Universitetsbiblioteket i Stavanger inviterer til et innblikk i den unike Kongsgårdssamlingen.
Kongsgårdssamlingen, som i dag befinner seg på Universitetsbiblioteket i Stavanger, har en historie som strekker seg tilbake til 1826.
Kongsgårdssamlingen stammer fra biblioteket som fantes på Kongsgård skole i Stavanger, og inneholder 8000 gjenstander, inkludert bøker, kart, brev og hefter. Dette gjør samlingen til en viktig del av både lokalhistorien i Stavanger og Norges kulturhistorie. Den ble gitt som en gave fra Rogaland fylkeskommune til universitetsbiblioteket i 2015.
En historisk viktig samling
Samlingen viser skolens undervisningspraksis gjennom tidene. Temaene i boksamlingen er alt fra naturfag og samfunnsfag til språk som latin, gresk, tysk og fransk.
Blant høydepunktene i samlingen er 40 bøker av den kjente forfatteren og tidligere Kongsgård-elev Alexander Kielland, inkludert det kontroversielle verket Gift fra 1883.
Kongsgårdssamlingen inneholder også romaner, lærebøker og dokumentasjon fra skolens elevorganisasjon Idun. Iduns protokoller og publikasjoner, som avisen Brage, gir et unikt innblikk i samfunnsdebatten blant ungdom på den tiden. Kjente navn som Sigbjørn Obstfelder og Tore Renberg har begge vært aktive i Idun, noe som forsterker samlingens historiske verdi.
Stort restaureringsarbeid
Samlingen har gjennomgått et omfattende registreringsarbeid etter at den ble gitt i gave til universitetsbiblioteket. Mye tid ble dedikert til å katalogisere samlingen, og resultatet er nå tilgjengelig via bibliotekets søkesystem, Oria. Selve samlingen kan du se i Kongsgårdsalongen i underetasjen av biblioteket, og de mest verdifulle verkene oppbevares i magasin og i glasskap.
Blant de eldste verkene er en bibel fra 1588, en samling av William Shakespeares verker fra 1795, og romerske og greske historiefortellinger fra tidlig 1800-tall. Samlingen inkluderer også verk fra den filosofen Helena Petrovna Blavatsky og serien Flora Danica.
Besøk Kongsgårdssalongen
Kongsgårdssalongen er et lunt og populært rom for studenter og forskere. Salongen brukes aktivt til lesing, forskning, bokklubber og arrangementer.
Samlingen står som et synlig bevis på den historiske og kulturelle utviklingen i Norge og Stavanger. Biblioteket inviterer alle interesserte til å besøke samlingen i universitetsbibliotekets underetasje.
Kontaktperson: Viola Margarete Wildhagen Gudmundsen.