgavene innen fagfeltet. Utdanningen er organisert under Det teknisk- naturvitenskapelige fakultet, Institutt for data- og elektroteknologi.

Studiets innhold, oppbygging og sammensetning

Universitetet i Stavanger tilbyr en masterutdanning spesielt rettet mot studenter som har gjennomført en treårig ingeniørutdanning. Det toårige masterstudiet i kybernetikk og anvendt KI gir 120 studiepoeng, og programmet har to spesialiseringer med felles 1. semester:

  • kybernetikk
  • anvendt KI

Studiet inneholder grunnleggende metodeemner som skal utdype og videreføre det matematisk- naturvitenskaplige grunnlaget fra bachelorstudiet, tekniske spesialiseringsemner, valgemner og masteroppgaven. Masteroppgaven er et større selvstendig prosjekt som utføres i siste semester, og kan gjerne utføres i samarbeid med en industribedrift.

Felles for begge spesialiseringene er signal- og bildebehandlingsemner som gir innsikt i hvordan digitale signaler, blant annet digitale bilder og lyd, behandles. I dagens samfunn omgis vi av digitale signaler i større og større grad, og mobiltelefon, digital TV, digitale kart, medisinsk utstyr, analyse av medisinske bilder og data, analyse av seismiske data, bilde-, lyd- og videoformat til bruk for komprimering og streaming er eksempler på utstyr og oppgaver som benytter digital signal- og bildebehandling. Maskinlæring og KI som verktøy for å analysere digitale data er høyaktuelt i dagens samfunn der datamengdene er så store at vi er avhengig av algoritmiske løsninger for analyse av data.

Spesialisering kybernetikk

I emner som videregående reguleringsteknikk, bildebehandling med maskinsyn og prosjekter i robotteknologi lærer studenten om hvordan roboter kan reguleres, hvordan kameraer kan brukes som sensor og innganger til robotsystemer, og studenten får prøve seg på blant annet programmering av industriroboter. I tillegg formidles mer generell reguleringsteknikk som har anvendelser i for eksempel robotstyring, fartøynavigasjon og industriell prosesstyring. Studiet kan også kvalifisere deg til videre doktorgradsstudier.

Spesialisering anvendt KI

Samfunnet digitaliseres på mange områder og innen helsesektoren vil det være et stort framtidig behov for ingeniører som kan bistå leger og sykepleiere i diagnose og behandling av pasienter.

Innen spesialiseringen anvendt KI er fokuset rettet mot helseteknologiske problemstillinger, som kan være bildediagnostikk og analyse av helsedata som gjør deg i stand til å forstå helserelaterte problemstillinger.

Studiet kan også kvalifisere deg til videre doktorgradsstudier.

Du lærer å angripe de mest kompliserte utfordringene innenfor fagfeltet og å utvikle automatiserte systemer som kan utføre avanserte oppgaver. Studiet knytter sammen fag som signalbehandling, bildebehandling med robotsyn, maskinlæring og robotteknologi i større prosjekter.

Studieprogrammet gir et stort mangfold av karrieremuligheter, spesielt innenfor forsknings- og utviklingsarbeid i helserelatert virksomhet og i mindre bedrifter som utvikler innovativ helseteknologi.

Du søker deg inn på master i kybernetikk og anvendt KI og velger spesialisering i løpet av første semester.

Sosialt miljø

UiS har lagt forholdene godt til rette for masterstudentene i kybernetikk og anvendt KI. Studentene har eget arbeidsrom/sosialrom som disponeres sammen med masterstudentene i datateknologi.

Studiet byr på et variert arbeids- og undervisningsopplegg: Tradisjonelle forelesningsrekker og øvinger, prosjektarbeid, selvstudium, laboratorieundervisning og nettbasert undervisning. Vektlegging av de enkelte undervisningsformene varierer i noen grad mellom de enkelte emnegruppene.

FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Gjennom et studium i kybernetikk og anvendt KI får du kompetanse som kan bidra direkte i arbeidet med å nå målene for en bedre verden. IKT kan brukes for å hjelpe til med samtlige bærekraftsmål. Her kommer noen eksempler basert på vårt arbeid ved Institutt for data- og elektroteknologi (IDE):

