Studentene vil skjerme biblioteket for nedskjæringer

25. september ble flere viktige saker behandlet i Studentparlamentet ved UiS. Blant annet ble det vedtatt en resolusjon der studentene ber om at universitetsbiblioteket skjermes for videre nedskjæringer som følge av omstillingen.

Publisert Sist oppdatert

Bilde av universitetsbibliotekets fasade.

Tekst: Knut Solvig, nestleder i StOr, Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger.

Resolusjonen «Sats på biblioteket»

En resolusjon om å satse på universitetsbiblioteket ble enstemmig vedtatt av studentparlamentet. Studentene ser på biblioteket som en nødvendig ressurs for læringsmiljøet på Universitetet i Stavanger. 

På grunn av den nye finansieringsmodellen er studiepoengproduksjon viktigere enn noen gang, og biblioteket er helt avgjørende for å hjelpe studentene gjennom studietiden. Biblioteket tilbyr kurs og bistand for studenter som trenger dette. Hvis UiS kutter for mye i budsjettene til biblioteket, vil det ha en direkte påvirkning på studiemiljøet og studentgjennomstrømmingen.  

I tillegg ble det lagt vekt på at studentekspedisjonen i Arne Rettedals hus er fjernet, og at biblioteket er det eneste stedet hvor studentene fysisk kan ta kontakt med ansatte. Det kan få uheldige konsekvenser hvis studentene ikke føler seg sett. 

Les hele resolusjonen nederst i saken. 

Flere viktige saker 

Det ble også tatt opp flere andre viktige saker på møtet. Det ble blant annet valgt nye nestledere for Fadderuken 2025, og faddersjef orienterte om bruk av sommerfullmakt i 2024. 
 

  1. Innflytting i SiS-huset 

Studentparlamentet ble orientert om innflyttingen til det nye SiS-huset, og det ble satt en forventning om at det trengs studenter til å bidra med litt dugnadstimer. Hvis du tenker at dette er noe for deg, ta kontakt med StOr.

  1. Valg av Fadder 

Det ble valgt nye nestledere i Fadder. Markus Espedal Golf ble valgt til organisatorisk nestleder ved akklamasjon og Papole Khaki ble valgt til nestleder for event ved akklamasjon. 

  1. Sak fra Kulturlista 

Kulturlista sendte inn en sak i forkant av møtet om at ønsker at det blir brukt engelsk språk i settinger der internasjonale studenter er til stede. Vedtaket ble at "alle informasjonsmøter og informasjon på universitetets kommunikasjonsplattform tiltenkt grupper som inneholder internasjonale studenter, bør også tilbys på engelsk. Kan ikke informasjonen gis muntlig på engelsk, må en oppsummering av informasjonen sendes ut skriftlig på engelsk. Studentparlamentet ønsker spesielt at arbeidsutvalget skal følge opp dette på fakultetet for utøvende kunstfag.»

  1. Orientering om studentvalget 

Nestleder orienterte om prosessen frem mot studentvalget. Listeleder-debatt skal foregå på Tappetårnet 17. oktober, og valget åpner 14. oktober. Studentmessa er 22. oktober i Kjølv Egelands hus, i gangen fra inngang sør til Bokkafeen. 

Les hele resolusjonen «Sats på biblioteket»: 

«Sats på Biblioteket! 

Resolusjon vedtatt av Studentparlamentet ved Universitetet i Stavanger den 25.09 2024: 

Et universitetsbibliotek er en nødvendig del av et universitet. Man kan ikke være et universitet uten å kunne løse det viktige samfunnsoppdraget ved å drive  kunnskapsutveksling på den mest elementære måten, nemlig gjennom akademisk skriving, kursing og litteratur. I dag er det fare for at denne viktige delen av universitetet er truet på grunn av omstillingsarbeidet som foregår 

Universitetsbiblioteket på UiS ligger an til å levere på kravet om 10 prosent kutt allerede neste år. Dette er tidligere enn noen andre avdelinger klarer det samme. Vi ser derfor på det som en stor bekymring at det forventes at biblioteket skal kutte ytterlige før resten av institusjonen har kuttet sine 10 prosent. Også videre kutt i universitetsbiblioteket mener vi kan vil gjøre en stor skade. Studentparlamentet ved UiS mener at biblioteket skal vernes mot videre nedskjæringer eller ombygging til andre formål. Ved å kutte i tilbudet som studentene kan forvente på universitetsbiblioteket vil det også gå utover studentenes velvære og prestasjon. Biblioteket er en møteplass, både en plass for faglige diskusjoner, men også et møtested for sosialisering i et faglig miljø. Det er en plass for kursing, hjelp og veiledning. 

Biblioteket gjør mange oppgaver som enkelte studier og emner ikke har mulighet til å gå inn på. For eksempel, regler og tips til kildehenvisning, litteratursøk i databaser og hvordan man skriver akademiske oppgaver er utrolig nyttig for nye studenter som kommer rett fra videregående, men også masterstudenter som ikke helt har forstått hvordan APA 7 fungerer. De har kursing i referanseprogrammet Zotero og andre relevant programmet som man møter som student – og forsker. Verktøy som man har stor nytte av! Tilbudet om plagiering og fusk bør heller gjøres integrert i studiene med biblioteket sine ansatte, så får alle det samme gode tilbudet.  

Til slutt, biblioteket er for alle studenter. Enten du kommer rett fra videregående eller tar opp fag med fulltidsjobb ved siden av. Biblioteket er døgnåpent. Det er noe som gjør det mulig for studenter som ikke kan studere på dagtid til å komme til campus og lese uten de forstyrrelsene som kan komme hjemmefra. Dette gjør det mye lettere for de som må kombinere jobb og studie i større grad. Student er et vidt begrep og det er mange forskjellige mennesker i forskjellige livssituasjoner, det må være mulig for alle å studere uansett bakgrunn og livssituasjon. 

Studentparlamentet ved Universitetet i Stavanger mener at: Universitetsbiblioteket må vernes for videre nedskjæringer som følge av omstillingen på UiS». 

studentparlamentet
Studentparlamentet ved UiS.