Industriell teknologi og driftsledelse – master 2 år

Ønsker du å få en tverrfaglig kompetanse innen ingeniørfag, drift og ledelse, som er etterspurt i flere bransjer? Da kan dette være mastergraden for deg.

Sist oppdatert
Fakta
Varighet

2 år / 4 semestre

Studiepoeng

120

Undervisningsspråk

Engelsk

Antall studieplasser

15 for nasjonale søkere og 2 for internasjonale søkere

Studiestart

August hvert år

Ordinær søknadsfrist

15. april for lokale søkere Søk på Master of Science in Industrial Asset Management i Søknadsweb:

illustrasjon av energipolitikk

Om studiet

I dette studiet lærer du om tekniske-, drifts- og ledelsesaspekter av komplekse industrielle assets. 

Begrepet "assets" inkluderer industrianlegg, energiproduksjons- og distribusjonssystemer, produksjon og prosessering, industrielle systemer og teknisk utstyr. Dette inkluderer også industrielle prosesser, sivile strukturer og infrastruktur, transportsystemer, samt medisin- og helsesystemer, både i offentlig og privat sektor. 

Studiet er tverrfaglig, og kunnskapen du får kan du bruke i offshorenæringen, energisektoren, på landbaserte produksjonsanlegg, prosessanlegg, teknisk infrastruktur, transport, og i mange andre industrielle sektorer. 

Her får du jobbe med prosjekter og problemstillinger som er hentet direkte fra offentlig og privat sektor. Dette er et internasjonalt studieprogram. All undervisning foregår på engelsk.

Studiet har to spesialiseringer:

Denne spesialiseringen krever ingeniørfaglig bakgrunn og gir deg tittelen sivilingeniør.

Her får du videreutviklet dine ingeniørkunnskaper. Du tar emner som er felles for begge spesialiseringene, i tillegg vil du lære om fagområder innen ingeniørfag som sannsynlighet, pålitelighet, datavitenskap, KI-baserte beslutninger, additiv produksjon og anvendt fluiddynamikk.

Denne spesialiseringen er relevant for studenter med ulike typer bakgrunn (se opptakskrav for mer informasjon).

Her tar du emner som er felles for begge spesialiseringene, i tillegg vil du lære om fagområder som KI-baserte beslutninger, prosjektrisiko, kontrakter, forsyningskjede, energi og klimaendringer, og bærekraft.

Masterprogrammet har over flere år oppnådd toppresultater bland studentene i undersøkelsen Studiebarometeret. Av alle studieprogrammene ved UiS, var det masterprogrammet i industriell teknologi og driftsledelse som kom best ut i undersøkelsen i 2023. Les mer om hva studentene mener om studieprogrammet.

Merk at det kan komme små endringer i "Studieplan og emner". Dette oppdateres 1. februar 2025.

Hva kan du bli?

Programmet kvalifiserer kandidatene til et bredt utvalg av stillinger innenfor privat industri og offentlige organisasjoner. Ettersom kjernen i masterprogrammet består av og bygger på allment anvendelige prinsipper og metoder, kan nyutdannede kandidater være kvalifisert til mange attraktive stillinger både innenfor offshore- og landbasert industri.

Kandidatene vil generelt være kvalifisert til stillinger innenfor ulike sektorer, herunder eiere og operatører av anlegg, tjeneste- og teknologileverandører, maskinentreprenører, konsulenter, myndigheter samt offentlige institusjoner som er involvert i konstruksjon, bygging, drift, fjerning og/eller gjenvinning av avanserte og komplekse tekniske anlegg og systemer. Dette kan for eksempel omfatte olje- og gassplattformer, produksjonsfasiliteter på havbunnen, borerigger, rørledninger, raffinerier, infrastruktur, energiproduksjon og distribusjon, landbasert produksjon og et bredt utvalg av annen konstruksjons- og prosessindustri.

Mange vil også kunne få interessante jobber innenfor forskning, undervisning eller i offentlig sektor knyttet til kontroll, regulering og myndighetstilsyn overfor ulike industrisektorer.

