Endelig kan du studere museumspedagogikk!

Yrkestittelen «museumspedagog» har eksistert i kultursektoren i flere tiår. En egen og helhetlig utdanning har feltet likevel ikke hatt i Norge, før nå. Fra høsten 2025 blir det mulig å utdanne seg innen læring og formidling på museer, vitensentre, minnesteder og nasjonalparksentre. Studiet er det eneste av sitt slag i Norden.

Publisert Sist oppdatert

barn og voksne sitter i dunkelt rom og ser mot en opplyst globe. barna strekker hendene mot den.
Museumspedagogisk arbeid handler om hvordan museer og vitensentre og andre arenaer som formidler kunnskap skaper engasjement hos publikum. (Foto: Elisabeth Tønnessen)

– Dette er en unik tverrfaglig videreutdanning for deg som vil jobbe med livslang læring og formidling av kultur- og naturarv – eller om du som lærer eller barnehagelærer vil bruke museenes potensiale fullt ut, sier Marie-Theres Fojuth, faglig ansvarlig for det nye studiet og førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Stavanger (UiS). 

Yrkestittelen «museumspedagog» har eksistert i kultursektoren i flere tiår. En egen og helhetlig utdanning har feltet likevel ikke hatt i Norge, før nå.

– Gyllen mulighet for både kultur- og utdanningssektoren

– Vi er stolte over å kunne tilby Norges første studium i museumspedagogikk. Dette innebærer en gyllen mulighet for både kultur- og utdanningssektoren. Med denne satsingen ønsker vi å bidra til å heve statusen til det viktige formidlingsarbeidet som foregår i kultursektoren og styrke dets rolle i samfunnet, sier Kjetil Vikhammer Thengs, instituttleder for Institutt for kultur og språkvitenskap ved UiS.

Museumspedagogisk arbeid handler om hvordan museer og vitensentre og andre arenaer som formidler kunnskap skaper engasjement hos publikum. Det kan dreie seg om undervisningsopplegg, utstillingsutvikling, omvisninger og aktiviteter som gjør museets innhold tilgjengelig og relevant for målgruppene de skal treffe.

– Museumspedagoger har betydningsfull samfunnsrolle

– Museer og vitensentre er sentrale samarbeidspartnere for skole, barnehage og voksenopplæring. De preger kulturliv og kulturturisme i byene og i distriktene og er arenaer for samfunnsdebatt, demokratisk utveksling, forskningsformidling og livslang læring. Museumspedagoger har en betydningsfull samfunnsrolle. Derfor er vi veldig glade for endelig å kunne tilby en utdanning som støtter opp om dette gode og viktige formidlingsarbeidet, sier Fojuth.

– Som museumspedagog trenger du både faglige og pedagogiske ferdigheter for å formidle komplekst fagstoff til ulike målgrupper. Vi har samlet et dyktig, tverrfaglig team av eksperter med stor begeistring for museumsformidling: Eksperter innen historiedidaktikk, museumsstudier, læringspsykologi, pedagogikk og spesialpedagogikk, barnehagepedagogikk, minnestudier og miljøhistorie. I tillegg inkluderer vi erfarne pedagoger fra ulike museer og vitensentre i Norge som deltar som faglærere, forteller Fojuth.

Fleksibelt studium

Det nye deltidsstudiet i museumspedagogikk gir 30 studiepoeng over ett år.

– Det er et viktig poeng at dette er et fleksibelt studium. Vi kombinerer nettbasert undervisning med kun én fysisk samling per semester. Med andre ord kan du studere hos oss selv om du bor langt vekke fra Stavanger, har jobb og familie, eller er midt i et annet studium som krever tilstedeværelse et annet sted.

Åpner for flere muligheter

Hvem er studiet aktuelt for?

– Museumspedagogikk er et studium for deg som ønsker å lære mer om formidlingsarbeid som gir innsikt og skaper varige inntrykk hos publikum. Emnet kombinerer faglig kunnskap og tyngde med kreativitet og du vil få ferdigheter som gjør deg ettertraktet både i kultursektoren og i utdanningsfeltet, sier Fojuth. Hun ser for seg at studentene i tillegg til museums- eller vitensenterpedagogrollen kan bekle roller som publikumsutvikler, prosjektleder, konsulentstillinger i offentlig forvaltning eller innen kulturturisme, blant annet.   

Studiet har søknadsfrist 15. April. Søk via Søknadsweb: https://fsweb.no/soknadsweb/login.jsf?inst=uis

Opptakskravet er bachelorgrad eller tilsvarende.

Tekst: Kristin Vestrheim Cranner.

Omtalt i denne artikkelen:

Førsteamanuensis i historie – historiebruk og miljøhistorie
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora
Institutt for kultur- og språkvitenskap
Instituttleder
51831337
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora
Institutt for kultur- og språkvitenskap