Herman og Jakob skal bli barnevernspedagoger

Jakob Sætre Lidsheim og Herman Stenbakk er begge drevet av et ønske om å hjelpe andre og gjøre en forskjell i samfunnet. Derfor studerer de bachelor i barnevern.

Publisert Sist oppdatert

To unge menn i mørke klær står utendørs på et universitetscampus og ser smilende inn i kamera.
Jakob Sætre Lidsheim og Herman Stenbakk stortrives på bachelor i barnevern ved Universitetet i Stavanger.

Begge studentene ser lyst på fremtiden og mulighetene barnevernsstudiet gir.

– Når man tar dette studiet, har man veldig mange muligheter. Man trenger ikke bare å jobbe i barnevernet. Man kan for eksempel også jobbe i institusjoner, Nav eller barnefengsel, sier Herman.

Lidsheim ser også verdien av det de lærer på studiet, i et bredere perspektiv.

– Du lærer mye du kan ta med deg på privaten også. Vi lærer jo om oppdragelse og omsorg, så hvis man ønsker unger selv, lærer du veldig mye nyttig du kan ta med deg sjøl videre i livet, sier han.

Indre motivasjon om å hjelpe andre

Lidsheim og Stenbakk startet på utdanningen ved UiS høsten 2024 og har fullført et halvt år på studiet.

Stenbakk forteller at hans motivasjon for å velge nettopp barneversstudiet var ønsket om å hjelpe barn og familier i vanskelige situasjoner.

– Det å gjøre en forskjell for barn som kanskje sliter litt mer, og å hjelpe familier som er i en vanskelig situasjon, var viktig for meg, sier han.

Lidsheim deler en lignende motivasjon. For ham var det viktig å jobbe med sårbare unge for å bidra til å gi dem en så god oppvekst som mulig.

– Hovedgrunnen til at jeg valgte dette studiet, er at jeg elsker å hjelpe andre. Følelsen av å hjelpe andre gir meg veldig mye, sier han.

Ung mann med sort hettegenser og caps bak fram står inne i en bygning med store vinduer bak seg. Han ser inn i kamera og smiler.
Jakob Sætre Lidsheim ønsker et yrke hvor han får hjelpe sårbare barn og unge.

Spennende studiehverdag

De to barnevernsstudentene forteller om en variert og fri studiehverdag hvor de får anvende teori i praksis.

Stenbakk beskriver hvordan seminarer og caser allerede i første semester ga dem en smak av arbeidslivet. Da delte emneanvarlig ut en case mot slutten av uka relatert til temaet de hadde lært om i seminarer tidligere i uka. Deretter løste studentene caset i grupper.

– Det var veldig spennende. Der fikk vi lov til å bruke det vi hadde lært i teorien, i en reell case, forklarer han.

Lidsheim er enig og legger til at seminarene hittil har vært det mest lærerike i studiet.

Begge får veldig stort utbytte av forelesningene og roser studiets forelesere.

– De er veldig engasjerte, og det smitter over på oss når vi merker hvor mye de brenner for det de snakker om, sier Lidsheim.

Stenbakk supplerer:

– De har veldig mye arbeidserfaring innenfor det feltet de underviser i, og de drar ofte inn egne erfaringer, noe som gjør det veldig spennende.

Positivt å være mannlig barnevernsstudent

Som menn på barnevernsstudiet er Lidsheim og Stenbakk i mindretall, ettersom størsteparten av studentene er kvinner. Det ser de på som en fordel. 

– Jeg tror kanskje det er litt mangel på mannlige rollemodeller, i hvert fall for unge gutter i barnevernet. Kanskje de trenger noen å se opp til, sier Herman.

Ung mann med hvit t-skjorte, mørebkå genser med glidelås og sekk på ryggen står inn i en bygning med vinder og svingdører bak seg. Han ser inn i kamera og smiler.
Herman Stenbakk håper han kan bli en rollemodell for gutter i barnevernet.

Lidsheim tror også at det kan være en fordel når de skal ut i praksis neste år. Da skal de jobbe i et halvt års tid på steder som skoler, barnehager, institusjoner, ungdomsfengsel, barnevernet eller Ungbo.

– Kanskje det er til vår fordel å være mann når vi skal søke om praksisplass, siden det ikke er så mange av oss, sier han.

De to forteller også om et godt samhold blant mennene på studiet, og at det har vært lett å skaffe seg venner.

– Vi har et fotballag sammen med andre- og tredjeårsstudentene, hvor vi spiller i en ordentlig liga. Det er en fin måte å bli kjent med studentene fra kullene over oss og kjekt at de deler sine erfaringer fra studiet med oss, sier Lidsheim.

Anbefaler andre menn å søke på studiet

Til menn som vurderer å søke på barnevernsstudiet, har Lidsheim en klar oppfordring.

– Jeg vil anbefale det på det sterkeste. Jeg er veldig fornøyd. Jeg angrer ikke på at jeg har søkt og valgt dette. Hvis du er en person som liker å hjelpe andre og sårbare barn, ville jeg søkt. Bare hopp i det, sier han.

Stenbakk er enig og legger til:

– Du må bare tørre å gjøre det.

Les mer om bachelor i barnevern

Kontaktpersoner på bachelor i barnevern

Førsteamanuensis i sosialpedagogikk
51834276
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Institutt for sosialfag
Kontorsjef
51834274
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Fakultetsadministrasjonen SV
Administrasjon IS

Studentlivet i Stavanger