Camilla Gramstad Hagevold

Ekstern tilknyttet UiS

Camilla Gramstad Hagevold

Kontakt

Telefon: 92096305

E-post: camilla.g.hagevold@uis.no

Rom: HL U-212

Organisasjonsenhet

Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora

Kunnskapssenter for utdanning

Kort om meg

Min bakgrunn er fra praksisfeltet, og fra 2004 til 2023 har mitt arbeidssted vært i grunnskolen. Der har jeg jobbet i ulike stillinger fra lærer til rektor, og i ulike skoleslag i både tettsted, by og bygd. Siden jeg startet som lærer i 2004, har jeg hatt et brennende engasjement for skole og skoleutvikling. Dette førte til at jeg allerede tidlig i lærerkarrieren fikk sjansen til å delta i ulike prosjekter, og ble anbefalt for «rektorskolen». I 2018 startet jeg på en mastergrad i utdanningsledelse, og skrev masteroppgave om ledelse av hjem-skole-samarbeid i mobbesaker. Nå er jeg for første gang i min yrkeskarierre utenfor skolen, men med et nysgjerrig blikk inn i den. Fra 2024 til 2027 skal jeg arbeide med en offentlig PhD i et samarbeid mellom Stavanger kommune og Kunnskapssenteret for Utdanning, der jeg skal undersøke hvordan lærere og skoleledere bruker forskning til å informere og forbedre sin praksis. 

Gjennom alt jeg har gjort har drivkraften vært å skape en skole for alle elever, på barn og unges premisser, og på en måte som tar barn og unges kultur på alvor – og selv om veien er lang fra der jeg er nå, til klasserommet, så er det fortsatt dette som driver meg.

Dette forsker jeg på

Hovedmålet med min artikkelbaserte avhandling er å identifisere hvordan kvalitetsbruk av forskning ser ut i skolen, og hvilke faktorer som støtter eller hindrer slik bruk i norske skoler. I tillegg vil jeg utvikle (eller videreutvikleved hjelp av ulike eksisterende rammeverk) et rammeverk som viser hvordan forskningsbruk kan forstås innenfor en nordisk utdanningskontekst.

I løpet av de siste tre tiårene har det vært en sterk vilje og fokus på å bruke forskning og evidens for å informere og forbedre politikkutforming og praksis både i utdanningssektoren og i andre offentlige sektorer. Mer enn 20 år har gått siden forskningsbruk ble en uttalt prioritet i utdanningssektoren, og det er gjort mye forskning for å finne ut «hva som fungerer» i skoler. Til tross for denne innsatsen, viser ulike resultater, i mange skolesystemer, nedgang i stedet for forbedring. Selv om mengden utdanningsforskning stadig øker, har vi begrenset kunnskap om hvordan lærere og skoleledere faktisk har brukt denne forskningen til å forbedre praksisen sin. Denne doktorgradsavhandlingen tar sikte på å svare på disse problemstillingene gjennom tre artikler:

  1. En systematisk kunnskapsoppsummering av internasjonal forskning om bruk av forskning i skoler
  2. En kvalitativ casestudie som utforsker hvordan forskning brukes i en norsk skole som er identifisert som forskningsengasjert
  3. Forberedelse, gjennomføring og analyse av en spørreundersøkelse om kvalitetsbruk av forskning i norske skoler.

Det har blitt utviklet flere rammeverk de siste årene for å forstå og teoretisere "bruk av forskning". Selv om de har noen likhetstrekk, vektlegger de ulike sider ved forskningsbruk, og de er for det meste tilpasset skolesystemene i engelskspråklige land. Disse rammeverkene vil bli brukt som teoretisk grunnlag i prosjektet, sammen med systemteori og profesjonsteori.

Avhandlingen vil bruke flere forskningsmetoder, både primær- og sekundærforskning, for å fange de mange aspektene av dette temaet og for å kombinere kvalitative og kvantitative resultater.

Akademisk bakgrunn

Masteroppgave: LEDELSE AV HJEM-SKOLESAMARBEIDET I MOBBESAKER - FRA ET FORELDREPERSPEKTIV

Podcast-episode om bruk av forskning