Vi samarbeider tett med sykehus og kommuner i regionen for å gi deg som student innen helsefag gode og lærerike praksisperioder i studietiden. Les om politiattest, taushetsplikt, skikkethetsvurdering og mer før du skal ut i praksis.
Om praksisstudier
Som student ved Universitetet i Stavanger inngår praksisstudier i flere av våre helsefaglige studieprogram. Gjennom vårt tette samarbeid med sykehus og kommuner i regionen, jobber vi for at du skal få praksis av høy kvalitet.
På denne nettsiden finner du både generell informasjon om praksis i helseutdanningene og spesifikke krav du må oppfylle. For å finne ut når praksisperiodene skjer i løpet av studiene, kan du sjekke nettsiden til ditt studieprogram. Mer detaljert informasjon om selve gjennomføringen av praksisperioden vil bli tilgjengelig når det nærmer seg at du skal ut i praksis.
Før du kan starte praksis, må du blant annet ha levert en gyldig politiattest, samt signert taushetserklæring og erklæring om MRSA og tuberkulose. Du finner mer informasjon om dette lenger ned på denne siden.
I veiledet praksis har du rett til to forsøk på å bestå. Dersom spesielle forhold tilsier det, kan du søke om et tredje forsøk. Søknaden må være godt begrunnet, og vil vurderes i henhold til eksamensforskriften ved UiS.
Om legemiddelassistert rehabilitering (LAR)
Studenter som deltar i legemiddelassistert rehabilitering, er pliktige til å opplyse om dette til praksisstedet i forbindelse med at de får tilbud om praksisplass.
Formålet med legemiddelassistert rehabilitering (LAR) er blant annet å bidra til at opioidavhengige skal få økt livskvalitet og redusere skader av opioidavhengighet. LAR-behandling er beskrevet i egen nasjonal retningslinje fra Helsedirektoratet.
Studenter i praksis er underlagt helsepersonelloven og plikter å følge de krav som stilles, blant annet:
- skal helsepersonell ikke innta eller være påvirket av alkohol, eller andre rusmidler i arbeidstiden
Legemidler som er nødvendige på grunn av sykdom, regnes ikke som rusmidler, jf. helsepersonelloven § 8.
Praksisperiodene gjorde at vi fikk utviklet oss i et trygt miljø med kontinuerlige tilbakemeldinger fra veileder og en bratt læringskurve.
Politiattest
Før du kan dra ut i praksis, må du levere en politiattest. Attesten vil vanligvis være gyldig for hele studieløpet ditt.
Som student ved UiS søker du om politiattest gjennom Studentweb. Mer informasjon om søknadsprosessen finner du på politiets nettsider. Husk at attesten ikke kan være eldre enn 3 måneder når du leverer den inn.
Politiet kan ha stor pågang, så det er lurt å søke om politiattest så tidlig som mulig. Når du har mottatt politiattest uten merknad, laster du den opp under søknader på Studentweb. Attesten vil vanligvis være gyldig for hele studieløpet ditt.
Hvis du bytter studiested eller studieprogram som også krever politiattest, må du vise frem en ny politiattest i samsvar med de relevante paragrafene i straffeloven.
Kravet om politiattest for studenter er forankret i universitets- og høgskoleloven § 12-2, og omtales også i forskrift om opptak til høyere utdanning, kapittel 6. Politiattesten vil inneholde informasjon om sjekk mot de paragrafene i straffeloven som er listet opp i de aktuelle hjemlene for politiattest.
Taushetsplikt
Før du kan dra ut i praksis, er det obligatorisk at du signerer en erklæring om taushetsplikt. Dette må være gjort før du får lov til å starte praksisperioden.
I Lov om Universiteter og Høgskoler § 4-6 er studentenes taushetsplikt spesifisert:
En student som i studiesammenheng får kjennskap til noens personlige forhold, har taushetsplikt etter de regler som gjelder for yrkesutøvere på vedkommende livsområde. Institusjonen skal utarbeide taushetsplikterklæring som må underskrives av de studenter dette er aktuelt for.
