Luke 21: Ikke spis denne sukkerslangen!

Nei, denne sukkerslangen er ikke godteri. I dag viser Inge og Magne hvor mye karbon det er i sukker.

Publisert Sist oppdatert
Ikke spis dette hjemme!

Du trenger: 

  • Vernebriller og vernehansker
  • Bakepulver 
  • Sukker 
  • Sand
  • En skål som tåler varme 
  • Lighterbensin 
  • Fyrstikker eller lighter 

    NB!  Eksperimenter må alltid følge sikkerhetsreglene som gjelder for forsøk i laboratorium. Husk hørselvern og vernebriller.

  Oppskrift:

  1. Ta på vernehansker og vernebriller
  2. Du trenger en skål som tåler flammer. Fyll den opp med tørr sand
  3. Bland 1 del bakepulver med 4 deler sukker. Bland det godt!
  4. Legg blandingen i en haug midt på sanden i skålen
  5. Sprøyt ligtherbensin på sanden og tenn på
  6. Sukker- og bakepulver-blandingen begynner å brenne, og former en stor karbonslange som stiger opp fra skålen

Størrelsen på sukkerslangen står i forhold til mengden bakepulver og sukker som brukes. Rørsukker (C12H22O11) inneholder enorme mengder karbon i noen ringformede molekyler. Dette karbonet blir frigjort ved brann. og sammen med CO2, som dannes ved oppvarming av bakepulver, danner det en "sukkerslange”. 

 Formel: C12H22O11 ® 12C + 11H2