En kandidat med fullført mastergrad i industriell teknologi og driftsledelse med gjennomsnittskarakter B eller bedre for emner og masteroppgave med karakter A eller B, kvalifiserer til opptak til doktorgradstudiet i en teknisk disiplin ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitet i Stavanger.

Læringsutbytte

Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.

En kandidat med fullført og bestått toårig mastergrad i industriell teknologi og driftsledelse skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

K1: Kandidaten har avansert og tverrfaglig kunnskap om industriell teknologi og spesialisert innsikt i teknisk og driftsmessig integritet, samt innovasjon og entreprenørskap.

K2: Kandidaten har grundig og relevant kunnskap om industri- og vedlikeholdsteknikk og styring av smarte og teknologisk støttede industrielle driftsmidler (assets) (f.eks. produksjonssystemer / prosess-systemer / prosesser, produksjonsanlegg, tekniske systemer / maskinsystemer / maskiner / utstyr / etc.) som dekker omfanget av NORSOK Z-008 standard og samsvarer med Industri 4-0 visjon.

K3: Kandidaten har grundig og relevant kunnskap innen industriell driftsledelse av avanserte, komplekse og integrerte industrielle driftsmidler (assets) som dekker omfanget av ISO 55000 og IEC 60300 standarder.

K4: Kandidaten har kunnskap om prosjektering og forvaltning av industriell teknologi og driftsledelse som kan benyttes til teknisk og driftsmessig integritetsanalyse, teknologiutvikling og innovasjon, samt entreprenørskap innenfor nye områder av praktisk og/eller teoretisk betydning.

K5: Kandidaten har evnen til å analysere praktiske eller akademiske problemer ved industriell teknologi basert på historikk, tradisjoner samt industrielle og sosiale behov.

Ferdigheter

F1: Kandidaten kan analysere eksisterende teorier, metoder og tolkninger når det gjelder industriell teknologi (f.eks. produksjonssystemer/-prosesser, produksjonsanlegg, tekniske systemer/maskiner/utstyr osv.) og kan arbeide selvstendig med praktisk og teoretisk problemløsing. Kandidaten kan selvstendig identifisere, kartlegge, analysere og løse utfordrende produksjonsprosesser/produksjonsproblemer ved å bruke eksisterende teorier, metoder og tolkninger i felten.

F2: Kandidaten kan bruke relevante metoder og kunnskap til forskning og faglig utvikling på en selvstendig måte.

F3: Kandidaten kan fange opp interessentenes behov, måle, analysere og visualisere ytelsesindikatorer og driftsmidlers tilstandstiltak, modellere, simulere og forutsi systematferd, og diagnostisere og foreskrive intervensjoner.

F4: Kandidaten kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og bruke dem til å strukturere og formulere praktiske og/eller akademiske argumenter knyttet til prosjektering og forvaltning av industriell teknologi.

F5: Kandidaten kan gjennomføre et selvstendig, begrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under tilsyn og i samsvar med gjeldende forskningsetiske standarder knyttet til prosjekteringsaktiviteter samt tekniske og driftsmessige integritetsanalyser, teknologiutvikling og innovasjon og entreprenørskap.

Generell kompetanse

G1: Kandidaten kan analysere relevante akademiske og forskningsetiske utfordringer og være kvalifisert til å delta i utvikling og implementering av nye teknologier, metoder og prinsipper, samt konstruksjons- eller forvaltningsløsninger for industriell teknologi i industrien.

G2: Kandidaten kan anvende kunnskap og ferdigheter på nye områder for å utføre avanserte oppgaver og prosjekter knyttet til industriell teknologi, teknisk og driftsmessig integritet, teknologiutvikling og innovasjon samt entreprenørskap.

G3: Kandidaten kan formidle omfattende arbeid profesjonelt og selvstendig, og behersker terminologi, språk og uttrykk innenfor industriell teknologi.