Med personlig forhold menes blant annet slektskaps- og familieforhold, fysisk og psykisk helse (inkludert diagnoser), karakter og følelsesliv. Om navn nevnes eller ikke, er uten betydning ettersom personen vil kunne identifiseres. Vi viser også til kapittel 5. om taushetsplikt og opplysningsrett i Helsepersonelloven og Forvaltningsloven § 13.
Det er obligatorisk for alle studenter som skal i praksis som del av utdanningen ved Det helsevitenskapelige fakultet å signere taushetserklæring (taushetsløftet). Signering foretas digitalt ved semesterregistrering på Studentweb, for alle studieprogram som har praksis. I tillegg til signering så har Bachelor i sykepleie også obligatorisk undervisning om taushetsplikt integrert i utdanningen.
Studenter som ikke har semesterregistrert seg innen gitte frister, mister retten til å gå ut i praksis og må avstå fra å møte opp i praksis selv om vedkommende er tildelt praksisplass.
Erklæring om taushetsplikt innebærer:
Jeg forstår:
- at jeg i forbindelse med praksisperioden(e) vil kunne få tilgang til informasjon som ikke må bli kjent for uvedkommende.
- at min status som student ved Universitetet i Stavanger krever ansvarsfølelse og lojalitet, samt respekt for vern av informasjon og øvrige verdier som gjelder brukere/pasienter og alle sider ved aktiviteten på praksisstedet.
Jeg forplikter meg til:
- å vise aktsomhet i behandling av opplysninger og i utførelse av oppgaver i forbindelse med utplassering og praksisarbeid.
- å hindre at andre får kjennskap til opplysninger om folks personlige forhold som jeg får vite om i egenskap av å være student ved Universitetet i Stavanger, jfr. uhl §4-6
Jeg er klar over at:
- forsettlig eller uaktsomt brudd på denne taushetsplikt kan medføre ikke-bestått praksis og også straffeansvar.
- taushetsplikten også gjelder etter endt praksis.
- jeg ikke vil kunne få vitnemål for fullført grad eller utdanning dersom praksisopplæring ikke gjennomføres, uansett årsak.
Medisinsk testing - tuberkulose
Studenter på helseutdanninger med praksis plikter å gjennomgå undersøkelse for tuberkulose.
I praksis er du i kontakt med pasienter og brukere som kan være ekstra sårbare i forhold til smitte. Som student har du derfor plikt til å påse at du følger kravene som gjelder med hensyn til medisinske tester og vaksinasjon.
Krav om tuberkuloseundersøkelse
Tuberkulose er en bakteriesykdom som smitter med luftsmitte. Under langvarig opphold i land med høy forekomst av tuberkulose er det en reell risiko for å bli smittet.
Alle studenter som skal ut i praksis må signere digitalt at man har lest og forstått informasjon om Tubekulose. Digital signering foretas i Studentweb ved semesterregistrering.
For å finne ut om du må gjennomgå undersøkelse må du lese spørsmålene under.
- Hvis du kan svare NEI på alle spørsmålene trenger du ikke gjøre noe mer enn å bekrefte at du har lest og forstått informasjonen ved semesterregistreringen.
- Hvis du svarer JA på et eller flere av spørsmålene må du teste deg.
Studenter ved helseutdanninger plikter å gjennomgå tuberkuloseundersøkelse dersom du svarer ja på et av følgende punkter:
- Kommer du fra et land med høy forekomst av tuberkulose? Se oversikt på Folkehelseinstituttets nettsider.
- Har du oppholdt deg mer enn 3 måneder i et land med høy forekomst av tuberkulose de siste 3 år?*
- Har du blitt eksponert for personer med smitteførende tuberkulose på en slik måte at smitte kan ha skjedd?
*Gjelder for alle opphold de siste 3 år som har vart i mer enn 3 måneder.
Vi ønsker at studentene testes og følges opp i hjemkommunen sin. Ta kontakt med kommuneadministrasjonen i hjemkommunen for informasjon om hvor testen tas i din kommune. For mer informasjon om tuberkulose, se FHIs tuberkuloseveileder.
Dersom du plikter å teste deg for tuberkulose må du melde fra til praksiskontoret for videre avklaring.
Medisinsk testing - MRSA
Studenter på helseutdanninger med praksis plikter å gjennomgå undersøkelse for MRSA.
