En viktig del av hverdagen din som student er forelesninger, oppgaveskriving og eventuelt laboratoriearbeid eller praksis. Også obligatoriske undervisningsaktiviteter er en viktig del av læringen i emnet.
Studieåret
Studieåret varer normalt 10 måneder. Et fullt studieår er beregnet til 1500 - 1800 arbeidstimer og 60 studiepoeng.
Undervisningsterminer
All undervisning og eksamen/prøve (jf. forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Stavanger) skal avholdes innenfor vedtatte undervisningsterminer.
Ulike typer prøver eller forkurs og lignende, som er nødvendig for å begynne på undervisningen, kan gjennomføres før semesterstart. Slike tiltak skal være omtalt i fag- og studieplaner og dessuten være tydelig annonsert.
Helligdagene som kan falle i perioden mars – juni innebærer årlige justeringer av undervisningsopplegget.
Eksamener, prøver, oppgaver med mer, som er avlagt eller innlevert i perioden mellom 1. august og 31. desember og mellom 1. januar og 31. juli framkommer på karakterutskrift/vitnemål som avlagt eller innlevert i hhv høstterminen eller vårterminen.
Utdanningsutvalget har fastsatt følgende undervisningsterminer:
Studieåret 2024 - 2025:
- Høstsemesteret 2024: mandag 12. august - fredag 20. desember (19 uker)
- Vårsemesteret 2025: mandag 6. januar - fredag 20. juni (24 uker).
Forelesninger
Forelesninger hører til arbeidsdagen din som student. Det er en møteplass for medstudenter og foreleser/faglærer. Universitetet har mange engasjerte forelesere som setter stor pris på studentenes arbeid og aktive deltagelse.
For å få godt utbytte av forelesninger, er det viktig å være godt forberedt. Du som student må selv finne ut hvilken studieteknikk og forberedelse som fungerer for deg.
Er det obligatorisk å gå på forelesninger?
Mange emner har frivillige forelesninger, dersom det er obligatorisk fremmøte, vil dette stå i emnebeskrivelsen for emnet.
Forelesningene ved universitetet er som regel åpne og vil da kun være begrenset med tanke på antall sitteplasser. I løpet av studieåret vil det også komme gjesteforelesere på besøk.
Streaming av forelesninger
Stadig flere av forelesningene ved universitetet legges ut i form av podcast. Enkelte av forelesningene blir streamet, og er tilbudt som supplement til undervisningen. Blant annet tilbys det streaming av alle de store innføringskursene på ingeniørutdanningene ved det Teknisk-naturvitenskapelige fakultet.
Det gis også tilbud om streaming til de studenter som har behov for tilrettelegging. Mer om tilrettelegging.
Universitetet er opptatt av å utvide tilbudet om streaming av forelesninger, slik at dette kan bidra til økt studiekvalitet for studentene. Samtidig er det også viktig med tilstedeværelse og den gode kontakten mellom studenter og forelesere, og digitale medier skal ikke være på bekostning av dette.
Gjøre eget opptak av forelesning
Hvis du ønsker å ta opp hele eller deler av forelesningen, må du før forelesningen starter spørre foreleser om tillatelse, og personvern må ivaretas. Les mer om personvern.
Retningslinjer for supplerende undervisningstiltak ved Teknisk-naturvitenskapelig fakultet
Institusjoner, foreninger og organisasjoner som vil drive målrettet faglig eksamensundervisning eller veiledning av studenter ved UiS i universitetet sine lokaler, ikke kan identifiseres med UiS sine emnekoder.
Obligatorisk undervisning
Noen emner har obligatoriske undervisningsaktiviteter som må være godkjent før du får lov til å gå opp til eksamen. Dette kan være øvingsoppgaver, innleveringsoppgaver, essay, rapporter, praksis, lab og lignende.
Studenter som ikke får godkjent den/disse obligatoriske delen(e) vil bli meldt av eksamen. Sjekk emnebeskrivelsen om emnet har obligatorisk(e) aktivitet(er).
Studenter som har gjennomført og fått godkjent obligatoriske aktiviteter tidligere kan sjekke på StudentWeb, eventuelt ta kontakt med instituttet for å høre om resultatet fremdeles er gyldig.
Master i grunnskolelærerutdanning
For studenter på master i grunnskolelærerutdanning er det egne frammøteregler som gjelder. De følgende retningslinjene gjelder kun for studenter på grunnskolelærerutdanningene og gjelder ikke for øvrige studieprogram på UiS. Det er gjeldende for både de fireårige og femårige løpene.
Laboratoriearbeid
Flere av utdanningene fra bachelor og opp til ph.d-nivå inkluderer omfattende laboratoriearbeid i løpet av studieløpet. Spesielt viktig er det at studentene i profesjonsutdanningene får prøvd teori ut i praksis, men laboratoriearbeid er også en sentral del av forskningsvirksomheten.
I Kjølv Egelands hus finner du laboratorier for:
- Data
- Elektro
- Maskin
- Petroleumsteknologi
- Petroleumsgeologi
- Kjemi
I Arne Rettedals hus finner du laboratoriene for mediefagene.
I Ivar Langens hus finner du laboratorium for bygg.
I Kjell Arholms hus finner du to sykepleie/ferdighetslaboratorier.
I Måltidets hus finner du laboratorier for biologisk kjemi og bioteknologi.
Finn din linjeforening!
Bruk studentlivet til å engasjere deg!
Når du blir med i en linjeforening eller studentorganisasjon blir du kjent med flere som deler dine interesser – enten det er matematikk, klatring eller politikk, eller noe helt annet.