  • Et masterstudium i kybernetikk og anvendt KI lar deg for eksempel analysere bildedata for å hjelpe leger med å diagnostisere sjukdommer eller analysere hjertedata for å avsløre hjertesjukdom før den bryter ut. Dette er del av FNs tredje bærekraftsmål, god helse.
  • I masterstudiet i kybernetikk og anvendt KI vil du kunne bidra med tekniske løsninger på samfunnsutfordringer. Dette gjelder FNs fjerde bærekraftsmål, god utdanning.
  • Med strømkrise og klimakrise er det viktigere og viktigere å produsere så mye kraft som mulig. Med solceller på hustakene til folk og små vannkraftverk på individuelle gårder må man lage et strømnett som styres mye smartere enn med tradisjonelle store kraftverk. Ved IDE har vi hatt flere master- og PhD prosjekter rundt smarte strømnett, og dette kan være aktuelle prosjekter for de som har en master i kybernetikk og anvendt KI. Dette går rett inn i FN-s bærekraftsmål 7 (ren energi til alle), 11 (bærekraftige byer og lokalsamfunn) og 13 (stopp klimaendringene).
  • I forhold til FNs 9. bærekraftsmål, industri, infrastruktur og innovasjon, vil du i et masterstudium i kybernetikk og anvendt KI lære om å robotisere systemer og hvordan disse bidrar til å effektivisere arbeidsprosesser.

Universitetet legger vekt på å kunne tilby alle studium som planlagt, men må ta forbehold om tilstrekkelig med ressurser og/eller studenter for å kunne gjennomføre tilbudet. Over tid vil det være naturlig at det faglige innholdet og tilbudet av emner endres på grunn av den generelle utviklingen innen fagfeltet, bruk av teknologi og endringer i samfunnet for øvrig.

Ønsker du å kombinere studiet med jobb? Etter opptak til studiet kan du søke instituttet om å få ta studiet på deltid. Instituttet tilbyr faste deltidsplaner. Disse deltidsplanene følger ordinær undervisning på dagtid.

Læringsutbytte

En kandidat med fullført og bestått toårig mastergrad i kybernetikk og anvendt KI skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse

Kunnskap

K1: Kandidaten har avansert kunnskap innenfor kybernetikk og anvendt KI og spesialisert innsikt i robotteknologi, automatisering og maskinlæring.

K2: Kandidaten har inngående kunnskap om fagområdets vitenskapelige teori og metoder.

Ferdigheter

F1: Kandidaten skal kunne evaluere og utvikle systemer og metoder for overvåking eller automatisering av prosesser.

F2: Kandidaten kan bruke relevante metoder for forskning og faglig utviklingsarbeid på en selvstendig måte.

F3: Kandidaten kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer innen kybernetikk og signalbehandling.

F4: Kandidaten kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer.

Generell kompetanse

G1: Kandidaten kan analysere relevante fag-, yrkes- og forskningsetiske problemstillinger.

G2: Kandidaten kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter.

G3: Kandidaten kan formidle omfattende selvstendig arbeid og behersker fagområdets uttrykksformer.

G4: Kandidaten kan kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet, både med spesialister og til allmennheten.

Hva kan du bli?

Med en mastergrad i kybernetikk og anvendt KI er du etterspurt i nesten alle bransjer. Det er behov for denne type arbeidskraft i alle næringer der det kreves å automatisere eller robotisere prosesser, lage kontrollsystemer eller utvikle verktøy for beslutningsstøtte. Typiske bransjer er energiselskaper, teleselskaper, robotutviklere, droneutviklere, helseforetak, helseteknologibedrifter og teknologiutviklere generelt.

Fullført mastergrad i kybernetikk og anvendt KI gir grunnlag for opptak til PhD-programmet i informasjonsteknologi, matematikk og fysikk.

Emneevaluering

Ordninger for kvalitetssikring og evaluering av studier er fastsatt i Kvalitetsystem for utdanning.

Studieplan og emner

  • Obligatoriske emner

    • ELE500: Signalbehandling

      Første år, semester 1

      Signalbehandling (ELE500)

      Studiepoeng: 10

    • ELE510: Bildebehandling og maskinsyn

      Første år, semester 1

      Bildebehandling og maskinsyn (ELE510)

      Studiepoeng: 10

    • STA500: Sannsynlighetsregning og statistikk 2

      Første år, semester 1

      Sannsynlighetsregning og statistikk 2 (STA500)

      Studiepoeng: 10

    • ELEMAS: Masteroppgave i kybernetikk og anvendt KI

      Andre år, semester 3

      Masteroppgave i kybernetikk og anvendt KI (ELEMAS)

      Studiepoeng: 30

  • Valg av spesialisering

    • Valg av spesialisering Kybernetikk

      • Obligatoriske emner

        • ELE520: Maskinlæring

          Første år, semester 2

          Maskinlæring (ELE520)

          Studiepoeng: 10

        • ELE600: Videregående reguleringsteknikk med robotteknologi

          Første år, semester 2

          Videregående reguleringsteknikk med robotteknologi (ELE600)