I praksis er du i kontakt med pasienter og brukere som kan være ekstra sårbare i forhold til smitte. Som student har du derfor plikt til å påse at du følger kravene som gjelder med hensyn til medisinske tester og vaksinasjon.
Krav om MRSA- undersøkelse
MRSA (Meticillinresistente gule stafylokokker) er hudbakterier som har utviklet motstand mot de typene antibiotika som vi bruker mest. Studenter som skal ha praksis eller klinisk undervisning ved sykehus, sykehjem og andre boformer for heldøgns pleie, plikter å gjennomgå undersøkelse for MRSA.
Alle studenter som skal ut i praksis må signere digitalt at man har lest og forstått informasjon om MRSA. Digital signering foretas i Studentweb ved semesterregistrering.
For å finne ut om du må gjennomgå undersøkelse må du lese spørsmålene under.
- Hvis du kan svare NEI på alle spørsmålene trenger du ikke gjøre noe mer enn å bekrefte at du har lest og forstått informasjonen ved semesterregistreringen..
- Hvis du svarer JA på et eller flere av spørsmålene må du teste deg.
Studenter ved helseutdanninger plikter å gjennomgå MRSA-undersøkelse dersom du svarer ja på et av følgende punkter:
- Har du i løpet av siste 12 måneder arbeidet i helsevesenet i utlandet eller vært innlagt/på besøk i helseinstitusjon i utlandet eller fått behandling i tannhelsetjenesten i utlandet?*
- Har du i løpet av de siste måneder arbeidet eller vært innlagt på en avdeling hvor utbrudd med MRSA er påvist eller der MRSA er endemisk i helseinstitusjonen?**
- Har du tidligere hatt infeksjon eller vært kolonisert med MRSA, og ennå ikke blitt erklært som smittefri?
Du skal også undersøkes for MRSA dersom du har stelt personer med MRSA uten å ha fulgt gjeldende isoleringstiltak, eller når det av andre årsaker er mistanke om MRSA-infeksjon eller bærertilstand.
*Med utlandet menes land utenom Norden og Nederland. Inn under helsevesenet regnes helseinstitusjoner og primærhelsetjeneste, samt krigssone, flyktningleir og lignende.
**Omfatter avdelinger/helseinstitusjoner i Norden (inklusiv Norge) og Nederland.
Studenter må også testes for MRSA dersom du svarer ja på et av følgende punkter:
- Har du tidligere fått påvist MRSA, men ikke senere hatt tre negative kontrollprøver?
- Har du i løpet av de siste 12 måneder fått påvist MRSA (selv om senere kontrollprøver har vært negative)?
- Har du i løpet av de siste 12 måneder bodd i samme husstand som MRSA- positive?
- Har du i løpet av de siste 12 måneder hatt nærkontakt med MRSA-positive uten å bruke beskyttelsesutstyr?
- Har du i løpet av de siste 12 måneder vært i land utenfor Norden og:
1. Vært innlagt eller fått poliklinisk behandling ved en helseinstitusjon?
2. Arbeidet som helsearbeider?
3. Hatt opphold i barnehjem eller flyktningleir? - Har du i løpet av siste 12 måneder oppholdt deg sammenhengende i mer enn 6 uker i land utenfor Norden? MRSA-prøve må tas av alle som har kliniske symptomer på hud-/sårinfeksjon, kroniske hudlidelser eller innlagt medisinsk utstyr gjennom hud eller slimhinner dersom en har oppholdt seg sammenhengende i mer enn 6 uker i land utenfor Norden.
Se MRSA-veilederen (Smittevern 16) - FHI eller Stafylokokkinfeksjoner (inkl. MRSA-infeksjoner) - FHI for utfyllende informasjon.
Dersom du plikter å teste deg for MRSA, må du melde fra til praksiskontoret for videre avklaring. Ved positiv test kan du ikke delta i praksis eller klinisk undervisning.
Skikkethetsvurdering
I løpet av utdanningen din vil universitetet vurdere om du er skikket for yrket, i tråd med universitets- og høyskoleloven. Skikkethetsvurderingen skal sikre at du har de nødvendige forutsetningene for å kunne utøve yrket på en forsvarlig måte.
