Nytt internasjonalt forskningsprosjekt for å utforske energiomstillinger i Norden gjennom de seneste 150 år. Prosjektet har fått finansiering fra NordForsk sin 'Grønn omstilling' utlysning og varer fra oktober 2024 til mars 2028.
Melina Antonia Buns har fått tildeling fra NordForsk for det internasjonale prosjektet Energy Lives! Infrastructural Citizenship in Nordic Energy Transitions (Energiliv! Infrastrukturell medborgerskap i nordiske energiomstillinger) som undersøker menneskers forhold til energiomstillinger i Norden over de seneste 150 år.
Den tvetydige meningen i prosjekttittelen er bevisst valgt, som prosjektleder Melina Antonia Buns, førsteamanuensis i historie ved UiS, forklarer. "Energier og energiressurser har et liv i seg selv, men mennesker lever også med og gjennom disse energier. Det er nettopp disse forbindelsene som vi tenker å studere i dette prosjektet."
Prosjektet utforsker hvordan historiske prosesser og beslutninger former nåtidens debatter ved å nærme seg energiomstillinger og borgere gjennom opplevelser, politikk, og infrastruktur. Prosjektteamet ønsker å fremheve menneskers handlingsrom i og eierskap til energiomstillinger og betrakter dem derfor som borgere, forbrukere og arbeidere.
I Energy Lives! samarbeider Universitetet i Stavanger med Chalmers tekniska högskola i Sverige og Aarhus Universitet i Danmark. Prosjektet kommer også til å inkludere Finland og Island i sin forskning som fokuserer på oljeraffinerier, fjernvarme, energiproduserende hus, og etterlatenskaper som studier.
Den nordiske rammen til Energy Lives! og fokuset på samarbeid taler direkte til NordForsk sin ambisjon for økt nordisk verdi. Energy Lives! er et av ti forskningsprosjekter som fikk tildeling i NordForsk sin utlysning om grønn omstilling og er det eneste historiske prosjektet blant de samfunnsvitenskaplige.
Senterleder for Greenhouse senter for miljøhumaniora og medlem av forskningsteamet Finn Arne Jørgensen gleder seg over det nye prosjektet og NordForsk sin anerkjennelse av nødvendigheten av humanistisk forskning. “Denne tildeling anerkjenner viktigheten av historisk og humanistisk forskning for nåtidens utfordringer. Energiomstillinger er ikke kun teknologiske omstillinger, men også sosio-kulturelle endringer. Det er dette vi ønsker å fremme ved å fokusere på borgeren.”
Den 11. og 12. november 2024 kom prosjektmedlemmene sammen i Stavanger for kick-off møtet og for planlegging av det første året. “Energy Lives! er utviklet som et samarbeidsprosjekt hvor vi kan lære sammen og av hverandre,” forklarer Buns. “Hvert år organiserer de tre partnere offentlige begivenheter, akademiske workshops, og prosjektekskursjoner i Norden.” Den første av totalt tre Infrastructural Citizen Weeks kommer til å arrangeres i annen halvdel av mars 2025 i Stavanger, Aarhus og Göteborg.