G4: Kandidaten kan drøfte akademiske problemer, analyser og konklusjoner på feltet, både med spesialister og allmennheten.

G5: Kandidaten kan bidra til nytenkning og innovasjonsprosesser innenfor teknologi og forvaltning av avansert, kompleks og integrert industriell teknologi i alle livssyklusfaser.

Studieplan og emner

Allerede student på dette programmet? Her finner du hele studieprogrambeskrivelsen
  • Obligatoriske emner

    • Tilstandsovervåkning og prediktivt vedlikehold

      Første år, semester 1

      Tilstandsovervåkning og prediktivt vedlikehold (IAM540)

      Studiepoeng: 10

    • Komplekse industrielle systemer, sårbare forhold, og integritet

      Første år, semester 1

      Komplekse industrielle systemer, sårbare forhold, og integritet (IAM570)

      Studiepoeng: 10

    • Sannsynlighetsregning og statistikk 2

      Første år, semester 1

      Sannsynlighetsregning og statistikk 2 (STA500)

      Studiepoeng: 10

    • Smart drift og vedlikehold

      Første år, semester 2

      Smart drift og vedlikehold (IAM510)

      Studiepoeng: 10

    • Industriell asset, moderne usikkerheter, og prestasjon

      Første år, semester 2

      Industriell asset, moderne usikkerheter, og prestasjon (IAM560)

      Studiepoeng: 10

    • Pålitelighetsanalyse

      Første år, semester 2

      Pålitelighetsanalyse (RIS510)

      Studiepoeng: 10

    • Agentsimulering og digitale tvillinger

      Andre år, semester 3

      Agentsimulering og digitale tvillinger (IAM640)

      Studiepoeng: 10

    • Masteroppgave i industriell teknologi og driftsledelse

      Andre år, semester 3

      Masteroppgave i industriell teknologi og driftsledelse (IAMMAS)

      Studiepoeng: 30

    • Investeringsanalyse

      Andre år, semester 3

      Investeringsanalyse (IND500)

      Studiepoeng: 5

    • Prosjektledelse

      Andre år, semester 3

      Prosjektledelse (IND510)

      Studiepoeng: 5

  • Anbefalte valgemner 3. semester

    • Introduksjon til datavitenskap

      Andre år, semester 3

      Introduksjon til datavitenskap (DAT540)

      Studiepoeng: 10

    • Praksis i industriell teknologi og driftsledelse

      Andre år, semester 3

      Praksis i industriell teknologi og driftsledelse (IAM680)

      Studiepoeng: 10

    • Grønn omstillingsledelse

      Andre år, semester 3

      Grønn omstillingsledelse (IND570)

      Studiepoeng: 10

    • Fundamentale temaer innen risikofag og risikovitenskap

      Andre år, semester 3

      Fundamentale temaer innen risikofag og risikovitenskap (RIS505)

      Studiepoeng: 10

  • Andre valgemner 3. semester

    • Supply Chain and Operations Management

      Andre år, semester 3

      Supply Chain and Operations Management (MSB255)

      Studiepoeng: 10

    • Energy, Energy Technologies, and Energy System Integration

      Andre år, semester 3

      Energy, Energy Technologies, and Energy System Integration (PET515)

      Studiepoeng: 10

    • Teknisk sikkerhet

      Andre år, semester 3

      Teknisk sikkerhet (RIS520)

      Studiepoeng: 10

  • Utveksling 3. semester

Utveksling

Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling

Utvekslingssemester

3. semester

Opplegg for utvekslingen

I 3. semester på masterprogrammet i industriell teknologi og driftsledelse er det lagt til rette for et studieopphold i utlandet.

Det er satt opp 10 studiepoeng valgemner i 3. semester. I utlandet må du velge fag som gir en tilsvarende fordypning innen ditt fagområde, og disse må være godkjente før du reiser ut. Det er også viktig at emnene du skal ta i utlandet ikke overlapper med emner du alt har tatt eller skal ta senere i studiet. Et tips er å tenke på din spesialisering og ditt interessefelt.

