Hvilken rolle spiller geologi i hverdagen vår? Dette utforsker kunstneren Anna Rún Tryggvadóttir i lydverket "How to Breathe Rock – Artistic Meditation through Matter" som er laget til Energisentralen på UiS-campus. Verket er produsert av KORO – Kunst i offentlige rom.
Om lydverket
Verket utforsker forholdet mellom oss mennesker og jorden vi står på. Utgangspunktet er de nye energibrønnene som er boret flere meter under campus, hvor bergvarme vil redusere over 60 prosent av energiforbruket ved universitetet. Bli med på en meditasjon over den ofte skjulte, men grunnleggende forbindelsen vi har til geologien rundt oss.
Lydverket inviterer deg til å ta på høretelefonene dine og oppleve et perspektiv på vår fysiske verden, som vi ofte glemmer, og som kunstneren beskriver som lett å miste taket på. Hør en stemme som gjennom fakta, historie og poesi forholder seg direkte til de uendelig lange prosessene som ligger til grunn for at vi skal kunne leve som vi gjør i dag.
Kunstprosjektet er kuratert av Ida Højgaard Thjømøe og Sofie B. Ringstad, og produsert av KORO – Kunst i offentlige rom.
Les mer om kunsten til den nye energisentralen ved UiS på koro.no.
When you enter the building that keeps you warm, you are entering a three dimensional space made out of materials that were once inside the Earth: the iron structure, the aluminum facade, the plaster, ceramic, clay and raw pigments in walls and flooring, the glass windows and the entire electrical grid.
Lytt til How to Breathe Rock
Lydverket er tilgjengelig flere steder på universitetet. Se etter QR-koder på søylene til det nye energibygget, ved kantinen og på betongklossene rundt på campus.
Hør lydverket og reflekter over energibrønnene som ligger mange meter under jorda du står på, gjennom fakta, historie og poesi.
Lytt med hodetelefoner for en optimal stereopplevelse.
Om kunstneren
Anna Rún Tryggvadóttir (f. 1980, Island) har en bred kunstnerisk praksis.
Hun arbeider med kinetiske skulpturer, blandede medier, lyd, film og skulpturelle performancer som både understøtter og undergraver vår vante oppfatning av oss selv, tid og naturen.
Anna Rún Tryggvadóttir har en mastergrad fra Concordia University, Canada (2014), og en bachelor fra Islands Kunstakademi (2004). Tryggvadóttir har blant annet hatt separatutstillinger på Islands nasjonalgalleri (2024) og Künstlerhaus Bethanien i Berlin (2020). I 2022 deltok hun på documenta fifteen i Kassel.
Kolofon: Se kolofon på den engelske sida.