De to årene på master i dokumentarproduksjon lærte Sara Tangen Killingbergtrø å tenke som en dokumentarist. Det kommer godt med i hennes nåværende jobb som journalist i Adresseavisen.
Hva var det viktigste du lærte da du tok masteren i dokumentarproduksjon?
Disse to årene lærte meg å tenke som en dokumentarist. Man lager ikke bare en dokumentar – den blir en del av deg. Uansett hvor du er eller hva du gjør, begynner du å se for deg scener og lete etter et dypere budskap. Det er ikke alltid en enkel rolle, fordi du stadig utfordres av nye perspektiver – ikke bare på verden og andre mennesker, men også på deg selv. Prosessen fra idé til ferdig produkt, er en reise på godt og vondt. Samtidig gir den en sterk følelse av å være del av noe større.
Hva har du tatt med deg inn i den jobben du har nå?
At planlegging er sykt viktig! For å finne en retning i starten av større prosjekter lager jeg vision boards. De blir ikke fulgt slavisk, men de setter fart på den kreative tenkingen. Hva skal prosjektet inneholde, og hvordan skal det fremstilles? Jeg har funnet ut at jeg fungerer best når arbeidet er strukturert, både i starten og underveis. Det bidrar til å unngå å bli overveldet av mengden materiale og rydde rom i hodet for andre viktige tankeprosesser, som etisk refleksjon og hvordan prosjektene kan settes inn i en større kontekst.
Hva vil du si til potensielle søkere til masteren i dokumentarproduksjon?
Samtidig som du lærer håndverket, så får du en mulighet til å utforske hva som driver deg som forteller. Hva bryr du deg om? Hva ønsker du at andre skal lære gjennom ditt arbeid? Og i hvilke samfunnsarenaer vil du være en aktør? Utdanningen er til tider krevende, men på mange måter danner den grunnlaget til det som kan bli et svært rikt og meningsfylt liv.
Les mer om master i dokumentarproduksjon
Kontaktpersoner på master i dokumentarproduksjon
Institutt for medie- og samfunnsfag
Fakultetsadministrasjonen SV
Administrasjon IMS