Du må velge minst ett ikke-realfaglig/teknologisk emne tilsvarende 5-10 studiepoeng (feks. økonomi, språk, etikk, prosjektledelse, grønn omstilling eller lignende).

Flere muligheter

I tillegg til de faglig anbefalte lærestedene som er listet opp under, har UiS en rekke avtaler med universitet utenfor Europa som er aktuelle for alle studenter på UiS med forbehold om at de finner et relevant fagtilbud. Innen Norden og Baltikum kan alle studenter benytte seg av Nordlys- og Nordtek-nettverkene.

Finn ut mer.

Kontaktperson

Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:

Cathrine Hofker Tønnessen

Generelle spørsmål om utveksling: Gå til utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon

Opptakskrav

Opptakskrav til spesialisering i asset-teknologi og digitaliseringsprosesser

Opptakskravet er fullført bachelorgrad i ingeniørfag, i henhold til nasjonal rammeplan for ingeniørutdanning, innen hvilken som helst teknisk disiplin. Det stilles krav om minimum 25 sp matematikk, 5 sp statistikk og 7,5 sp fysikk. Søkere med utenlandsk utdanning må ha tilsvarende 25 sp innen matematikk, 5 sp statistikk og 7,5 sp fysikk.
Det kan være en fordel dersom en søker har tatt emner tilknyttet konstruksjonsmessige, tekniske og driftsmessige sider ved tekniske anlegg/systemer og prosesser i sin bachelorgrad og/eller har relevant teknisk og driftsmessig bransjeerfaring knyttet til systemteknikk og prosesser.

Det er satt en laveste gjennomsnittskarakter for opptak på C.

Opptakskrav til spesialisering i bærekraftige assets og smart drift

Opptakskravet er fullført bachelorgrad i et relevant fag som; generelt ingeniørfag, prosjekter og kontrakter, økonomi og forretningsledelse, driftsledelse, forsyningskjede og logistikk, konstruksjons- og konstruksjonsledelse, industriell produksjon, industrielle tjenester, industrielle teknologier og generell ledelse samt andre samfunnsvitenskapelige og forretningsrelaterte disipliner.
Søkere med annen type utdanningsbakgrunn vil også bli vurdert av opptakskomitéen.
Generelt kan det være en fordel dersom en søker har tatt emner som er relevante for industrianlegg, industrielle systemer og prosesser, infrastruktur, og offentlig sektor i sin bachelorgrad og/eller har relevant bransjeerfaring.
Det er satt en laveste gjennomsnittskarakter for opptak på C.

Utfyllende regler for opptak.(PDF)

Opptakskravet er fullført bachelorgrad i ingeniørfag, i henhold til nasjonal rammeplan for ingeniørutdanning, innen hvilken som helst teknisk disiplin. Alle søkere må ha minimum 25 sp matematikk, 5 sp statistikk og 7,5 sp fysikk. Søkere med utenlandsk utdanning må ha tilsvarende 25 sp innen matematikk, 5 sp statistikk og 7,5 sp fysikk.
Det kan være en fordel dersom en søker har tatt emner tilknyttet konstruksjonsmessige, tekniske og driftsmessige sider ved tekniske anlegg/systemer og prosesser i sin bachelorgrad og/eller har relevant teknisk og driftsmessig bransjeerfaring knyttet til systemteknikk og prosesser.

Det er satt en laveste gjennomsnittskarakter for opptak på C.

Utfyllende regler for opptak.(PDF)

Her får man mulighet til å jobbe med konkrete problemstillinger fra ulike industrier, i samarbeid med andre studenter.

Ine Høines , tidligere student på Industriell teknologi og driftsledelse

Slik er det å studere ved UiS

Liknende utdanninger

Kontakt oss

Førstekonsulent
51831867
Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Fakultetsadministrasjonen TN
Kontor for utdanningsadministrative tjenester
Professor i industriell teknologi og driftsledelse
51831440
Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Institutt for maskin, bygg og materialteknologi