KÅKÅnomics 2024

Onsdag 23. oktober kl. 12:00 - Lørdag 26. oktober kl. 23:59,
Stavanger.

Nordens største, beste og morsomste økonomifestival arrangeres i 2024 for åttende gang!

Publisert Sist oppdatert
Om festivalen
Dato

23.–26. oktober 2024

Sted

Stavanger sentrum

Festivalens nettside

kknomics.no

Arrangør

Kverulantkatedralen. Handelshøgskolen UiS er medarrangør.

KÅKÅnomics er en årlig økonomifestival som arrangeres i oktober i Stavanger. Handelshøgskolen ved UiS er medarrangør av festivalen.

KÅKÅnomics setter fokus på sentrale økonomiske problemstillinger i samfunnet på en folkelig måte. Blant deltakerne finner man både norske og internasjonale økonomer, politikere, fagfolk og samfunnsdebattanter.

Programmet består blant annet av foredrag, debatter, samtaler, konserter og filmvisninger. Festivalen starter hvert år med et fagseminar på UiS-campus i regi av Handelshøgskolen.

Her får du en oversikt over arrangementene hvor Handelshøgskolen UiS er medarrangør. Hele festivalprogrammet finner du på kknomics.no.

Onsdag 23. oktober:

Hva gjør oljefondet med norsk økonomi?

Kan det hemme produktiviteten? Og kunne vi tenkt annerledes om bruken? Burde vi f. eks brukt mer penger i utlandet? Eller mer til skattelettelser - la folket få pengene? Kan det å gi bort mer penger tjene landet på lang sikt? "Keep what ya got by giving it all away", som Ian Brown synger.

I panelet:

  • Steinar Holden, professor, Universitetet i Oslo
  • Erika F. Damsgaard, analysesjef i svenske Riksgälden
  • Gisle J. Natvik, professor, BI
  • Programleder: Ola Kvaløy, professor og dekan, Handelshøgskolen UiS

Arrangementet er åpent for alle og gratis for de som løser ut fribillett via denne lenken til KÅKÅnomics.

Torsdag 24. oktober

Å lede i krisetider

Når vi tenker på kriser, ser vi ofte for oss store og akutte hendelser som krever rask handling. Det kan være en naturkatastrofe eller et ukjent virus som kommer seilende inn uten at vi er helt forberedt.

Under pandemien ble vi alle mobilisert til en felles innsats, og det var en sterk tillit til de valgene som ble tatt på våre vegne. Restriksjonene tvang oss til å tilpasse oss raskt, og de fleste fulgte lojalt de pålagte reglene, noe som skapte en følelse av samhold – om enn begrenset til våre kohorter.

Er det enklere å lede jo større kriser er? Kanskje er det enklere å håndtere en pandemi hvor de aller fleste slutter rekkene, enn en seig og lang omstillingsprosess hvor konsekvensene for de involverte tross alt er ganske små? Hva kan vi lære av dem som har stått som ledere i ulike kriser og omstillingsprosesser? Hvordan vurderer de innsatsen i etterpåklokskapens lys?

I panelet:

  • Camilla Stoltenberg, Tidligere leder i FHI og nå konserndirektør NORCE
  • Bent Høie, Helse- og omsorgsminister under pandemien og nå statsforvalter i Rogaland

Ordstyrer:

  • Klaus Mohn, rektor ved Universitetet i Stavanger.

Fredag 25. oktober

Debatt: Det gode samfunn

  • Tid: Kl. 11.15-12.00
  • Sted: Universitetsbiblioteket ved Universitetet i Stavanger
  • Deltakere: Simen Velle (FpU) og Mímir Kristjánsson (Rødt)
  • Ordstyrer: Ingeborg F. Solli fra Handelshøgskolen UiS

Det er ikke alltid lett å få øye på de store politiske forskjellene i lille Norge. Politikernes visjoner for det gode samfunn er påfallende like. Ved å gå til fløyene kan vi kanskje få øye på noen reelle alternativer, noen veivalg.

Vi har invitert de to kamphanene Mímir Kristjánsson fra Rødt og Simen Velle fra FpU til å snakke om hva de vil med Norge. Hva er et godt samfunn? Hva er det gode liv? Og hva skal vi gjøre med alle pengene vi tjener i dette landet?

FpU-leder Simen Velle har klart å engasjere en ny generasjon med politikken og Tiktok-profilen sin. Partiet er i vekst og tiltrekker seg unge velgere. Dermed utfordrer Velle det gamle munnhellet om at hvis du ikke er venstreorientert når du er ung, så har du ikke noe hjerte. Om du ikke er høyreorientert når du er eldre, så har du ingen hjerne.

Alle har en slektning som stemmer Frp, men som også innrømmer å ha sansen for han der Mímir Kristjánsson. Stavanger-islendingen fra Norges mest venstreradikale parti vet hvordan han skal sjarmere og engasjere folk fra hele det politiske spekteret, og har bidratt til at Rødt har etablert seg som et relevant og solid parti med åtte plasser på Stortinget.

Samtalen ledes av Ingeborg F. Solli fra Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger.

Dette arrangementet er et samarbeid mellom KÅKÅnomics, UiS og Universitetsbiblioteket i Stavanger.

Se resten av festivalprogrammet på kknomics.no!