Løpende skikkethetsvurdering skal foregå gjennom hele studiet og skal inngå i en helhetsvurdering av studentens faglige og personlige forutsetninger for å kunne fungere som helsepersonell.
Når anses en student for ikke å være skikket?
En student som utgjør en mulig fare for liv, fysisk og psykisk helse, rettigheter og sikkerhet til de pasienter, brukere, barnehagebarn, elever, eller andre studenten vil komme i kontakt med under praksisstudiene eller under fremtidig yrkesutøvelse, er uskikket for yrket. Utdanningsinstitusjonene er pålagt å gjennomføre en løpende skikkethetsvurdering. Vurderingen skal foregå gjennom hele studiet og inngå i en helhetsvurdering av studentens forutsetninger for å kunne fungere i yrket. Skikkethetsvurderingen kommer i tillegg til vurderingen i faget og praksisopplæringen.
I Forskrift til universitets- og høyskoleloven (universitets- og høyskoleforskriften) § 7-3 listes det opp en rekke kriterier, hvis ett eller flere av disse er oppfylt kan en student vurderes som uskikket.
Tvil om en students skikkethet
Ved tvil knyttet til en students skikkethet skal det leveres en skriftlig tvilsmelding til institusjonsansvarlig for den aktuelle utdanningen. Tvilsmeldingen bør være begrunnet i et eller flere av kriteriene i § 7 i universitets- og høyskoleforskriften. Både praksislærer, faglærer, studenter og administrativt ansatte kan melde tvil om en student er skikket for det yrket han eller hun utdanner seg til. Den som leverer tvilsmelding bør ikke være anonym i tilfelle det oppstår et behov for flere opplysninger. Den som leverer tvilsmelding regnes ikke som part i saken, og har derfor heller ikke krav på tilbakemelding.
Videre behandling
Det er opp til institusjonsansvarlig å vurdere om tvilsmeldingen skal følges opp videre. Studenten får i samsvar med forskriften et tilbud om utvidet oppfølgning og veiledning. Studenten får dermed en mulighet til å vise at han/hun er skikket. Sakens alvorlighetsgrad vil her være avgjørende. Fra og med innlevert tvilsmelding har institusjonen mulighet til å ta studenten ut av praksis og videre studier inntil saken er avklart.
Hvis ikke oppfølgning og veiledning medfører den nødvendige endring og utvikling hos studenten, fremmer institusjonsansvarlig saken for skikkethetsnemnda. På bakgrunn av skikkethetsnemndas innstilling fatter klagenemnda vedtak vedrørende studentens skikkethet.
En student som vurderes som uskikket kan utestenges i inntil fem år. Studenten kan ikke søke om plass ved tilsvarende utdanninger andre steder i utestengningsperioden. Det kan settes vilkår før studenten får gjenoppta studiene for eksempel at studenten må søke nytt opptak eller gjennomføre et utvidet veiledningsopplegg.
Det skal ikke utstedes vitnemål til en ikke-skikket student – kun karakterutskrift. Vedtaket fra klagenemda kan påklages, hvoretter saken da vil behandles på nytt av klagenemda eller bli oversendt til felles klagenemd. Etter vedtak fra felles klagenemd kan studenten bringe vedtaket om skikkethetsvurdering inn for prøving ved tingretten innen tre måneder etter at endelig vedtak fra klagenemnda foreligger. Studenten har rett til å la seg bistå av advokat eller annen støttespiller fra sak er reist i skikkethetsnemnda. Utgifter fra saken er reist i skikkethetsnemda dekkes av UiS.
Dersom du er i tvil om skikketheten til en av våre studenter, vil vi gjerne at du sender oss en tvilsmelding.
Kontaktperson ved spørsmål vedrørende skikkethet:
- Ingunn Øyre: ingunn.oyre@uis.no, tlf: 51834208
Utgifter til reise og bolig
Som student må du som hovedregel dekke reiseutgiftene til praksisstedet selv. Dersom du får merutgifter i forbindelse med praksisperioden som går utover de vanlige reiseutgiftene til og fra UiS, kan du søke om å få disse dekket.
Refusjon av utgifter til reise og bolig må avtales med praksiskoordinator for ditt studieprogram før praksisstart ved bruk av søknadskjema om forhåndsgodkjenning av merutgifter (dette kan lastes ned under).
