I en vrimmel av utdanningsvalg – hvem vil du være?

Læringsmiljøbloggen

«In a world where you can be anything, be kind» har dukket opp i flere av mine kanaler i det siste. Og kanskje skal vi tenke litt mer på hvem vi vil være, heller enn hva vi vil bli? Det vil kunne flytte fokuset fra meg og mitt, til oss og sammen. Ungdommene som nå skal gjøre valg når det gjelder yrker og utdanning, kan kanskje trenge å bli påminnet det.

Publisert Sist oppdatert

Blogginnlegget er skrevet av

Blog authors
Ansattprofil for Ida Holth Mathiesen

Ida Holth Mathiesen

Førsteamanuensis i pedagogikk rettet mot skolemiljø

.

Publisert Sist oppdatert

To ungdommer står rett opp og ned og ser litt bort fra kamera.
Det finnes mange veier til mål, og kanskje er det ikke det du tror er målet i dag som er det riktige for deg. Foto: Jørn Steen/UiS.

I Stavanger Aftenblad 2. mars 2025 kan vi lese om ungdommer som synes det er vanskelig å velge videre yrker og utdanning, og som er redde for å velge feil. Dette er en reell bekymring for mange ungdommer nå når det nærmer seg fristen for å søke videregående skole og høyere utdanning. Denne bekymringen må tas på alvor. Samtidig er det i dag mange muligheter til å justere kursen om det første valget viser seg å være utfordrende. Det aller viktigste i dag er å fullføre videregående skole, det er da du holder flest dører åpne. For å fullføre videregående skole og høyere utdanning er det viktig med motivasjon. Da bør man være et sted man trives, med menneskene, med fagene, med miljøet.

«Følg hjertet, magefølelsen og drømmen» sier rådgiveren ved Giske ungdomsskole. Det tror jeg er klokt, i hvert fall om drømmen er mulig å nå. Hjertet og magefølelsen forteller oss noe om hvor det er godt å være. Der det er godt å være, gir motivasjon til å legge ned den innsatsen som skal til for å fullføre.

Omveiene gir oss gode erfaringer

Jeg vil slå et slag for omveiene. Omveiene, eller de valgene som ikke tok oss rett til mål, kan være svært berikende. Omveien kan gi oss erfaringer som viser oss at det vi drømte om var noe annet enn det vi trodde. Noen veier kan åpne dører vi ikke trodde ville være interessante. Jeg hadde neppe hatt en doktorgrad om karriereveiledning i skolen om det ikke hadde vært for årene som frivillig på Studentersamfundet i Trondhjem. En omvei som lærte meg mer enn jeg lærte på lesesalen, åpnet mange dører og ga erfaringer og venner for livet. Så hvis du skulle komme til å gjøre et utdanningsvalg som viser seg å ikke være helt det rette, kan det kanskje gi deg noen andre erfaringer som du kan ta med deg på veien.

Jeg tror de fleste voksne har tatt ulike store og små omveier på vei dit de er nå. Livet skjer og sender oss i ulike retninger, så kanskje er det viktigere å tenke på hvem vi vil være og hvem vi vil tilbringe tid med, heller enn hva vi skal bli.

Karrierer kan knytte oss sammen

Det finnes mange ulike definisjoner av karriere. En bred forståelse fremmes for eksempel av Andrews og Hooley (2018, s. 3) skriver: "Våre karrierer er måten vi bygger en vei gjennom livet, læringen og arbeidet vårt. Karriere er hvordan vi betaler husleien, men det er også hvordan vi finner mening i livet vårt og knytter oss til menneskene rundt oss". Videre skriver de at karriere lar enkeltpersoner oppnå de livene de ønsker og sikre at utdanningssystemet fungerer effektivt slik at individene kobles til arbeidsmarkedet. I denne forståelsen blir karriere definert som essensielt i vårt liv som enkeltpersoner, men også for at samfunnet skal fungere godt.

Så kjære ungdommer: Det finnes mange veier til mål, og kanskje er det ikke det du tror er målet i dag som er det riktige for deg. Spør en voksen i nærheten hvordan de kom dit de er i dag. Jeg tipper det er mange historier om veier som ble til mens de gikk. Vi har alle en karriere, og kanskje er det hvem vi er på veien som er viktigere enn målet?

Blog authors
Ansattprofil for Ida Holth Mathiesen

Ida Holth Mathiesen

Førsteamanuensis i pedagogikk rettet mot skolemiljø