          Studiepoeng: 10

      • Velg ett emne

      • Valgemner eller utveksling 3. semester

        • Emner ved UiS 3. semester

          • Velg ett emne

            • IND510: Prosjektledelse

              Andre år, semester 3

              Prosjektledelse (IND510)

              Studiepoeng: 5

            • IND650: Innovasjonsledelse og entreprenørskap

              Andre år, semester 3

              Innovasjonsledelse og entreprenørskap (IND650)

              Studiepoeng: 10

          • Anbefalte valgemner i 3. semester

          • Andre valgemner i 3. semester

            • DAT530: Diskret simulering og ytelsesanalyse

              Andre år, semester 3

              Diskret simulering og ytelsesanalyse (DAT530)

              Studiepoeng: 10

            • DAT540: Introduksjon til datavitenskap

              Andre år, semester 3

              Introduksjon til datavitenskap (DAT540)

              Studiepoeng: 10

        • Utveksling 3. semester

    • Valg av spesialisering Anvendt KI

      • Obligatoriske emner

        • DAT560: Generativ AI

          Første år, semester 2

          Generativ AI (DAT560)

          Studiepoeng: 10

        • ELE520: Maskinlæring

          Første år, semester 2

          Maskinlæring (ELE520)

          Studiepoeng: 10

        • ELE640: Anvendt signalbehandling med kunstig intelligens

          Første år, semester 2

          Anvendt signalbehandling med kunstig intelligens (ELE640)

          Studiepoeng: 10

      • Valgemner eller utveksling 3. semester

        • Emner ved UiS 3. semester

          • Velg ett emne

            • IND510: Prosjektledelse

              Andre år, semester 3

              Prosjektledelse (IND510)

              Studiepoeng: 5

            • IND650: Innovasjonsledelse og entreprenørskap

              Andre år, semester 3

              Innovasjonsledelse og entreprenørskap (IND650)

              Studiepoeng: 10

          • Anbefalte valgemner i 3. semester

            • ELE630: Prosjekt i robotteknologi

              Andre år, semester 3

              Prosjekt i robotteknologi (ELE630)

              Studiepoeng: 10

            • ELE670: Medisinske bilder og signaler

              Andre år, semester 3

              Medisinske bilder og signaler (ELE670)

              Studiepoeng: 10

            • ELE680: Dype nevrale nett

              Andre år, semester 3

              Dype nevrale nett (ELE680)

              Studiepoeng: 5

          • Annet valgemne i 3. semester

            • DAT640: Informasjonsgjenfinning og tekstutvinning

              Andre år, semester 3

              Informasjonsgjenfinning og tekstutvinning (DAT640)

              Studiepoeng: 10

        • Utveksling 3. semester

Utveksling

Utvekslingssemester
3. semester

Opplegg for utvekslingen
3. semester på masterprogrammet i kybernetikk og anvendt KI er tilrettelagt for utveksling. Det gjelder også ved valg av profil Helseteknologi. I utlandet må du velge emner som gir en tilsvarende fordypning innen ditt fagområde, og disse må være godkjente før du reiser ut. Det er også viktig at emnene du skal ta i utlandet ikke overlapper med emner du alt har tatt eller skal ta senere i studiet. Et tips er å tenke på din spesialisering og/eller ditt interessefelt. Du må velge minst ett ikke-realfaglig/teknologisk emne tilsvarende 5-10 studiepoeng (feks. økonomi, språk, etikk, prosjektledelse, grønn omstilling eller lignende).

Flere muligheter
I tillegg til de faglig anbefalte lærestedene som er listet opp under, har UiS en rekke avtaler med universitet utenfor Europa som er aktuelle for alle studenter på UiS med forbehold om at de finner et relevant fagtilbud. Innen Norden kan alle studenter benytte seg av Nordlys- og Nordtek-nettverkene. Finn ut mer.

Kontaktperson
Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:Anita Malde Rasmussen

Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon

Opptakskrav

Opptakskravet er fullført bachelorgrad i ingeniørfag innen elektro, i henhold til nasjonal rammeplan for ingeniørutdanning eller andre studier med minimum 50 sp elektro- og dataemner, inkludert programmering, reguleringsteknikk eller tilsvarende. Alle søkere må ha minimum 25 sp matematikk, 5 sp statistikk og 7,5 sp fysikk. Søkere med utenlandsk utdanning må ha tilsvarende 25 sp innen matematikk, 5 sp statistikk og 7,5 sp fysikk.

Det er satt en laveste gjennomsnittskarakter for opptak på C.

Søknadsfrist: 15. april

Kontaktinformasjon

Studiekoordinator: Anita Malde Rasmussen

Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet, tlf. 51 83 17 00, e-post: post-tn@uis.no