Innen rimelig tid, men senest to uker før praksisperioden begynner, vil du få avklaring av dine muligheter for å få refusjon av utgifter i forbindelse med din praksis.
Dersom du har rett på refusjon, må du sende inn et refusjonsskjema (skjema finnes på Canvas), sammen med nødvendig dokumentasjon, senest en måned etter at praksisperioden er avsluttet. Ferdig utfylt skjema leveres til praksiskoordinator på ditt studieprogram.
Retningslinjer og søknadsskjema
Du finner mer informasjon om dekning av reiseutgifter og bolig på praksisstedet i UiS sine retningslinjer for dekning av merutgifter i forbindelse med praksis (gjeldende fra høst 2023):
Evaluering av praksis
For at vi skal kunne legge til rette for best mulig gjennomføring av praksis i helseutdanningene ved UiS, evaluerer du som student kvaliteten i praksisstudiene jevnlig.
Kvalitetsutvikling av praksisstudiene foregår både på emne- og studieprogramnivå.
Praksis skal være en lærende samskapingsarena for studenter, praksisveiledere og praksislærere fra UiS. Universitetet er bindeleddet mellom studenter og praksisfelt, og skal legge til rette for best mulig gjennomføring av praksis. God kommunikasjon mellom UiS, praksissted og studenter er viktig for at dette skal fungere. Det er også behov for en bevissthet om hvordan UiS kan bidra inn mot praksisfeltet.
For at utdanningene skal holde høy kvalitet er det nødvendig at praksis tilfredsstiller de læringsmålene som stilles til denne. Derfor samles det systematisk inn data om kvaliteten i praksisstudiene ved UiS. Evalueringen gjennomføres digitalt. Studenter som har praksis i utlandet, og studenter fra utlandet som har praksis i regi av UiS, er en del av det samme kvalitetssystemet som campusstudentene og skal også gjennomføre evaluering.
Resultatene av praksisevalueringene gjøres tilgjengelige på Canvas, og inngår i grunnlaget for semesterevaluering og emnerapport/studieprogramrapport.
Praksis i utlandet
Å gjennomføre praksis i utlandet gir deg muligheten til å utvide din internasjonale kompetanse, styrke språkferdighetene dine og utvikle personlige egenskaper. Vi har avtaler med utenlandske institusjoner som er tilpasset flere av våre studieprogram.
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel.
Som student ved UiS har du mulighet til å ta deler av utdanningen din i utlandet, uten å tape tid i studiet ditt. Det helsevitenskapelige fakultet oppfordrer alle studenter til å dra på utveksling. Du får nye faglige erfaringer, et internasjonalt nettverk, nye vennskap, personlig vekst og bedre språkkunnskaper. Å dra på utveksling er lærerikt, spennende, morsomt – og ikke vanskelig hvis du planlegger i tide.
Se hvor og når du kan reise på ditt studieprogram.
Kontaktperson for utveksling
Lurer du på noe om praksisopphold i utlandet? Ta gjerne kontakt med Magdalena Brekke som er administrativ internasjonal koordinator for helseutdanningene. Generelle spørsmål om utveksling kan stilles i Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Kontakt
Lurer du på noe om praksis? Send en e-post til praksis- eller studiekoordinator ved din utdanning:
- Bachelor i sykepleie: sykepleiepraksis@uis.no
- Bachelor i paramedisin: paramedisin@uis.no
- Master i spesialsykepleie (anestesi-, intensiv-, operasjons- og kreftsykepleie), helsesykepleie og jordmorfag:: helsefag@uis.no
Aktuelt om praksis
Digital ressurs gir trygghet for sykepleierstudenter og veiledere i praksis
Første års sykepleierstudenter har nylig gjennomført sin første praksisperiode. En digital ressurs utviklet ved Universi...
Anbefaler medisinsk praksis ved Jæren Ø-hjelp
Sykepleierstudentene Rebecca Yndestad og Micheline Irakoze har vært i praksis ved Jæren Øyeblikkelig Hjelp. Her får de o...
Sykepleielab gir god læringseffekt
Sykepleierstudenter ved UiS får undervisning og trening i praktiske ferdigheter i realistiske omgivelser. – Å trene er f...