Utstilling: «Lytt til byen»

Torsdag 29. august kl. 18:00 - Søndag 15. september kl. 18:00,
Rogaland kunstsenter, Nytorget.

Hva har gentrifiseringen i Stavanger Øst gjort med byen?

Publisert Sist oppdatert
Lytt til byen-plakat
  • Utstilling: 29. august til 15. september
  • Åpningsfest, artister og DJ-er: 29. august, 18-21
  • Visning, artistprat og vegansk potluck: 30. august, 18-21
  • Workshop: Bokprat + Making Stavanger Manifesto: 5. september, 18-20
  • Workshop: Artists talk + Making Stavanger Manifesto: 14. september, fra klokken 14
  • Kontakt: listentothecity.org@gmail.com

Bakgrunn for utstillingen «Lytt til byen» er et utstillingsprosjekt og boken «Gentrifisering er kollektivt traume: Historiene om Stavanger». Det Seoul-baserte kunstkollektivet «Listen to the City» bringer sine bekymringer og medfølelse med folk i Stavanger som bryr seg om nabolaget sitt og historien til byen.

Om utstillingen

«Listen to the City» er et kollektiv for visuell kunst og urbanisme basert i Seoul, Sør-Korea. De dokumenterer storstilt gentrifisering i Seoul, driver forskning for å beskytte og utvide fellesrom i byen, lager billedkunst og engasjerer seg for å endre lover og retningslinjer. Kollektivet ble grunnlagt i 2009 og består av forskere, kunstnere og designere. De har diskutert verdien av fellesrom gjennom ulike medier som tegninger, videoer, bøker, politisk påvirkning og juridiske reformer. Nylig etablerte de en internasjonal allianse kalt «Rettigheter til byen», og lanserte en kampanje som oppfordrer FN og regjeringer til å skape mer rettferdige byer.

Eunseon, direktøren for «Listen to the City», ble invitert til Stavanger av forskere ved Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging ved Universitetet i Stavanger og brukte to måneder på å kartlegge Svankevigå- og Badedammen-områdene, som er under press på grunn av rask byutvikling.

«Stavanger, kjent som oljehovedstad i Norge, er en by med en befolkning på 130.000, noe som gjør den til Norges fjerde største by. Denne byen står overfor en identitetskrise på grunn av rask byutvikling. Stavanger er hjem til over 8000 tradisjonelle trehus , den største tettheten av trehusbebyggelse i Europa, og byen har arbeidet for å bevare disse husene,» står det i pressemeldingen fra kunstkollektivet.