Hvilke effekter vil Stavangers 900-årsjubileum ha for innbyggerne og regionen? Det skal forskere nå finne svaret på.
Vil Stavangers 900-årsjubileum føre til økt identitetsbygging, tilhørighet og fellesskap, bidra til by- og regionsutvikling, samt styrke regionens attraktivitet og omdømme? Det er det som er Stavanger kommunes målsetning, og det forskere nå skal prøve å finne svaret på.
– Vi er veldig glade for at vi har fått tillit til å evaluere og forske på Stavanger 2025, sier Kristina Nilsson Lindstrøm, førsteamanuensis ved NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling ved Universitetet i Stavanger.
Sammen med Erik Lundberg og Emma Bjørner fra Göteborgs Universitet har Lindstrøm vunnet en anbudsrunde hos Stavanger kommune på 1 250 000 kr.
– Vi ønsker å bidra med økt kunnskap og verktøy for hvordan man planlegger og gjennomfører slike jubileumssatsninger for å skape størst mulig verdi, sier Lindstrøm.
Slik gjennomføres forskningen
I løpet av to år skal forskergruppen gjennomføre tre delstudier for å evaluere Stavanger 2025:
- En interessentanalyse med fokus på organisering og samarbeid.
- Formålet med dette delstudiet er å undersøke hvordan jubileets interessenter oppfatter planlegging og gjennomføring, samt interessentenes oppfatninger om hva som kreves for å skape langsiktige positive effekter av Stavanger 2025 i Stavanger og i Rogaland.
- Analyse av Stavanger 2025 som identitetsskaper og stedsmerkevarebygger.
- Formålet med dette delstudiet er å undersøke hvordan innbyggere i Stavanger og Rogaland, samt besøkende, oppfatter Stavanger 2025, samt om jubileet påvirker bildet av Stavanger og Rogaland.
- Samskapende analyse av Stavanger 2025 som en lærende organisasjon.
- Formålet med dette delstudiet er å styrke Stavanger 2025 som en lærende organisasjon der kunnskapsbygging og evaluering gjennom samskaping står i fokus under jubileumsåret.
Arbeidet skal resultere i en sluttrapport som leveres før sommeren 2026. Lindstrøm mener det lenge har vært behov for forskning på denne typen jubileumssatsninger.
– Jubileumsprosjekter er vanligvis offentlig finansiert med løfte om å berike kulturlivet, bidra til inkludering, styrke samarbeid mellom interessenter på stedet og tiltrekke seg besøkende. Det er viktig å forstå i hvilken grad et prosjekt som Stavanger 2025 faktisk bidrar til dette, samt på hvilken måte, sier hun.
Stavanger kommunes begrunnelse
I Stavanger kommunes evaluering av anbudssøkernes kompetanse og erfaring heter det:
«Tilbudet viser til en gruppe forskere med sterk faglig bakgrunn, som viser til god erfaring på forskning rundt innbyggernes erfaringer av store jubileumsfeiringer og arrangementer, samt påvirkningen disse har på byens dynamikk og utvikling. Det faglige inntrykket blir forsterket av at tilbyder har en kritisk tilnærming til utlysningen, men likevel foreslår hvordan behovene som skisserer kan svares ut.»
Lørdag 18. januar er det jubileumsåpning for Stavanger 2025. Her finner du programmet.